Soms saboteer je je relatie. Niet omdat je geen relatie wilt, maar omdat het je even te spannend wordt. Dat heeft met kwetsbaarheid en vertrouwen te maken. Je doet iets om de verbinding tussen jullie te verbreken. Waarom saboteren we iets wat juist zo belangrijk is voor ons? En hoe kun je sabotage in je relatie stoppen?

Sabotage in je relatie is een reactie op een ongemakkelijk, angstig of pijnlijk gevoel. Een gevoel waar je je misschien nog nooit bewust van bent geweest.

Wat is sabotage in je relatie?

Sabotage in je relatie is niks anders dan iets doen of laten om intimiteit en kwetsbaarheid te vermijden. Ten diepste ben je bang bent dat je niet goed genoeg zal zijn voor je partner, met alles wat er in je leeft. Doordat je saboteert, zul je dus ook nooit samen groeien in kwetsbaarheid. Terwijl dat juist heel goed zou zijn voor je relatie! En voor jouzelf.

Stel je toch eens voor dat je alles laat zien en je partner kiest nog steeds 100% voor jou….

sabotage in je relatie

Hoe ziet sabotage in je relatie eruit?

 • Je wilt graag seks, maar je durft je niet over te geven. Dus maak je een ongemakkelijke opmerking waardoor de passie direct dooft.
 • Je wilt vertrouwd zijn met je partner, maar je voelt je zo ongemakkelijk bij de emoties die hij of zij laat zien. Daarom kijk je toch maar op je telefoon of begin je de tafel af te ruimen.
 • Je verlangt naar gezien worden maar durft niet goed te delen met je partner wat er écht in je leeft, omdat je je dan zo afhankelijk voelt. Dus maak je verwijten over de taken in huis die je partner niet goed heeft gedaan.
 • “Jij maakt er altijd een drama van” roep je, omdat je je machteloos voelt bij wat je partner voelt en zegt.
 • Je gebruikt het liefst deze woorden om een normaal gesprek te saboteren: altijd, nooit, iedereen, niemand. “Jij staat nooit voor mij klaar!”
 • Je ziet dat je partner iets nodig heeft of geraakt is, maar je doet net of je het niet ziet.

Vormen van sabotage in je relatie

 • wegkijken
 • kritiek geven of verwijten
 • uitschelden
 • weglopen
 • afleiding zoeken
 • dingen zeggen waarvan je weet dat je je partner raakt
 • negeren
 • een grapje maken

Waarom moet je sabotage stoppen?

Door sabotage verbreek je als het ware even de verbinding tussen jou en je partner. Er had ruimte kunnen zijn voor kwetsbaarheid, intimiteit en nabijheid, maar dat voorkom je met sabotage. Zonder kwetsbaarheid in je relatie, geen intimiteit en connectie. En wat is een relatie waard zonder deze mooie dingen? Dan ben je toch niet echt geliefd omdat je ook niet echt gekend wordt?

Hoe kun je sabotage in je relatie stoppen?

Zorg eerst dat je herkent wanneer je saboteert. Onderzoek vervolgens bij jezelf wat er zo spannend was aan dat moment. Was het te kwetsbaar, te intiem? Voelde je je onzeker, bang, beklemd of emotioneel? Wat was er zo ‘gevaarlijk’ aan dat moment? Wat probeerde je ermee te voorkomen?

Sabotage is heel subtiel en kan lastig zijn om te herkennen. Praat er dus eens met je partner over. Soms kun je het bij elkaar makkelijker herkennen.

Als je weet wat je doet in contact met je partner, ervaar je ook meer keuze om het anders te doen. Dus als je weet dat jouw neiging is om weg te kijken wanneer je partner huilt, kun je jezelf uitdagen om eens een keer wél te blijven kijken. Zo doorbreek je patronen en doe je nieuwe ervaringen op. Ervaringen waaruit blijkt dat jullie wél veilig genoeg zijn bij elkaar om open en kwetsbaar te zijn.

Sabotage in je relatie stoppen gaat dus écht makkelijker als je dat samen doet!