Het is zo verleidelijk je over te geven aan de waan van de dag. Werken, gezin, sporten, huishouden, vrienden, hobby’s. Tijd investeren in elkaar is belangrijk voor je relatie, maar voelt soms ook als een drempel. Hoe komt dat en hoe maak je er toch een succes van?

Waarom investeren we geen tijd in elkaar?

  • “Ik had nog maar één avond vrij om te sporten, dus toen ben ik dat gaan doen.”
  • “Als de kinderen eenmaal op bed liggen, heb ik het echt helemaal gehad.”
  • “Ik kies meestal de weg van de minste weerstand, dus ik neem niet echt initiatief.”
  • “We zijn wel avonden samen, maar dan kijken we toch vaak een serie.”
  • “Ik zou niet weten waar we over moeten praten.”
  • “Ik leef bij de dag. Een avond plannen voelt voor mij beklemmend.”
  • “Ik heb zoveel verplichtingen, dat er geen tijd meer overblijft voor ons.”

tijd investeren in elkaar relatie

Je zou erover kunnen praten alsof het je overkomt en je helemaal geen keuze hebt. Het lijken wel smoesjes! Waarom hebben we die nodig? Waarom gaan we die tijd samen uit de weg? Waarom vinden we het lastig om een goed gesprek met onze partner te hebben?

Onbewust gaan we nabijheid uit de weg. Zeker als we een druk leven hebben. Het is makkelijker om maar door te stomen, dan om echt de tijd voor elkaar te nemen. En eenmaal op dreef, kom je moeilijk tot stilstand.

Echte verbinding vraagt echte kwetsbaarheid

Je kunt niet kiezen hoe je je vandaag voelt. Dus als je stil gaat staan, de waan van de dag pauzeert, en je samen met je partner richt op wat er hier-en-nu is, kan dat best eng of confronterend zijn. Onbewust gaan we pijn en verdriet altijd uit de weg. Dus ook bij onze partner. We kunnen niet verbonden zijn met elkaar zonder ook onze kwetsbaarheid te voelen.

In de verbinding met je partner toon je jezelf zoals je werkelijk bent. Met je teleurstelling, onzekerheid, angst of schaamte. Het vraagt moed om daarmee te komen. Misschien ook wel omdat het zo makkelijk in een discussie eindigt en alleen maar voor meer verwijdering zorgt…

Zeker als er in jouw relatie weinig verbinding is, wordt de stap naar samen-zijn steeds groter. Je hebt af en toe een positieve ervaring nodig om deze stap naar je partner makkelijk te kunnen maken.

Positief contact

Regelmatig positief contact maken helpt je om de verbinding samen te houden. Je investeert in jullie vriendschap samen. Even een appje, een gebaar, een aai of een blik. “Ik zie jou, ik waardeer jou.” Positieve ervaringen. Wanneer je je dan onzeker, moe of niet goed genoeg voelt, is de stap naar je partner kleiner om hier iets over te delen. Waarmee je de verbondenheid met je partner weer versterkt.

Denk ook eens aan wat de vijf talen van de liefde voor jullie kunnen betekenen.

Onderhoud je relatie door tijd te investeren

Geef je relatie het onderhoud dat er nodig is door tijd te investeren in elkaar. Regelmatig positief contact kun je namelijk plannen. En als je allebei druk bent, kan ik je dat ook zeker aanraden om te doen!

Mijn man en ik koken elke zondagavond samen, nadat de jongste kinderen op bed liggen en de oudste twee boven een filmpje kijken. We proberen vaak een nieuw recept, iets exotisch of luxe waar de kinderen hun neus toch voor ophalen. We trekken een lekkere wijn open. Kaarsje aan. Is het dan altijd gezellig? Nee hoor. Soms moeten we nog wat uitpraten, soms weten we niet veel te vertellen, net wat er op dat moment is. Maar we maken er tijd en ruimte voor vrij.

Eenmaal verhuisd naar de bank doen we een spel of kijken we een film, al heeft dat laatste niet onze eerste voorkeur. We praten over ons werk, de kinderen, herinneringen, onzekerheden, waar we van dromen, een goed boek dat we lazen. We knuffelen, masseren elkaar of hebben uitgebreid de tijd voor seks. Soms praten we een sluimerende ruzie uit. Net wat onze relatie nodig heeft! Deze tijd samen dwingt ons om elkaar in de ogen te kijken en iets anders te doen dan we de rest van de week al doen (overleven, zorgen, werken, haasten en niet voelen). Eén ding doen we niet deze avond: dingen regelen.

Af en toe plannen we een extra avond in en regelen we oppas. Dan gaan we naar een café, de ijssalon of we wandelen gewoon een uurtje door de wijk. Het praat net iets makkelijker. Of we gaan met chips en goedkope wijn in het park zitten. En dan stiekem zoenen. Like old times.

Plan dus samen tijd in voor je relatie. En praat over wat je van die tijd samen verwacht. Zie het als een gezonde onderhoudsdosis voor jullie gevoel van verbinding. Veel plezier!