In deze eerste aflevering van de Leven in je Relatie Podcast maak je kennis met Willeke van Voorst. Ze deelt haar visie op relaties en waarom we hier meer open met elkaar over zouden moeten praten. Over struggles, openheid, erkenning, verantwoordelijkheid nemen en bouwen aan een goede relatie met jezelf.

Ik ben Willeke van Voorst, psychosociaal en relatietherapeut en ik ben mijn praktijk begonnen in 2018. In eerste instantie bezocht ik mensen thuis, maar inmiddels heb ik een praktijk in Barneveld waar ik zorg dat mensen zich veilig voelen, welkom en gehoord. Omdat ik denk dat dat hele belangrijke elementen zijn om tot bloei te komen.

Waarom ben ik deze podcast begonnen?

Dat is ook waarom ik deze podcast wil maken: om jou misschien weer in het zadel te helpen, om je te motiveren of inspireren. Struggelen met jezelf of in je relatie is helemaal niet zo gek, daar ben je helemaal niet alleen in.

Er is zoveel wat we niet weten van elkaar. Er gebeurt zoveel achter de voordeur waar we eigenlijk niet over praten. Gelukkig is het steeds normaler. Er zijn ook veel podcasts over persoonlijke ontwikkeling, relaties, seksualiteit. We mogen veel meer met elkaar praten over: wie ben je nou echt? Wat leeft er in je? Waar droom je van? Waarin kom je tekort in je relatie en hoe praat je daar met elkaar over?

Dus eigenlijk wil ik je gewoon meenemen in wat er in mijn hoofd en hart leeft. Dat gaat over mensen uit mijn praktijk, mijn eigen relatie en de dingen die ik zie bij de relaties om me heen.

Bouwen aan de relatie met jezelf en anderen

Relaties gaan niet eens alleen over jou en je partner. Er gebeurt veel meer in je huidig relatie wanneer er sprake is van één ex of meerdere exen. Die neem je als het ware mee je relatie in. De relatie met je ouders neem je mee ook mee je huidige relatie in. Hoe je bouwt aan de relatie met je kinderen gaat over relaties. En last but not least: de relatie met jezelf, waar gelukkig tegenwoordig ook meer aandacht voor is.

Hoe deal jij met jouw emoties? In hoeverre mag jij zijn wie je bent? Mag je grenzen aangeven? Mag je gek doen? Mag je een podcast opnemen? 🙂

Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat ik een podcast zou gaan opnemen. Ik denk dan – net als heel veel andere mensen: Er zijn al zoveel podcasts en iemand anders kan dat toch veel beter?!

Maar ik vind het gewoon leuk om te doen dus waarom niet? Misschien ben jij wel mijn enige luisteraar of kijker en dat is oké voor mij.

Leren struggelen

Ik heb de wereld iets te vertellen. Ik weet hoe het is om te struggelen met jezelf. Dat doe ik nog steeds. Ik weet ook niet of dat overgaat maar ik zie wel wat ik er beter in word. En ik gun jou dat jij daar ook beter in wordt omdat het vrijheid oplevert. Bevrijding zou ik ook bijna willen zeggen. Het geeft je meer rust van hart en rust van lijf. Goede zelfzorg.

Ik weet ook hoe het is om te struggelen in je relatie. Ik ben nu bijna 19 jaar getrouwd met Freek en we hebben het echt heel goed samen in de basis, maar ik zie wel dat we daaromheen struggelen met elkaar. Hij heeft zijn verleden met pijnpunten en ik heb mijn verleden met mijn pijnpunten. En op de een of andere gekke manier blijven we bij elkaar drukken daar waren het zeer doet!

Inmiddels weet ik dat we dit niet altijd kunnen voorkomen, maar ik weet wel hoe ik het moet oplossen. Dat is echt iets waarin wij een team zijn. Dat betekent niet dat het altijd heel idyllisch is, maar in ons geval is het ook niet zo wat een collega een keer gekscherend zei: ‘Ja bij de timmerman hangen de keukenkastjes altijd scheef.’

Nou nee dus. Ik denk zelfs dat wij eerder overmatig gericht zijn op onze relatie. Voor mij voelt iets al snel als een hellend vlak. Dan denk ik: Oh nee we zijn veel te veel verbonden. Of: oh nee daar gaat ons seksleven! Of: Oh nee ik kan mezelf niet zijn.

Dus je zal toch maar met een relatietherapeut getrouwd!

Hoe gaat deze podcast jou helpen?

Gelukkig ben jij niet met mij getrouwd en kun je misschien nog een beetje neutraal luisteren naar mijn ervaringen en de ervaringen van de mensen om me heen. Ik hoop echt dat het jou inspireert. Dat het je motiveert om iets anders te gaan doen.

Dat is wel waar ik het succes zie in mijn praktijk: bij de mensen die het werk gaan doen, die de verantwoordelijkheid pakken. En ik zal je een voorbeeld geven waarom dat zo belangrijk is: ik weet dat ik allerlei verlangens en behoeften heb. Als ik die uitspreek, kan mijn man zijn kop in het zand steken en denken: tsja ik weet het niet of ik wil het niet. Hij zal zich dan niet uitspreken. Op het moment dat hij zegt ‘klopt, ik heb ook gewoon de neiging om jou te vergeten’ of ‘ik heb ook gewoon de neiging om het jou allemaal op te laten lossen in je eentje’ dan dan voel ik me eigenlijk meteen weer oké. Het doet geen pijn meer.

Dat betekent niet dat ik me helemaal oké voel of dat ik alles krijg wat ik wil, maar ik geloof ook niet dat dat nodig is. Ik geloof wel dat het belangrijk is om je behoefte in je relatie kenbaar te maken en dat het heel erg helpt als iemand dat gewoon erkend: het is oké dat jij dat hebt en het is zichtbaar dat ik dit effect op jou heb, en ik zou willen dat het anders was maar ik weet niet hoe.

Jouw verantwoordelijkheid nemen betekent niet dat jij precies alles goed zou moeten doen maar dat je erkent dat je wat te doen hebt, weet wat dat dan is én dat je erkent dat je daar misschien helemaal niet zo goed in bent en dat je daar misschien hulp bij nodig hebt – in welke vorm dan ook.

Ik weet uit ervaring dat dat ook geruststellend is voor je partner. Je neemt het serieus en daar gaat het om.

Dus misschien luister je deze podcast wel om dat je ook iets anders wil in je relatie of misschien ben je wel gewoon nieuwsgierig.

Het slechte nieuws is dat je aan de bak zult moeten met jezelf, met je relatie. Liefst voordat er gedoe is. Dus dan denk je: het gaat toch heel lekker? Prima, maar zorg dat je weet hoe je relatie in elkaar steekt. Weet waar je valkuilen zijn en hoe je dat voor kunt zijn. Zorg dat je een veerkrachtige en weerbare relatie krijgt. Het slechte nieuws is dus dat je aan de bak moet, het goede nieuws is dat dat heel haalbaar is!

Het kan heel goed zijn dat jij helemaal niet weet waar je moet beginnen Nou, ik denk dat een podcast als deze daar best bij kan helpen. Er zijn veel podcasts en boeken van mensen die heel goed weten te navigeren in zo’n bos van emoties of in een bos van de ruzies en die de weg eruit weten. Vooral degenen die zeggen: ‘hee, ik heb dit zelf meegemaakt. Ik weet hoe ik hier uit kwam en misschien heb jij daar ook wat aan.’ Ik denk dat dat de mensen zijn naar wie je moet luisteren.

Let’s get in touch!

Als je vragen hebt naar aanleiding van deze podcast, benader me via social media of even via het contactformulier van deze website. Ik wil je helpen zorgen dat jij een goede relatie met je partner hebt en ook een goede relatie met jezelf!