De ogen zijn de spiegel van de ziel. Dus wat gebeurt er als je elkaar uitgebreid in de ogen kijkt? Het verdiept het contact dat jullie hebben, jullie intimiteit. Je staat stil bij je relatie, bij je partner, met je volle aandacht. Ervaar het zelf in deze oefening! 

Laatst hoorde ik dat uit onderzoek blijkt dat geliefden slechts 9 seconden oogcontact maken. In totaal! Op een dag! We zijn zo druk met onze verplichtingen (en vaak ook met onze mobiele telefoon), dat we vergeten hoe goed het is voor ons gevoel van intimiteit om elkaar wat langer aan te kijken.  

Deze oefening helpt je om te werken aan jullie verbinding met je partner. Je kunt deze oefening met je partner doen, maar ik moet ook denken aan hoe vaak we oogcontact missen met onze kinderen als we druk zijn met onze eigen dingen. Misschien een korte versie vanavond voor het slapengaan?

oefening intimiteit relatie

Kijk elkaar 4 minuten in de ogen

Ga tegenover elkaar staan of zitten en zet een timer op 4 minuten. Kijk elkaar rustig aan. Neem waar wat je voelt en denkt tijdens dit oogcontact. Probeer om niet te praten met elkaar. Het geeft niet of je friemelt, ongemakkelijk lacht of zenuwachtig wordt. Het is normaal. Maar probeer om rustig te ademen en in contact te blijven met je partner.

Deel na deze oefening met elkaar hoe het voor je was. Wat speelt er in jouw hoofd en lijf af? Wat doet deze mate van intimiteit met je? Ben je vooral met je aandacht bij je partner of bij jezelf? Lukt het je om zonder oordeel met je aandacht erbij te blijven?

Het is echt een pittige oefening. Confronterend misschien ook. Dus is 4 minuten te lang? Oefen dan eerst met 2 minuten. Aan intimiteit kun je wennen. 🙂 

Kijk ook dit filmpje ter inspiratie!