Je hebt geen zin meer in seks. Ben je te moe? Te gestrest? Ben je onzeker geworden over je lichaam na de bevalling? Of twijfel je nog wel of je partner zin heeft in jou. Moet je dan wel seks willen hebben? Ja! Soms is seks gewoon een kwestie van doen!

Er gebeurt wat in een relatie als er geen seks meer is. Als zoenen, strelen en vrijen een uitzondering zijn. Alweer even geleden. De drempel te hoog. Hoe voelde dat ook alweer?

Is er iets mis met onze relatie?

Als dingen in onze relatie niet lekker lopen, kunnen we dat nog jaren laten sudderen. Kun je je ook van afvragen hoe slim dat is, maar dat houden we vaak langer vol. Als er geen seks meer is, zijn we minder geduldig en verdraagzaam. Dan ervaren we ineens een groot probleem. Alsof er dan waarschijnlijk ook iets mis is met onze relatie. De schrik slaat ons om het hart. 

Oké, dag libido. Onder die relationele druk kan toch niemand meer presteren? Ontspannen? Genieten? 

Wat zijn jullie feiten?

Als er echt een probleem is in jullie relatie, heeft dat natuurlijk ook aandacht nodig. Maar ik ga er in dit geval even vanuit dat dat niet per se zo is. En dat er ‘gewoon een tijdje niet meer van is gekomen’. Even een korte checklist:

  • Was jullie seksleven de moeite waard?
  • Voelen jullie je op zich veilig bij elkaar? (geen sprake van ontrouw, mishandeling, manipulatie)
  • Zijn er geen andere emotionele of fysiek problemen?
  • Zou je wel seks willen maar weet je niet meer hoe je daar komt?
  • Mis je de opwinding, het avontuur, de lust?

Dan moet je seks gewoon een keer DOEN.

Op zoek naar verbinding

Kort door de bocht: Mannen voelen zich verbonden via seks. Vrouwen willen zich eerst verbonden voelen voordat ze seks willen. Dus wat gebeurt er als de verbinding een beetje weg is en de seks ook op z’n gat ligt?

Dan wachten beide partners tot de verbinding zich herstelt. Vanzelf.

En dat gaat niet gebeuren. Soms wel hoor, dan heb je ineens weer zin of heb je elkaar wat minder gezien waardoor je meer naar elkaar verlangt bijvoorbeeld. Maar dat wordt lastig als je bijvoorbeeld allebei thuis werkt sinds COVID-19. Je zit de hele tijd op elkaars lip, je ervaart spanning of gedoe. Daardoor kan de lust je ook vergaan.

Had ik al gezegd dat je het soms gewoon weer eens moet DOEN?

Wees verstandig

Spreek een moment met elkaar af. Je weet dat het goed is. Je weet dat het lekker is. Wees dus even verstandig, want geen seks is niet goed voor je relatie. Verstandelijk kiezen voor seks hoeft toch niet liefdeloos te zijn? Je kunt er vanuit gaan dat je weer zin krijgt, zodra je begonnen bent. Tsja, lust volgt soms wat later.

Maak jezelf bewust

Zorg dat je jezelf bewust maakt van wat er in je leeft en hoe je je voelt. Denkt bewust aan dat moment dat gaat komen. Ga douchen, zoek naar waar je zin in hebt, en parkeer al die praktische of onrustige gedachten liefdevol. Word je bewust van je zintuigen. Of je nou buiten wandelt in de zon of dat je heel bewust de smaak proeft van je boterham met kaas. Maar word even wakker in jezelf. Bewust van lichaam en geest, van wat je voelt en waar je naar zou (kunnen gaan) verlangen.

Samen gericht op verbinding

En als het moment aanbreekt: wees allebei schoon en opgefrist. Dim de lichten. Kies voor kwetsbaarheid en openheid. Het is oké om even te zoeken, onhandig te lachen. Als je maar een team vormt. En je mag altijd ‘stop’ zeggen.

Lig bij elkaar en geef aan waar je zin in hebt. Misschien is het voor jou makkelijker om eerst te knuffelen of elkaar te strelen, misschien kom je eerder in de stemming van naar elkaar kijken of uitgebreid zoenen. Maar geef vooral aan waar JIJ ZIN IN HEBT. En help elkaar op weg.

Klaarkomen is geen voorwaarde

Bedenk goed: als het van een climax, een orgasme komt, kan dat heel fijn  zijn. Maar het moet niet. Als dat een brug (of een hele serie bruggen) te ver is, zoek deze intieme momenten dan wat vaker op zonder dat klaarkomen een doel is. (Hoewel het natuurlijk wel helpt voor een sterker gevoel van verbinding – wink wink)

Wedden dat je de dag erna weer liefdevol naar elkaar kijkt? Dat je weer weet hoe het was?

Eindelijk weer verbonden. Dat hoeft niet altijd via praten. Soms moet je seks gewoon doen.

 

Ps. Als deze aanpak je meer stress dan plezier geeft, bedenk dan dat er meer wegen naar Rome leiden. Je moet het in elk geval niet zo doen als het niet goed voelt voor jou! En… wacht niet te lang met hulp zoeken bij een relatietherapeut of seksuoloog. Zonde!