Om je relatie te verdiepen, heb je het nodig om nieuwsgierig naar elkaar te zijn (en te blijven). In een goed gesprek ontdek je dingen van je partner die je verrassen, verwarmen, ontroeren. Zelfs als je al heel lang samen bent!

We denken het wel te weten

We vormen ons vaak een beeld van onze partner en denken precies te weten wat hij of zij denkt, voelt, nodig heeft. We projecteren daarmee niet alleen ideale dingen op onze partner (“ze is zo geduldig”), maar ook de dingen waar we zelf bang voor zijn (“hij kan er niet tegen als ik veel praat”). Dit alles helpt om de relatie goed te houden, conflictvrij in elk geval.  Voorlopig dan.

goed gesprek voeren partner relatie

Omdat we de verbinding goed willen hebben, passen we ons eigenlijk aan. Dat doen we onbewust, maar dit kan op de lange termijn wel voor afstand of onbegrip zorgen. Je reageert natuurlijk wel vanuit al die aannames.

Misschien is je partner helemaal niet zo geduldig, maar heeft ze nooit geleerd om zich uit te spreken over wat ze niet leuk vindt. En hij kan er misschien best tegen als je veel praat, maar kijkt hij zo moeilijk omdat hij zich moet concentreren. Ik verzin maar wat.

We denken het gedrag van onze partner vaak precies te snappen. En dan vergeten we dat te checken. Kortom: blijf nieuwsgierig en open naar elkaar! Zo creëer je echte veiligheid en geen schijnveiligheid.

Je partner verandert. En jij ook.

Mijn man en ik hadden laatst een gesprek. Het ging over een kwaliteit van hem: snel een crisis overzien, goed weten te handelen en daarin anders durven denken dan de rest. Ik had dit nooit eerder zo helder gezien. Wat betekent dat voor hoe hij in zijn werk staat? Hoe zou hij zich hierin verder willen ontwikkelen? Ik was hartstikke nieuwsgierig en genoot ervan iets nieuws te horen. Hij voelde zich gezien en gehoord en het prikkelde zijn ambities. En ik maar denken dat ik alles van hem wist! Maar hij bleek gegroeid en veranderd te zijn.

Je partner blijft niet altijd dezelfde, en jij ook niet! Dat vraagt dus onderhoud. Dat vraagt om af en toe een goed gesprek.

Mensen zijn niet nieuwsgierig meer

Hoe vaak kom je niet op een feestje en merk je dat mensen alleen maar over zichzelf kunnen praten? En de enige manier om dat te stoppen is door hetzelfde te doen.

In mijn praktijk zie ik veel stellen die het lastig vinden om nieuwsgierig te zijn. Dat  heeft twee oorzaken:

1. Ze staan in overlevingsstand. En dan is er geen ruimte voor nieuwsgierigheid. Dan ben je met je eigen sores bezig. Je luistert niet echt en je vraagt ook niet door.

2. Ze hebben nooit geleerd om nieuwsgierig te zijn. Misschien wel omdat er vroeger ook weinig interesse in hen is getoond.

Train jezelf in de juiste vragen stellen

Gelukkig kun je nieuwsgierigheid leren, je kunt jezelf trainen om de juiste vragen te stellen. Zo komt er een mooi gesprek op gang. Op dat feestje, maar zeker ook met je partner.

Nieuwsgierig zijn naar een ander kun je leren. Door je even helemaal te focussen op je partner. Door je eigen ‘overlevingsstandje’ even te parkeren (ja, dat kan) en er 100% voor je partner te zijn. En door te leren de juiste vragen te stellen.

Volgende week deel ik een lijst met vragen die het altijd goed doen in een gesprek!

Wil je meer goede gesprekken?

Wil je meer goede gesprekken met je partner, meer intimiteit en verbondenheid? Mooie én moeilijke gesprekken kunnen voeren? Laat je inspireren door mijn ervaring en download mijn gratis e-book hieronder.