Hij is de chaoot, jij brengt structuur aan. Zij is niet consequent, jij vindt grenzen belangrijk. Hoe jij en je partner naar de opvoeding van jullie kind kijken, kan compleet verschillend zijn. Hoe ga je nu goed om die verschillen? Hoe kun je een team zijn als ouders? Ik geef je 5 tips.

1. Ontdek het verschil in opvoeden

Waarin zijn jullie eigenlijk verschillend? Vaak sluiten we onze ogen voor het verschil dat er toch echt is in onze relatie. Waar schuurt het? Wanneer voel je onvrede? Welke situaties roepen discussie op? Of maak een lijstje van welke thema’s je wilt bespreken met je partner, zoals:

 

  1. huiswerk
  2. tafelmanieren
  3. vriendschappen
  4. schermtijd
  5. omgaan met geld
  6. beleefdheid
  7. verwachtingen van een kind
  8. opruimen

samen opvoeden tips relatie

2. Verdiep je in elkaars aanpak

Het is goed om met elkaar in gesprek te gaan over de opvoeding (wat vind jij, wat vind ik). Uitgangspunt moet zijn dat jouw manier niet per se beter is dan die van je partner. Verdiep je in de aanpak van je partner. Uiteindelijk willen jullie allebei het beste voor het kind!

Bevraag elkaar op de gedachte achter een overtuiging:

  • Waarom wil je dat we het op deze manier aanpakken in de opvoeding?
  • Wat gebeurt er met jou of ons kind als we niet aan jouw aanpak tegemoetkomen?
  • Waar maak je je zorgen om?
  • Wat vind je belangrijk om aan je kind mee te geven en waarom?
  • Wat zijn jouw eigen ervaringen?

Verdiep je in elkaars beweegredenen. Grote kans dat je dan ook meer begrip hebt voor waarom je partner liever niet zo strikt, opgeruimd, inconsequent, etc. is.

3. Waardeer de verschillen

Als we langer bij elkaar zijn, wordt het moeilijker om deze verschillen te waarderen. We blijken in onze relatie vaak een tegenpool te zoeken. Misschien omdat we zo een gezond nageslacht krijgen (meer kans op een goede mix van genen), maar misschien ook wel omdat we iets zoeken in de ander waar we zelf een tekort aan hebben. Zo vaak zie ik stellen waarbij de één qua opvoeding heel streng is en de ander wat losser, de één heel precies en schoon en de ander chaotisch.

Voor een kind is die variatie in opvoeding ook een verrijking. Van de ene ouder leert hij verantwoordelijkheid nemen, van de andere ouder wat spelen is. Het succes zit ‘m in samen een team zijn.

Soms als ik thuis kom uit mijn werk, is ons huis ontploft. De kinderen eten chips in plaats van fruit en de standaard schermtijd is overschreden. Mijn neiging is dan om mijn man hierop aan te spreken. Ik vergis me dan wel in de meerwaarde van zijn aanpak: bij hem hebben ze namelijk wat meer vrijheid (en minder kritiek) ervaren, ze hebben veel gelachen, gestoeid of de gekste dingen geknutseld. En mijn man houdt ook nog eens energie over na zo’n dag (snap ik!).

4. Maak duidelijke afspraken

Duidelijk. Jullie zijn het in de opvoeding niet overal over eens. Maak na het bespreken van deze verschillen samen een keuze: wat zijn onze afspraken? Hoe willen wij gezin zijn? Welke waarden geven we ons kind mee?

Voor een kind is veiligheid belangrijk, uiteraard. Ouders die elkaar steeds afvallen, geeft een kind alleen maar ruimte om zijn eigen plan te trekken en jullie tegen elkaar uit te spelen. Dat zal onbewust gaan, maar het is niet goed voor het kind. En niet goed voor jullie relatie. Duidelijke grenzen in ‘zo doen we het hier met elkaar’ bieden een basisveiligheid.

Werkt iets in de opvoeding niet? Bespreek dit dan op een rustig moment. Het is sowieso goed om regelmatig te evalueren. Hoe doen we het eigenlijk als ouders? Waardeer elkaars bijdrage, geef feedback en blijf nieuwsgierig naar waarom je partner doet zoals hij of zij doet.

Wanneer je een samengesteld gezin vormt, is het misschien nog lastiger om samen een weg te vinden. Wil je ook opvoeder zijn van je stiefkind? Dan heb je daarbij de steun van je partner nog harder nodig. Des te belangrijker om dit gesprek samen te voeren.

5. Investeer in je relatie

Voor een kind is er niets heerlijker dan ouders die van elkaar houden en elkaar steunen. Investeer dus in je relatie. Neem de tijd om met elkaar te praten en ook om samen te genieten. Wat een mooi voorbeeld kun je dan voor je kind zijn!

Of je relatie en jullie aanpak in de opvoeding een succes wordt, hangt niet af van je genen en ook niet van je persoonlijkheid. Het gaat over jullie bereidheid, hoe jullie met verschillen omgaan en welke keuzes jullie SAMEN maken. Er zijn zoveel mooie wegen naar Rome. “Het gaat om geven en nemen” zei een buurman tegen me. Ik vind die woordkeuze niet zo prettig, maar ik snap het wel. Je moet zoeken naar elkaar, naar wat werkt voor allebei en voor jullie gezin, en soms doe je daarbij een stapje naar de ander. Uit liefde en uit het verlangen om jullie gezin te laten slagen.

Hoe zijn jullie samen ouders? Doe de APK relatietest hier!