Onderhouden van je relatie

Waarom is het belangrijk om je relatie te onderhouden? | Hoe kun je relatie onderhouden? | Welke voordelen heeft het onderhouden van je relatie? | Welke kost het onderhouden van je relatie? | Wanneer heeft het onderhouden van je relatie geen zin meer? | Welke vormen van onderhoud voor je relatie zijn er? | Wie kan helpen bij het onderhouden van je relatie?

Waarom is het belangrijk om je relatie te onderhouden?

Als je je relatie niet onderhoudt, voedt, aandacht geeft, stopt je relatie met groeien. Door je relatie te onderhouden houd je de liefde en passie levend. Net zoals een auto af en toe naar de APK moet, is het belangrijk om je relatie te controleren: stel je eens voor dat wat jullie nu samen hebben voor altijd zo zou blijven. Zou dat genoeg voor je zijn? Of zijn er patronen waarvan je wilt dat ze stoppen.

Hoe kun je relatie onderhouden?

Je kunt je relatie onderhouden door te kijken naar waar je tevreden over bent en wat er niet lekker loopt. Patronen sluipen in alle relaties. De uitdaging is om ze tijdig te herkennen en te doorbreken. Door eerlijk en open naar elkaar te zijn en elkaar de vraag te blijven stellen: wat wil jij en wat wil ik? Door tijdig hulp te zoeken als je er niet uitkomt.

Je kunt je relatie ook onderhouden door naar relatietherapie te gaan, een cursus te volgen, boeken te lezen of workshops en conferenties te bezoeken. Ik heb het allemaal gedaan! Laat je inspireren door mijn verhaal en download hier het gratis e-book ‘6 dingen die je móet weten over je relatie’.

Welke voordelen heeft het onderhouden van je relatie?

Door je relatie te onderhouden voorkom je dat je samen in een sleur terecht komt of dat hardnekkige gewoonten vastgeroeste patronen worden. Juist als je elkaar nog liefdevol aan kunt kijken moet je je relatie onderhouden. Wanneer je elkaar geen blik waardig meer keurt of vergeten bent waarom je zo gek was op je partner, ben je vaak te laat om er nog iets moois van te maken. Juist een langdurige relatie waarin je samen zorgt voor jullie verbinding en passie, geeft vreugde en veiligheid!

Wat kost het onderhouden van je relatie?

Ook als je geen geld wilt of kunt uitgeven, kun je je relatie onderhouden. Breng samen tijd door, wees open en eerlijk naar elkaar, deel belangrijke gevoelens en gedachten en bouw samen aan de toekomst door plannen te maken. Er zijn 1001 manieren om gratis je relatie te onderhouden.

Als je graag input hebt van iemand anders (wat wel verfrissend kan zijn voor je relatie!), dan kost het onderhoud van je relatie een paar tientjes voor een online cursus tot honderden of duizenden euro’s voor relatietherapie.

Je kunt jezelf ook de vraag stellen: wat mag mijn relatie me kosten? Wat is het me waard?

Vaak investeren we veel geld in persoonlijke ontwikkeling, reizen, spullen en kleding. Alles om ons gelukkig te voelen. Maar je geluk hangt af van de kwaliteit van je relaties. Geef je relatie dus het onderhoud wat het nodig heeft en zet er elk jaar wat geld voor apart.

Wanneer heeft het onderhouden van je relatie geen zin meer?

Onderhouden wat belangrijk voor je is is altijd de moeite waard. Zelfs als je je relatie er niet mee kunt redden, groei je er zelf nog door omdat je eerlijk blijft kijken naar wat er om je heen gebeurt en wat jij daarmee kunt en wilt. Het helpt echt als je er een relatietherapeut bij betrekt die nieuwe input geeft. En geef het tijd. Groeien kost echt tijd.

Zelfs stellen in mijn praktijk die uit elkaar gaan, adviseer ik om te blijven werken aan hun relatie. Vaak hebben ze samen kinderen of gezamenlijke vrienden en blijven ze elkaar tegenkomen. Je hebt je aan elkaar gehecht en het heeft tijd en zorg nodig om te herstellen van de breuk. Soms is het zelfs makkelijker om achteraf naar je eigen aandeel te kijken en je partner het respect te geven waar hij of zij altijd zo naar verlangde.

Welke vormen van onderhoud voor je relatie zijn er?

  • Delen van dagelijkse dingen
  • Tijd samen doorbrengen
  • Samen relatieboeken lezen
  • Relatietherapeut bezoeken (liever te vroeg dan te laat)
  • Online relatiecursus volgen
  • Elkaar brieven schrijven
  • Weekendje weg
  • Workshop of relatieweekend volgen

Wie kan helpen bij het onderhouden van je relatie?

Een relatietherapeut weet hoe je van je relatie weer een lekker lopende machine maakt. Je leert beter communiceren, patronen doorbreken, je doet nieuwe inzichten op en leert je partner van een andere, meer kwetsbare kant kennen.

Meer weten over relatietherapie?