We zijn allemaal liefde waard en we verlangen ook allemaal naar oprechte, onvoorwaardelijke liefde. Je partner kan je met de juiste liefdestaal vervullen, geliefd laten voelen, geruststellen, verrukt laten zijn. Maar je partner kan je ook frustreren en je het gevoel geven dat je de liefde niet waard bent. Ik heb goed nieuws: je partner spreekt dan waarschijnlijk een andere liefdestaal, waardoor je deze niet verstaat. Dus voordat je overhaaste conclusies neemt: weet jij al wat jouw taal van de liefde is? En die van je partner?
5 talen van de liefde
Gary Chapman beschrijft in zijn boek De vijf talen van de liefde hoe verschillend onze taal van liefde kan zijn. Toen ik dit boek aan het begin van onze relatie las, snapte ik ineens de onverschillige reactie van mijn partner op mijn liefdesuitingen. Hij herkende mijn cadeautjes wel als lief, maar niet als liefde. Het deed hem gewoon niet zo veel. Ik begreep toen ook dat het geen gebrek aan liefde was dat ik zelden een cadeautje van hem kreeg. Wat een opluchting! Zijn liefdestaal was gewoon anders. Hij bleek graag voor me te zorgen en me te willen helpen. Het duurde even voordat ik snapte dat dat iets was wat hij ook graag van mij wilde ontvangen om zich geliefd te voelen…
De vijf liefdestalen zijn positieve woorden, samen zijn, cadeaus krijgen, dienen en lichamelijk contact. Allemaal fijne dingen natuurlijk. Toch is er één specifieke taal waar jij het liefst mee aangesproken wordt? Welke taal moet je partner spreken om jou het gevoel te geven dat jij vreselijk geliefd bent? Waar vraag je misschien vaak om? Hoe uit jij jouw liefde aan je partner? Dan is dat waarschijnlijk jouw liefdestaal. Wat moet je partner absoluut niet doen of laten omdat het je een waardeloos gevoel geeft? Dan is het tegenovergestelde daarvan waarschijnlijk jouw belangrijkste taal van de liefde.
Binnen elke liefdestaal heb je verschillende ‘dialecten’. Je zult niet alle genoemde voorbeelden als liefde ervaren, misschien zelfs wel irritant vinden. Praat er eens over door met je partner. Het kan een mooi gesprek opleveren en een andere manier van met elkaar omgaan.
1. Positieve woorden
Als je positieve woorden als liefdestaal hebt, voel je je in het bijzonder geliefd wanneer je partner je complimenten geeft of waardering uit. Je houdt ervan om bemoedigd te worden en lieve dingen te horen. Je houdt er niet van als je partner eist en klaagt, maar vragen stelt op een vriendelijke manier. Als je partner kritisch is, ervaar je dat als heel pijnlijk.
2. Samen zijn
Is samen zijn je liefdestaal? Dan voel je je het meest geliefd wanneer je partner onverdeelde aandacht voor je heeft. Als je partner tijd vrijmaakt voor jou en de tijd neemt om met je te praten en naar jouw verhalen te luisteren. Je geniet van samen dingen doen en herinneringen opbouwen. Als je partner jou laat zitten voor een andere afspraak, kun je je erg tekort gedaan voelen.
3. Cadeaus krijgen
Cadeaus krijgen als liefdestaal houdt in dat je je het meest geliefd voelt wanneer je iets in handen hebt waardoor je kunt zeggen of denken: hij/zij heeft aan mij gedacht! Het gaat niet om het cadeau zelf, maar om de emotionele waarde ervan. Een cadeau is een zichtbaar symbool van liefde voor jou. Het kan duur zijn, goedkoop of een bloem langs de kant van de weg geplukt. Een persoonlijke brief zul je ook waarderen. Als je partner nooit iets voor je meeneemt of nonchalant met je verjaardag omgaat, kan het zomaar zijn dat je je diep teleurgesteld voelt.
4. Dienen
Als dienen je liefdestaal is, voel je je het meest geliefd wanneer je partner dingen voor je doet. De was ophangen, de container aan de straat zetten, opruimen, de hond uitlaten, verzin het maar. Niet omdat het moet, maar om jou een plezier te doen. Jou verzorgen, verwennen of helpen. Als je partner nooit helpt met opruimen, kun jij het gevoel krijgen dat je geen liefde waard bent. Het is belangrijk voor jou dat je partner je helpt.
5. Lichamelijk contact
Voel jij je in het bijzonder geliefd wanneer je partner je aanraakt? Je hand vasthouden, je lichaam strelen, een kus geven, je masseren, dicht tegen je aanzitten op de bank. Het betekent overigens niet dat je alles fijn vindt. Er zijn aanrakingen die je voorkeur zullen hebben, die meer voor je betekenen. Bij deze taal gaat het om een emotionele behoefte in de vorm van lichamelijk contact. Dat kan seks zijn, maar dat hoeft niet. Als je partner niet fysiek naar je uitreikt, voel je je niet geliefd.
Hoe herken je de liefdestaal van je partner?
De taal die je spreekt is – logisch – ook de taal die je het beste verstaat. Wil je je partner geliefd laten voelen? Wil je zorgen dat de ‘liefdestank’ van je partner gevuld blijft? Ontdek dan wat zijn of haar liefdestaal is. Die herken je aan de taal die je partner zelf spreekt, de manier waarop hij of zij liefde uit. Wat je geeft, wil je namelijk (meestal) ook graag ontvangen.
Liefde kun je niet afdwingen. Welke taal je partner spreekt ook niet. Maar je kunt wel met elkaar in gesprek gaan over ‘wat heb jij nodig?’ en ‘wat heb ik nodig?’. Liefde is een keuze. Ben jij bereid om je partner te geven wat hij of zij nodig heeft om zich geliefd te voelen?
Is jullie liefdestank leeg?
Als je liefdestank leeg is, dan ervaar je geen liefde meer van je partner. Misschien al een tijdje niet meer. Wanneer je niet veilig gehecht bent of trauma’s hebt meegemaakt, zul je merken dat je liefdestank sneller leegloopt dan gemiddeld. Je hunkert nog zo naar liefde, veiligheid en geborgenheid. Negatieve interacties of een gebrek aan liefdesuitingen (die jij verstaat tenminste) kunnen je onzeker maken over je relatie. Voordat je het weet, zitten jullie samen in een negatieve neerwaartse spiraal. Met een lege liefdestank is het moeilijk om zelf liefde te geven. Maar liefde is soms ook een keuze. Ben jij bereid de eerste stap te zetten?
Download hieronder mijn gratis e-book voor meer inspiratie voor je relatie!