It’s the most wonderful time of the year? In december blik je terug, kijk je vooruit en ontmoet je véél familie. Dat kan de nodige spanning en emoties met zich meebrengen. Wat zich weer kan vertalen in onvrede met je partner. Word je bewust van dit soort patronen. Zo overleef je samen de feestdagen!

Ik moet nog zo veel organiseren

Wat moet je precies organiseren en van wie? Leg je jezelf hoge eisen op of eist je moeder een zes-gangen-diner? Waar zou je het makkelijker kunnen maken voor jezelf? Denk aan: hulp vragen (ja, dat mag echt!), taken uitbesteden of een kant-en-klaar-keuze maken. Het gaat toch om het samen zijn? Zorg dan dat er aan het eind van de maand nog een beetje samen overblijft. Je partner vindt je echt leuker als je nog kan lachen.

feestdagen verwachtingen relatie relatietips

Ik mis een belangrijk persoon

Misschien heb je iemand verloren, aan de dood of aan het leven. Dan voel je dat extra met Kerst en de jaarwisseling. Op welke momenten zou je hier graag meer aandacht aan besteden, met je partner of je familie? Ga samen op zoek naar een mooi moment. Zodat die persoon er in jullie gedachten toch een beetje bij is. Denk aan: foto, kaarsje, lege stoel, er samen even bewust bij stil staan. Bedenk wat voor jou en jullie prettig is. En laat het er gewoon zijn. Soms zul je kunnen genieten, andere momenten weer zul je gemis voelen. Veroordeel het niet, geef het de ruimte. Of je nou moet lachen of huilen.

Ik kom terecht in oude familiepatronen

Je wordt ineens weer dat kind dat z’n ouders wil pleasen. Of het kind dat zich niet gehoord voelt. ‘Ouderwets’ gedrag zul je vast ook bij je partner zien wanneer je de schoonfamilie bezoekt. Daarnaast kom je moeilijke mensen tegen die je liever zou ontlopen tijdens het kerstdiner of de nieuwsjaarsborrel. Genoeg reden voor decemberstress! Neem in alle drukte dus af en toe een momentje voor jezelf. Word je bewust van je gevoelens en zulke oude patronen. Als je partner aan je zit te trekken, is dat ook een teken dat een van jullie (of nog erger: allebei) in een stress-standje zitten. Loop even samen een ommetje en vraag elkaar gewoon hoe het gaat. Of roddel samen ongegeneerd over de tante die zo naar salami stinkt.

Ik vind de feestdagen weer leuk sinds ik tussen alle hectiek door af en toe een contactmoment met mijn man had. We spraken dat van tevoren ook af. Als dat lastig is, spreek dan af dat je dicht bij elkaar blijft. Dat maakt het makkelijker om even uit te reiken. Verder is de regel bij ons dat als er één naar huis wil, de ander meegaat. Steun elkaar. Wees een team. Jullie zijn samen een nieuwe familie. Laat oude patronen jullie feestdagen niet verzieken.

Ik ben alleen maar met de kinderen bezig

Tijdens drukke familiebezoekjes met rondrennende kinderen én ingewikkelde familieleden, ben je blij als je even rustig zit met je plastic bordje op schoot. Als jullie zelf kinderen hebben, kun je daar tijdens zo’n bijeenkomst je handen vol aan hebben. Het eten, de vieze luiers, de ruzie, het kind dat zich verveelt of het kind dat verloren rondloopt. Maak ook hier samen afspraken, zorg dat je de zorgtaken verdeelt. Zo kun je elkaar een beetje afwisselen. En niet dat goede gesprek met die leuke oom faken in de hoop dat je nog iets langer kunt blijven zitten! (oeps, bekentenis) Samen aan de bak, dan houd je het behapbaar. Bonus: je krijgt geen stroom verwijten in de auto naar huis.

Ik wens jullie fijne feestdagen samen!