Wat zijn kenmerken van een gezonde relatie? En wanneer moet je je zorgen maken? In dit artikel ontdek je wat de waarde is van een veerkrachtige, gezonde relatie en hoe je samen kunt groeien.
Wat kenmerkt een goede relatie? | Wat kenmerkt een slechte relatie? | Waar moet een goede relatie aan voldoen? | Wat heb je nodig voor een goede relatie? | Waar draait het om in een relatie? | Wat is belangrijk in een relatie? | Kan je relatie een aanvulling zijn? | Kun je een relatie hebben als je niet verliefd bent? | Hoe kun je groeien in je relatie?
Wat kenmerkt een goede relatie?
Kenmerken van een goede of gezonde relatie zijn:
- Vertrouwen
- Respect voor elkaar
- Positief en opbouwend contact
- Elkaar de ruimte geven
- Grenzen mogen aangeven
- Kunnen omgaan met verschillen
- Samen afspraken kunnen maken
Lees ook: 6 tips om je relatie te verbeteren
Wat kenmerkt een slechte relatie?
Kenmerken van een slechte of ongezonde relatie zijn:
- Minachting
- Wantrouwen
- Onverschilligheid (gebrek aan interesse en nieuwsgierigheid)
- Verwaarlozing
- Agressie (geen respect voor elkaars grenzen en wensen)
- Negatieve en destructieve communicatie
Lees ook: 4 valkuilen in je relatie die je moet zien te voorkomen
Waar moet een goede relatie aan voldoen?
Kenmerkend voor een gezonde en goede relatie is dat er ruimte is voor beide partners. Hoeveel ruimte je nodig hebt voor jezelf is heel persoonlijk. En hoe je de ruimte samen wilt invullen verschilt ook per relatie. Je hebt een goede relatie als jullie allebei tevreden zijn.
Tegelijkertijd merk je pas of je een goede relatie hebt wanneer je tegenslagen krijgt. Ontslag, stress, rouw, verlies, onzekerheid. Dan ontdek je hoe veerkrachtig je relatie werkelijk is. In een goede relatie bouw je aan een stevige basis VOORDAT de stormen komen.
Gratis webinar "Stop het gedoe in je relatie"
Maandag 6 januari 2025 om 20.00 uur
Hoe zorg je dat je vervelende patronen in je relatie doorbreekt? Door te zorgen dat je weet waar die patronen vandaan komen. Ik vertel je in dit webinar precies:
- welke dynamiek jouw relatie plaagt
- waarom je relatie leuker kan
- welke leugens jij jezelf vertelt
- wat JIJ kunt doen om de relatie te verbeteren
Er is ruimte voor jouw vragen. Zorg dus dat je het niet mist! (géén replay)
Wat heb je nodig voor een goede relatie?
Om je leven te kunnen delen met iemand, heb je het nodig om te weten wie je zelf bent. Waar kom je vandaan? Wat kenmerkt jou? Waarom doe je zoals je doet? Wat voel je en wat wil je? Vanuit die positie kun je goed contact leggen met je partner, waarbij je oog hebt voor wie je partner is. Voor een goede relatie heb je dus zelfkennis en zelfbewustzijn nodig en dat je openstaat voor alles wat je partner meeneemt in de relatie.
Waar draait het om in een relatie?
In gezonde, sterke relaties draait het om het geluk en welzijn van beide partners. Je ontwikkelt je in een fijne relatie niet alleen samen maar ook individueel. Zo’n relatie biedt een veilige basis, waardoor je moed en vertrouwen hebt om nieuwe ervaringen op te doen in dit leven. Je hebt meer zelfvertrouwen, minder angst en stress en je durft meer risico’s te nemen. Al die mooie ervaringen neem je mee je relatie in, waardoor je boeiend blijft voor je partner en je partner ook kan meeliften op jouw levensgeluk.
Misschien neem je met minder genoeg in je relatie, dus waar draait het om voor jou? Heb je een relatie met jouw partner voor de gezelligheid, de seks, het voorspelbare veilige leven? Wat kenmerkt jouw relatie? Kun je niet met en niet zonder elkaar? Of wil je echt een gezonde basis, die een springplank kan zijn voor de rest van je leven?
Wat is belangrijk in een relatie?
In een relatie is het belangrijk dat er aandacht en zorg is voor 7 kenmerken van een gezonde relatie:
- Kwetsbaarheid: veiligheid en openheid
- Hechting: inzicht in waar je vandaan komt
- Autonomie en verbondenheid: een gezonde balans
- Communicatie: samen patronen doorbreken
- Seks en intimiteit: erover praten en ervan genieten
- Vriendschap: tijd samen en omgaan met verschillen
- Omgaan met verschillen: blijven investeren in een veerkrachtige relatie
Al deze bouwstenen krijgen aandacht in De Grote Relatiecursus: een uitgebreid online traject vol video’s, gespreksvragen, werkbladen, oefeningen en tips voor je relatie.
Kan je relatie een aanvulling zijn?
Je relatie kan een aanvulling zijn voor je leven, zeker weten. Een veilige haven waar je gekend en geliefd bent. Helaas groeien we niet op zonder kleerscheuren en communiceren we niet altijd even handig. Zo’n veilige haven vraagt dus wel wat onderhoud om een aanvulling te kunnen zijn. Kenmerken van een fijne relatie zijn veiligheid, stabiliteit, ontspanning en plezier. Een relatie kan een springplank zijn voor de rest van je leven!
Kun je een relatie hebben als je niet verliefd bent?
De meeste relaties beginnen met verliefdheid. Het lijkt wel vanzelf te gaan. Na ongeveer 13 maanden verdwijnt deze hormonencocktail. Een relatie kan zonder verliefdheid, maar niet zonder liefde. Liefde is geen gevoel, maar een werkwoord, een keuze, een overtuiging en een diep gevoel voor je partner. En dan kun je steeds regelmatig even verliefd voelen op je partner.
Lees ook: 10 tips voor meer passie in je relatie
Hoe kun je groeien in je relatie?
Groeien gaat vanzelf wanneer je je bewust bent, volgens de ‘paradoxale theorie van verandering’. Hoe beter jij weet wie je bent en waarom je doet zoals je doet, hoe meer je vanzelf verantwoordelijkheid neemt, bewust bent van jezelf, zorgt voor jezelf. Dit alles zorgt voor groei, voor jou individueel maar ook in je relatie. Je gaat vanzelf anders reageren wanneer je meer begrijpt van wie jij bent en van wie je partner ten diepste is. Je kunt dus groeien in je relatie door te zien waar je je op dit moment werkelijk bevindt. Jezelf niet meer voor de gek houden maar alle kaarten op tafel. Maak het onbewuste bewust!