In deze podcast komen Tessa (29) en Aniel (32) aan het woord over hun relatie. Een openhartig en inspirerend gesprek over tijd en prioriteit, ruziemaken en liefdestalen.

Tessa (29) is Nederlands en komt uit een protestants-christelijk gezin, werkt bij een grote zorgorganisatie en heeft een druk sociaal leven. Aniel (32) is een hindoestaanse jongen uit Suriname die bij de politie werkt en volgens zijn vriendin heel goed kan koken. Hun namen hebben we veranderd in verband met veiligheid. Het verhaal zelf is helemaal echt.

Dit stel had weinig last van cultuurverschillen binnen hun relatie, maar de familie die ze erbij kregen verschilde behoorlijk van wat ze gewend waren. Na 12 jaar samen zijn, gaan ze trouwen. Ik spreek ze op een zolderkamertje in Amsterdam over hun relatie. Hoe hebben ze elkaar leren kennen? Wat zijn cultuurverschillen? Maar vooral: wat doen zij als het stormt in hun relatie? Hebben zij een sterke relatie en hoe investeren zij daarin? Wat zijn hun uitdagingen? Een openhartig en inspirerend gesprek over tijd en prioriteit, ruziemaken en liefdestalen.

 

Waar gaat deze podcast over?

#1 Tessa en Aniel zijn een bijzondere combinatie: zij een Hollandse meid uit Amsterdam en hij een hindoestaanse jongen uit Suriname. Maar lopen ze nou werkelijk tegen zoveel verschillen aan?

#2 Aniel wist het al gauw zeker: dit is de vrouw van zijn dromen. Tessa deed liever rustig aan. Aniel ging er echter helemaal voor met aandacht, cadeautje, uitjes. Haar omgeving dacht even dat ze met een loverboy te maken hadden….

#3 Aniel was niet gewend om over gevoelens en identiteit te praten. En toen kwam hij Tessa tegen…

#4 In het begin van de podcast noemen ze zichzelf een ‘rustig stel’. Als we doorpraten, blijkt toch dat ze behoorlijk kunnen ‘vlammen’ met z’n tweeën, waarbij ze in een dans terechtkomen van aantrekken en afstoten. Om uiteindelijk weer bij elkaar terecht te komen. Gelukkig. “Je merkt dat die afstand steeds groter wordt en dat je tegen mekaar moet schreeuwen omdat je zo ver van elkaar af staat. Letterlijk.”

#5 Tessa is een workaholic en Aniel zit tijdelijk thuis door een operatie. “Toen zag ik pas hoe weinig tijd er werkelijk voor mij overbleef.” Hoe gingen ze hiermee om? Over nog harder werken, terugtrekken, blamen, verwijten, achternalopen. Over pieken en dalen.

#6 De vijf talen van de liefde van Gary Chapman heeft hen geholpen meer inzicht in elkaar te krijgen. “Versta je wat liefde voor de ander is en kun je dat op die manier dan ook geven?” aldus Tessa.

#7 Met anderen delen als je relatie niet lekker loopt, deden Tessa en Aniel niet. Uiteindelijk sprongen haar ouders bij als relatietherapeuten. Dat was een keerpunt. Waarom niet eerder delen wat er in je relatie speelt? Hoe Tessa en Aniel worstelden met het perfecte plaatje. “Als je al zo lang bij elkaar bent, móet het wel goed gaan!”

#8 Het geheim van hun sterke relatie? “Bewust tijd nemen voor elkaar.” Ook al vinden ze het oersaai en burgerlijk. Zonder tijd te investeren, raken ze elkaar kwijt.