Een ruzie kan de lucht wel klaren, maar het kan ook voor wat ‘naweeën’ zorgen. Je wilt wel nabijheid, maar je voelt je nog niet op je gemak. Je merkt dat je partner een beetje naar je uitreikt, en weer terugdeinst. Misschien doe jij hetzelfde. Hoe kom je nou weer bij elkaar, ondanks dat je je allebei nog niet helemaal veilig voelt?

Het probleem is dat je je soms gewoon even niet veilig VOELT in je relatie. Dat is een feit. Maar dat je het zo voelt betekent niet automatisch dat het terecht is dat je nog op je hoede bent, dat je onveilig BENT.* Want de kans is groot dat het heus wel goed zit tussen jou en je partner. 90% van wat je nu voelt, heeft meer te maken met vroeger dan met die ruzie. Ook een feit.

Dus je wilt je muren wel laten zakken, maar je bent nog op je hoede. Of je wilt je wapens wel neerleggen, maar je vertrouwt de situatie nog niet helemaal. Dus blijf je in de alert-stand staan. Terwijl je allebei zou willen ontspannen en het weer goed hebben samen. Hoe kom je hieruit?

veiligheid ruzie emoties relatie

Praat met elkaar over veiligheid.

Waardoor voelde jouw partner zich onveilig?

Erken hoe dan ook het gevoel van onveiligheid van je partner: “Ik kan me voorstellen dat je op je hoede bent nadat ik zo gereageerd heb.” En wetend dat slechts 10% over het nu gaat: “Wat triggerde ik in jou waardoor jij je zo onveilig voelt? Waar heb jij geleerd om te ‘vechten’ als je bang bent?” Toon begrip en geef erkenning.

Durf je ook toe te geven dat je buitenproportioneel kan reageren? Dat je ten onrechte wantrouwt? En dat jouw gedrag soms echt destructief kan zijn?

Waardoor voelde jij je onveilig?

Onderzoek waar je eigen gevoel van onveiligheid vandaan komt. Deel hier iets over met je partner, zonder te verwijten. Gewoon in de trant van “hee zo werkt dit bij mij.” Weet je zelf waar jouw manier van reageren op een gevoel van onveiligheid vandaan komt? Waar heb jij leren vechten of muren bouwen?

Wat hebben jullie nodig om je weer veilig te voelen?

Dat kan heel verschillend zijn voor jullie. Misschien voel je je weer veilig genoeg wanneer je partner naar je verhaal luistert, over hoe jij het hebt ervaren, en gaat het daarna weer. Of heb je het nodig om even extra vastgehouden te worden. Zodat je voelt: we zijn nog oké. Of heb je het nodig dat je partner jou expliciet geruststelt?

Voor veel mannen komt het gevoel van veiligheid en verbinding terug via seksuele bevrediging. Daardoor voelt een man zich weer geliefd en krijgt hij weer vertrouwen in de relatie. En nee, voor hem hoef je daar geen zin in te hebben voordat hij dat fijn vindt.

Vrouwen ontspannen vaker door te praten en aangeraakt te worden, juist zonder dat seksuele. Maar hoe dat precies werkt is voor iedereen verschillend. Onderzoek dit dus voor jezelf en praat erover met elkaar!

En ja, het is heel moeilijk om uit te reiken naar je partner terwijl jij je zelf ook niet veilig of geliefd voelt. En toch is het nodig. Zet die stap in vertrouwen. Als zulke gesprekken vertrouwde kost voor jullie worden, is de kans groot dat je allebei aan het werk gaat wanneer de onveiligheid nog in de lucht hangt. Dan ben je een team en voelt het nog eerder weer oké.

Heb je zelf nog wat te doen?

Ja. Kun je je eigen gevoel van onveiligheid of spanning verdragen? Kun je nog even verdragen dat je niet krijgt wat je wilt of wat je denkt nodig te hebben? Hier kun je beter in worden. Het zakt echt wel weer. Heb aandacht voor de spanning in je lijf en de onrust in je hoofd. Neem het waar, zonder te oordelen. Stel jezelf gerust. Je bent hier vast al eens eerder geweest en toen kwam het ook goed, weet je nog? Adem rustig in en uit. Dit gevoel gaat echt weer voorbij.

* Soms is er echt sprake van onveiligheid in je relatie en is het niet alleen maar een gevoel van onbehagen. Als je partner over je grenzen blijft gaan, tegen je liegt of je manipuleert bijvoorbeeld. Zoek dan hulp bij een relatietherapeut. Is er sprake van huiselijk geweld? Bel Veilig Thuis op 0800-2000 voor advies en hulp (24/7 bereikbaar). Blijf er niet alleen mee lopen!