Om je relatie te verdiepen, heb je het nodig om nieuwsgierig naar elkaar te zijn (en te blijven). In een goed gesprek ontdek je dingen van je partner die je verrassen, verwarmen, ontroeren. Zelfs als je al heel lang samen bent!

Projecties…

We vormen ons vaak een beeld van onze partner en denken precies te weten wat hij of zij denkt, voelt, nodig heeft. We projecteren daarmee niet alleen ideale dingen op onze partner (“ze is zo geduldig”), maar ook de dingen waar we zelf bang voor zijn (“hij kan er niet tegen als ik veel praat”). Dit alles helpt om de relatie goed te houden, conflictvrij in elk geval. Omdat we de verbinding goed willen hebben, passen we ons eigenlijk aan. Dat doen we onbewust, maar dit kan op de lange termijn wel voor afstand of onbegrip zorgen. Je reageert natuurlijk wel vanuit al die aannames.

Misschien is je partner helemaal niet zo geduldig, maar heeft ze nooit geleerd om zich uit te spreken over wat ze niet leuk vindt. En hij kan er misschien best tegen als je veel praat, maar kijkt hij zo moeilijk omdat hij zich moet concentreren. Ik verzin maar wat.

We denken het gedrag van onze partner vaak precies te snappen. En dan vergeten we dat te checken. Kortom: blijf nieuwsgierig en open naar elkaar! Zo creëer je echte veiligheid en geen schijnveiligheid.

 

Je partner verandert. En jij ook.

Mijn man en ik zijn bijna 15 jaar getrouwd. Vorige week hadden we een gesprek. Het ging over een kwaliteit van mijn man: snel een crisis overzien, goed weten te handelen en daarin anders durven denken dan de rest. Ik had dit nooit eerder zo helder gezien. Wat betekent dat voor hoe hij in zijn werk staat? Hoe zou hij zich hierin verder willen ontwikkelen? Ik was hartstikke nieuwsgierig en genoot ervan iets nieuws te horen. Hij voelde zich gezien en gehoord en het prikkelde zijn ambities. En ik maar denken dat ik alles van hem wist! Maar je partner blijft niet altijd dezelfde, en jij ook niet! Dat vraagt dus onderhoud. Dat vraagt om af en toe een goed gesprek.

 

Als praten niet lukt

Zijn jullie niet zulke praters en mis je praktische tips om een gesprek goed vorm te geven? Of belanden jullie steeds weer in een discussie of ruzie? Maak dan eens een afspraak om te ervaren wat een écht goed gesprek is. Met deze nieuwe ervaring kun je zelf thuis verder aan de slag.

Willen jullie een positievere communicatie samen?

Ervaar het zelf in mijn praktijk!