Wist je dat de meeste stellen pas hulp zoeken als het te laat is? Heel begrijpelijk. We kijken het nog even aan, we proberen het nog eens, dit moeten we toch zelf kunnen? Heeft onze relatie een APK nodig?

Gek is dat. Als je auto niet lekker rijdt, ga je naar de garage. Liefst voordat dat ding stilstaat! Doet je wasmachine het niet, dan bel je een mannetje. Is je kind lastig, dan bel je de dokter of het consultatiebureau. Weet je niet hoe je moet koken, maar zou je het wel graag willen kunnen, dan volg je een cursus. Logisch. Leuk ook.

Dat je relatie af en toe een APK-beurt nodig heeft, dat begint ons steeds meer te dagen. Maar hoe moet dat eruit zien? En waar kunnen we terecht?

Relatie APK investeren in relatie

Want eerlijk is eerlijk, zo romantisch en makkelijk als in het begin is het na een tijdje niet meer. Zeker niet als je kinderen hebt… Je werkt allebei hard, probeert het op je werk goed te doen en thuis betrokken en geduldig bij je kinderen te zijn, contacten met familie en vrienden te onderhouden, het huishouden bij te houden, en ga zo maar door.

Hou houd je je relatie leuk?

Wie heeft ooit bedacht dat je relatie leuk zou blijven zonder APK? Dat het soms keihard werken is om er het beste van te maken? En dat het beste ook nog eens helemaal de moeite waard kan zijn! Het is mijn persoonlijke ervaring dat het verdiepen en onderhouden van je relatie heel veel ontspanning, blijdschap en ook nog eens persoonlijke ontwikkeling oplevert. Hoe leuk is dat?! En het blijft boeiend. Never a dull moment.

Waarom mislukt een relatie?

Bij een onderzoek in Californië door John Gottman, hoogleraar psychologie en relatie- en gezinstherapeut, gaf 80% van de gescheiden mannen en vrouwen aan dat hun relatie mislukte doordat ze geleidelijk uit elkaar waren gegroeid en het gevoel van intimiteit waren kwijtgeraakt, of doordat ze het gevoel hadden dat hun partner niet van hen hield of hen niet waardeerde. Niet vanwege hoog oplopende conflicten dus! Want als dat het geval is, dan stap je vast eerder naar een therapeut. Maar hoe zorg je dan dat je relatie slaagt?

Het stuur van je relatie in handen nemen

Mijn man en ik hebben bijna jaarlijks een relatie-APK. We roesten langzaam weer vast in oude patronen en blijkbaar hebben we iemand nodig die ons geheugen weer opfrist. Of we staan voor nieuwe uitdagingen en hebben behoefte aan een derde persoon die de belangen van ons allebei in het oog houdt. Soms lopen onze gesprekken vast, en weten we het ook even niet meer. Na een goed en eerlijk gesprek hebben we meer oog voor elkaars verlangens. We hebben daarna weer het gevoel dat we het stuur van onze relatie in handen hebben. En dat voelt goed! We zijn weer een team. Precies wat onze kinderen nodig hebben. We willen graag een stel zijn die het écht goed heeft samen en samen bouwt aan onze toekomst. We willen léven in onze relatie!

En jullie? Wat doen jullie aan onderhoud voor je relatie? Zijn jullie op dit moment vooral geliefden, huisgenoten of ouders? Ben je blij met hoe het gaat of zou je stiekem meer willen? Waar hapert de relatie voor jou persoonlijk? Durf je dat te bespreken met je partner?

 

Houd je relatie levend

  • Doe de APK relatietest
  • Volg een online relatiecursus!
  • Lees samen het boek Houd me vast van Sue Johnson (over conflicten)
  • Lees apart van elkaar het boek Erotische intelligentie van Esther Perel (over seks en intimiteit)
  • Bezoek een relatieweekend, cursus, training, avond….