Als je partner is vreemdgegaan, laat dat diepe sporen na. Je kent je partner niet meer terug, je kent jullie relatie niet meer terug. En je weet niet waar het heen moet met de toekomst samen. Maar zou het je ook iets op kunnen leveren wanneer je partner is vreemdgegaan?

Vreemdgaan of ontrouw kent meerdere gezichten. Misschien ging je partner niet vreemd, maar keek hij porno of vergokte zij al je geld. In alle gevallen zet zo’n ervaring je relatie op scherp:

 • Van vertrouwen naar wantrouwen
 • Van vrijheid naar alles controleren
 • Van samen naar heel eenzaam
 • Van trots op je relatie naar diepe schaamte

relaties partner vreemdgaan ontrouw

Natuurlijk krijgt je relatie een enorme optater wanneer je partner vreemdgaat. Dat is één ding dat zeker is. En ja, dat heeft herstel nodig. En hard werken.

Maak een keuze

De grote vraag is vervolgens: en nu? Gaan we samen verder en zo ja, hoe dan? Zonder daar samen voor te kiezen, is het onmogelijk om te herstellen van de pijn en de schaamte. Het vreemdgaan of de leugens moeten stoppen.

Soms gaat een partner vreemd wanneer het vuur in de relatie al lang geleden is uitgedoofd. Dan kan dit de genadeklap zijn. Maar vaak is het een signaal van eenzaamheid, onzekerheid, depressie en/of patronen die niet werken.

Het oude heeft afgedaan

Wat er was, is niet meer. Je kunt nooit meer op de oude voet verder zonder jezelf of elkaar voor de gek te houden. Dat beeld dat je had van jullie samen is pijnlijk om los te laten. We hebben namelijk vaak de neiging om terug te kijken op ons leven vanuit de bril die we vandaag op hebben. Is onze relatie nu één doffe ellende? Dan zien we onze trouwdag ook ineens als in het water gevallen. Al die lieve woorden komen in een ander perspectief te staan. Is dat reëel?

Ja en nee. Ja, je gaat aan alles twijfelen als je bedrogen wordt. En nee, de kans is groot dat je partner toen ook echt die liefde voelde en meende.

“No more mister nice guy.” Daar moet ik even aan denken. Want je hoeft niet alleen het ‘goede’ los te laten. De oude patronen waar je al niet gelukkig mee was, tellen nu niet meer mee, nu alles op scherp staat. Veel meer onderdelen van je relatie krijgen een nieuwe kans. Je moet namelijk je relatie tot de laatste steen afbreken en een nieuwe relatie bouwen.

Er komt ruimte voor iets nieuws

 • wie de meeste invloed heeft in jullie relatie
 • hoe jullie omgaan met intimiteit en seks
 • de taakverdeling in huis en het gezin
 • de diepgang van jullie relatie
 • manier van communiceren met elkaar

Alles krijg een nieuwe kans. Dat wat jij zoekt in je relatie dus ook. Ben je bereid je relatie nog een kans te geven? Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst? Wat zou er anders of beter kunnen worden, óók voor jou?

Kan het vreemdgaan van je partner ook ruimte bieden voor iets nieuws? Zeker. Het kan een kans zijn om je relatie nieuw leven in te blazen. Dat is een pijnlijk en zwaar proces, maar het is mogelijk.

Stof tot nadenken over jullie relatie

 • Je wordt gedwongen naar patronen te kijken die niet bleken te werken. Daardoor heb en voel je nu meer dan ooit de ruimte om iets anders te willen.
 • Je wordt gedwongen te kijken naar je eigen aandeel, zowel wanneer je ‘dader’ bent of ‘slachtoffer’. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar zijn we elkaar kwijtgeraakt? Hoe hebben we het elkaar moeilijk gemaakt?
 • Je wordt gedwongen te kijken naar je eigen seksualiteit. Wat heb ik gemist? Wanneer heb ik mijzelf in de steek gelaten? Wat wil ik eigenlijk voor mijzelf? Hoe ga ik om met intimiteit en kwetsbaarheid? Met verlangen en lust? Hoe eerlijk ben ik zelf in deze relatie geweest over wie ik ben en wat ik werkelijk wil?
 • Je wordt gedwongen alle kaarten op tafel te leggen. Er valt nu niets meer te verliezen. Of juist alles. Dit is het moment om jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent. De gesprekken worden rauwer, echter, diepgaander.

Als je partner vreemdgaat, kost dat heel veel: pijn, verraad, afwijzing, angst. Maar als jullie samen eerlijk durven te gaan kijken naar de relatie, kan het een enorme groei opleveren!

Dus wil je groeien van wanhoop naar hoop? Van ontrouw naar trouw? Van een deel van jezelf achterhouden naar werkelijker worden, laten zien wie je werkelijk bent? Van mr(s). nice guy naar dit-is-wat-ik-nodig-heb-van-jou?

S.A.M.E.N. aan de slag

S.A.M.E.N. is een online training om door dit proces heen te komen. Met een e-book, video’s en opdrachten werken jullie zelf aan het herstel van jullie relatie. Mijn advies is om het in combinatie met relatiegesprekken te doen, zodat jullie echt afscheid kunnen nemen van oude patronen, samen stil kunnen staan bij de gevolgen en een nieuwe weg samen vinden.

Bel of mail voor een afspraak in mijn praktijk in Barneveld. Welkom!