Als je twijfelt over je relatie, vraag je jezelf regelmatig af: ga ik hiermee door of geef ik het op? Is dit het nou? Je kunt jezelf (en je partner) eindeloos bezighouden met afvragen wat deze twijfel betekent. Je bent constant op zoek naar signalen die je mogelijk verder kunnen helpen. Je weegt alles op een weegschaal. Ik heb één belangrijke tip voor je: weeg het wel op een eerlijke weegschaal. Om je daarbij te helpen, heb ik 7 vragen voor je.
#1 Voel je je onveilig in je relatie?
Is er in jouw relatie sprake is van emotionele of lichamelijke mishandeling? Blijf hier niet alleen mee lopen! Zoek hulp bij iemand in je omgeving, bij Slachtofferhulp of maak een afspraak in mijn praktijk.
Soms kan het goed zijn om sowieso eerst fysiek afstand te nemen, zodat jullie allebei de gelegenheid krijgen om rustig na te denken over hoe nu verder. Tegelijkertijd ervaar je dan de lusten (rust, vrijheid) en niet de lasten (gezeur, ruzie, verdriet). Je creëert dan niet echt een realistische situatie van hoe-je-je-ook-zou-kunnen-voelen-in-je-relatie. Dus dan maak je het voor jezelf wel heel makkelijk om niet meer terug te komen.
Je kunt je ook zonder aanwijsbare mishandeling onveilig voelen in jouw relatie. De vraag is of je dit gevoel van onveiligheid durft te bespreken met je partner, met of zonder een derde erbij. Waarschijnlijk weten jullie allebei niet goed hoe jullie om moeten gaan met verschillende behoeften en gevoelens. Zoek hier hulp bij zodat jullie een constructief gesprek kunnen voeren met elkaar. Als er helder op tafel ligt wat dat onveilige gevoel voor jou betekent en waar het vandaan komt, kun jij er iets mee én je partner.
#2 Heb je de moed om je twijfel te onderzoeken?
Als je twijfels hebt over je relatie kan dat iets over de relatie zeggen, maar ook over jou. Het is belangrijk dat je onderzoekt waar je twijfel ten diepste over gaat. Blijf niet hangen in een eigen onderzoek met een hoog “zie-je-wel-gehalte”, want dat is vooral gebaseerd op je gevoel en hoe jullie interactie op dit moment verloopt. Het is vooral gebaseerd op angst.
Om te ontdekken waar je precies over twijfelt, moet je je angst werkelijk onder ogen komen. Het kan doodeng zijn om je relatie in al haar facetten onder de loep te nemen. Je komt lelijke dingen tegen. Over jezelf en je partner. Dat vraagt moed.
Als alles gezegd mag worden wat er gezegd zou moeten worden, geloof ik niet dat je snel een keuze maakt waar je achteraf spijt van krijgt.
#3 Twijfel je over jullie liefde?
Als je twijfelt over jouw liefde voor je partner, wil ik je uitdagen om dit te onderzoeken bij jezelf: waarom ben je ooit voor je partner gevallen en wat is er met dat gevoel gebeurd? Wat mis je in jullie relatie? Op welke momenten valt je twijfel weg? Wanneer is deze twijfel het sterkst?
Als je twijfelt over of je partner wel genoeg voor jou voelt, moet je eerst zeker weten dat je niet je eigen angsten op hem of haar projecteert. Als je niet zo best over jezelf denkt, kun je er onbewust vanuit gaan dat je partner net zo over jou denkt. Je conclusie is dat je de liefde van je partner niet waard bent. Om wie je bent of om wat je gedaan hebt. Misschien loop je al jaren met een geheim of vind je het moeilijk om te zien dat je je partner niet kan geven wat hij of zij nodig heeft (gezondheid, kinderen). Deel dit met je partner. Lukt dat niet? Kom gerust eens praten. Ik heb beroepsgeheim, zodat je zonder consequenties je hart kunt luchten. Ik kijk ook graag met je mee hoe het gesprek met je partner er wel kan komen.
Twijfel je serieus over of je partner van je houdt? Bespreek dit met hem of haar. Neem daar een duidelijk moment voor. Leg uit waarom je twijfelt en waarom je je zorgen maakt. Het zal voor je partner niet makkelijk zijn om dit te horen. Ik kan je ook niet garanderen dat je een eerlijk antwoord krijgt. Maar je moet zorgen dat jij doet wat je kunt om alles eerlijk op tafel te krijgen. Alleen dan weet je of je twijfel terecht is of dat je relatie nog kans van slagen heeft.
#4 Ben je tevreden met je leven zoals het nu is?
Hoe tevreden ben je met je leven? Je relatie, gezin, werk, sociale netwerk, activiteiten die je onderneemt? Voel je je teleurgesteld of in de war omdat je leven niet is wat je hoopte dat het zou zijn? Dan kun je ook gaan twijfelen aan je relatie. “Is dit het nou?” “Moet ik het hier nou de rest van mijn leven mee doen?” Maak in elk geval nooit een beslissing als je niet jezelf bent. Als je in de war bent, je somber of depressief voelt of in paniek. Als je onvrede voelt over je leven, heb je het nodig om hierbij stil te staan. Dit gaat niet alleen over je relatie, dit gaat in de eerste plaats over jou. Wie ben je diep van binnen? Wat houd je binnen en verdient het om gezien te worden? Wat zou je willen in je leven?
Gratis webinar "Stop het gedoe in je relatie"
Maandag 14 oktober 2024 om 20.00 uur
Hoe zorg je dat je vervelende patronen in je relatie doorbreekt? Door te zorgen dat je weet waar die patronen vandaan komen. Ik vertel je in dit webinar precies:
- welke dynamiek jouw relatie plaagt
- waarom je relatie leuker kan
- welke leugens jij jezelf vertelt
- wat JIJ kunt doen om de relatie te verbeteren
Er is ruimte voor jouw vragen. Zorg dus dat je het niet mist! (géén replay)
#5 Voel je je vrij om je eigen keuzes te maken?
Je kunt ook twijfelen aan wat je omgeving van je partner vindt. Misschien voel je aan alles dat je je familie of vrienden teleurstelt door met deze partner samen te zijn. Dan twijfel je dus niet (alleen) over je relatie, maar over jouw plek in een groter geheel, en hoe je daarin iets voor jezelf kunt kiezen zonder belangrijke mensen teleur te stellen of zelfs kwijt te raken.
Ook binnen je relatie kun je je onvrij voelen. In hoeverre durf jij je grenzen aan te geven en je behoeften uit te spreken? Weet je wel waar je grenzen liggen en wat die behoeften zijn? Het is niet gek als je dat niet weet. Dat kan wel betekenen dat je een pijnlijke plek hebt die zorg nodig heeft. Dan heb je het nodig om je terug te trekken in jezelf en op onderzoek uit te gaan.
Je zou niet de eerste zijn die na jaren ‘aan het kortste eind getrokken te hebben’ ineens gaat realiseren hoe onvrij je je al die tijd hebt gevoeld en dan ineens de relatie verbreekt of vreemdgaat. Trek niet zomaar de stekker eruit. Doe een stap terug en zoek hulp. Het is normaal dat je in zo’n situatie ook gaat twijfelen aan je relatie. Je hebt jezelf al die jaren in de steek gelaten. Hoog tijd dat je jezelf opnieuw ontdekt en je partner een kans geeft om hierin met jou mee te groeien. Ik vermoed dat je stukken leuker en aantrekkelijker voor je partner bent, als je nog meer jezelf gaat worden.
#6 Geef je je relatie een eerlijke kans?
Ben je bereid 100% voor je relatie te gaan? Misschien is dit wel de belangrijkste vraag. Kijk hier eerlijk naar. Wat wil je werkelijk? Wat heb je hiervoor over?
Als je gaat onderzoeken waar de twijfel over je relatie vandaan komt, kun je pijnlijke dingen tegenkomen. Dat vraagt moed en doorzettingsvermogen. Durf jij je relatie een eerlijke kans te geven? Door eerlijk naar jezelf te kijken en naar je partner? En je partner uit te nodigen hetzelfde te doen? Dat kan betekenen dat het beeld dat jullie van jezelf, elkaar en jullie relatie hadden, niet meer kan blijven bestaan. Maar je kunt het wel opnieuw ontdekken. Opnieuw definiëren wat jullie relatie voor jullie betekent.
#7 Kom je er niet uit?
Als je er met al deze vragen niet uitkomt, ben je van harte welkom in mijn praktijk. Ik kan je helpen om op tafel te krijgen waar jouw of jullie twijfel vandaan komt en wat je daarmee zou kunnen. Of je dat vervolgens wilt aangaan, blijft natuurlijk helemaal jouw eigen keuze. Ik gun je alleen dat je deze keuze (wel of niet doorgaan met deze relatie, en zoja: hoe dan) in alle eerlijkheid kunt maken, met alle kaarten op tafel. En het liefst samen met je partner, want die heeft ook wat kaarten bij zich. Welkom!