Seks en intimiteit zijn belangrijke onderdelen in een relatie. In dit artikel lees je alles over de invloed van wel of juist geen intimiteit en seks in een relatie.

Waarom is intimiteit belangrijk in een relatie? | Waarom is seks belangrijk in een relatie? | Wat is het verschil tussen intimiteit en seks? | Kun je een relatie hebben zonder intimiteit? | Kun je een relatie hebben zonder seks? | Wat zijn voordelen van intimiteit en seks in je relatie? | Waarom heeft mijn partner moeite met intimiteit en seks? | Waarom hebben partners minder seks als ze langer bij elkaar zijn? | Wat doe je als je geen seks wilt? | Wat zijn gevolgen van geen seks in een relatie? | Is geen seks of intimiteit in je relatie een goede reden voor scheiding? | Hoe houden we ons seksleven leuk? | Wat is een gezonde seksuele relatie? | Wat is gezonde intimiteit in je relatie? | Waarom zou je wachten met seks in een relatie? | Hoe kun je leren praten over seks en intimiteit?

Waarom is intimiteit belangrijk in een relatie?

Intimiteit – in de vorm van aanraken, zien, ruiken, horen, proeven of voelen – is een belangrijke manier van contact maken in een relatie. Daardoor voel je je verbonden met je partner. Het stelt daarmee gerust: wij zijn oké. Intimiteit kan dus gaan over een emotionele connectie of een fysieke connectie. In een relatie wil je je zowel emotioneel als fysiek verbonden voelen met elkaar, op welke manier dan ook.

Waarom is seks belangrijk in een relatie?

Seks is een vorm van intimiteit. Het is belangrijk dat seks een plek krijgt in je relatie, om je verbonden met elkaar te blijven voelen. Seks gaat over ontdekken, spelen, opwinden en bevredigen. Het is een soort unieke, geheime of heilige plek waar je bij elkaar komt en alles met elkaar deelt. Je geeft je als het ware over aan elkaar. Dat versterkt het gevoel van hechting tussen partners. Daardoor wordt je relatie sterker.

6 tips om je relatie te verbeteren

Gratis webinar "Stop het gedoe in je relatie"

Vrijdag 6 oktober 2023 om 20.00 uur

Hoe zorg je dat je vervelende patronen in je relatie doorbreekt? Door te zorgen dat je weet waar die patronen vandaan komen. Ik vertel je in dit webinar precies:

  • welke dynamiek jouw relatie plaagt
  • waarom je relatie leuker kan
  • welke leugens jij jezelf vertelt
  • wat JIJ kunt doen om de relatie te verbeteren

Er is ruimte voor jouw vragen. Zorg dus dat je het niet mist!

 

 

Wat is het verschil tussen intimiteit en seks?

Intimiteit gaat over elkaar aanraken, zien, ruiken, horen, proeven of voelen. Je versterkt de verbinding met je partner wanneer je lichamelijk én emotioneel beschikbaar voor elkaar bent. Door een kus, een knuffel of een luisterend oor. Seks is meer gericht op spanning en erotiek, op genot, ontlading en bevrediging. Seks is een vorm van intimiteit waarbij je zowel emotionele en lichamelijke connectie kunt ervaren.

Kun je een relatie hebben zonder intimiteit?

Zonder intimiteit kun je geen relatie hebben. Intimiteit is een gevolg van je kwetsbaar opstellen bij elkaar, uitreiken naar elkaar en contact maken. Zonder intimiteit geen relatie.

Kun je een relatie hebben zonder seks?

Het is mogelijk om een relatie te hebben zonder seks, wanneer beide partners dat zo willen. Je geeft dan vooral ruimte aan veiligheid, verbondenheid en vriendschap in je relatie. En dat kan voor jullie genoeg zijn. Maar voor een sterke relatie – zo één die stormen kan doorstaan – is seksualiteit wel een belangrijke bouwsteen. Je moet er dus wel samen over uit zijn welke plek seks krijgt in je relatie. En ook die mening kan in de loop van de tijd veranderen, dus blijf er wel over in gesprek met elkaar.

Lees ook: Praten over seks? Zo doe je dat!

Wat zijn voordelen van intimiteit en seks in je relatie?

Waar intimiteit voor een gevoel van veiligheid zorgt in een relatie, zorgt seksualiteit voor spanning en avontuur. In ons leven hebben we zowel verbondenheid als vrijheid, zowel veiligheid als spanning nodig. Door in zowel emotionele als lichamelijke intimiteit te investeren, door te zoeken naar meer verbinding met je partner maar ook een beetje spanning en avontuur, houd je je relatie gezond, veilig, levendig en gepassioneerd.

Waarom heeft mijn partner moeite met intimiteit en seks?

Je partner kan moeite hebben met lichamelijke aanrakingen, of juist bij kwetsbaarheid in de vorm van emoties of verlangens. Dan heeft je partner mogelijk ook moeite met seks. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Niet weten wat hij/zij fijn vindt
  • Geen woorden kunnen geven aan gevoelens of emoties
  • Moeilijk grenzen aan kunnen geven
  • Moeite met vertrouwen
  • Het voelt niet prettig of het doet pijn
  • Onzekerheid
  • Verleden met misbruik of verkrachting
  • Minder behoefte of zin

Het is dus belangrijk om je te verdiepen in wat er in je partner leeft. Vaak vinden dit soort partners het lastig om hierover te praten, zeker met hun eigen partner. Overweeg in dat geval hulp van een relatietherapeut. Die helpt jullie woorden en betekenis geven aan je relatie en kan eventueel doorverwijzen naar individuele therapie. Zodat je samen leert omgaan met de moeite rondom intimiteit en seks die (nu) bij je relatie hoort.

Waarom hebben partners minder seks als ze langer bij elkaar zijn?

Als partners langer bij elkaar zijn, hebben ze vaak minder (zin in) seks. Wanneer je veel tijd bij elkaar bent en een leven samen opbouwt, ga je concessies doen in de verschillen tussen jullie. Zo pas je je aan of probeer je je partner te veranderen. Daarmee neemt de ‘veiligheid’ in je relatie toe, maar mist het avontuur en de gezonde afstand tussen partners. Alle mensen hebben beide kanten van deze pool nodig: verbinding en avontuur, veiligheid en risico. Als er teveel afstand is, dooft het verlangen naar seks uit, maar als er te weinig afstand is ook.

Als het voor beide partners oké is om minder vaak seks te hebben, is er niks aan de hand. Uiteindelijk gaat het om kwaliteit en niet om kwantiteit (frequentie).

Lees ook: De relatie tussen seks en houten treintjes

Wat doe je als je geen seks wilt?

Als je geen seks wilt, mag je daar heel duidelijk over zijn. Wat jij wel of niet wilt is relevant. Als je partner daar geen rekening mee wil houden, heb je een ander probleem. Wanneer jij geen seks wilt, heeft dat natuurlijk ook effect op je partner. Het is dus belangrijk om met elkaar te praten over waarom je geen seks wilt én hoe dat voor je partner is. Dat kan best pijnlijk zijn en dát heeft in elk geval aandacht nodig. We kunnen meestal best goed verdragen dat we niet krijgen wat we willen, maar we willen er wel in gezien worden.

Wat zijn gevolgen van geen seks in een relatie?

Zonder seks of ruimte voor seksuele gevoelens, kun je nog steeds een fijne relatie met je partner hebben. Het is dan vooral vriendschappelijk. De vraag is of dat voldoende is om bij elkaar te blijven. Het kan ook negatieve spanning opleveren omdat een van beide partners wel seks zou willen. Als een verschil in behoeften te groot is, kun je enorm botsen of juist uit elkaar groeien. Ook ligt ontrouw of vreemdgaan op de loer. Dus wat betekent het voor jou om geen seks te hebben? En voor je partner? Kunnen jullie daar goed over praten samen? Zolang jullie daar samen uit komen, is er geen probleem. Houd hierbij rekening met dat je van gedachten kunt veranderen. Blijf met elkaar in gesprek over de gevolgen die je op dit moment ervaart.

Is geen seks of intimiteit in je relatie een goede reden voor scheiding?

Als je intimiteit of seks mist in je relatie, kun je je heel eenzaam en afgewezen voelen. Misschien overweeg je zelfs om te scheiden. Wanneer een verschil tussen partners te groot is, kiezen veel mensen voor een scheiding. Wat er feitelijk aan de hand is, is dat jullie verschillende dingen willen en voelen. Zorg dat je daar samen goed over leert praten. Misschien is een scheiding dan niet nodig, omdat jullie elkaar verkeerd begrepen hebben of op een destructieve manier met elkaar communiceren. Praten over seks en andere verlangens is kwetsbaar. Betrek daar een professional bij als jullie snel terechtkomen in eindeloze discussies of juist radiostilte.

Meestal kunnen we veel meer verschil in onze relatie verdragen wanneer we ons gezien voelen en erkenning krijgen voor onze wensen, grenzen, emoties, verlangens.

Meer weten over (online) relatietherapie?

Hoe houden we ons seksleven leuk?

Voor een sprankelend seksleven heb je zowel afstand als nabijheid nodig. Wanneer je teveel ‘versmolten’ bent, voel je je minder seksueel aangetrokken tot je partner. Wanneer je te weinig verbinding voelt omdat je bijvoorbeeld naast elkaar leeft als huisgenoten met ieder een eigen leven, dan dooft de passie in je seksleven ook uit. De kunst is om te investeren in zowel jouw eigenheid, jouw eigen leven en ontwikkeling, en aan de andere kant jullie verbinding en communicatie. Niet alleen in de seks, maar op alle terreinen van jullie relatie.

Lees ook: 10 tips voor meer passie in je relatie

Wat is een gezonde seksuele relatie?

Een gezonde seksuele relatie biedt ruimte voor de wensen en grenzen van zowel jou als je partner. Het helpt als je samen goed over jullie seksuele relatie kunt praten. Over hoe je seks beleeft en wat je graag (nog meer) zou willen ervaren. In een gezonde seksuele relatie ga je niet bewust of onbewust over elkaars grenzen heen. Er is ruimte voor jullie allebei en jullie zijn in staat om over de verschillen (die er altijd zijn!) te onderhandelen.

Wat is gezonde intimiteit in je relatie?

Gezonde intimiteit gaat over fijne nabijheid met je partner, je voelt je daardoor verbonden met elkaar. Je voelt je vrij om elkaar aan te raken, maar ook om ‘stop’ te zeggen. Er is ruimte voor beide partners om te komen met wensen en grenzen. Je reageert responsief op wat je partner doet of zegt. Je hebt bij gezonde intimiteit oog voor jezelf én voor je partner.

Waarom zou je wachten met seks in een relatie?

Wachten met seks in je relatie kan opleveren dat je eerst meer focust op jullie emotionele relatie. Het is namelijk veel makkelijker om je bezig te houden met jullie lichamelijke relatie. Je voelt verlangen, passie, hormonen en je wilt constant aan elkaar zitten. Dat is mooi en fijn, en ook goed, maar als je seks uitstelt tot een moment dat je er ook emotioneel 100% voor elkaar kunt zijn, creëer je veiligheid die seks in een relatie verdient. Veiligheid die je partner verdient. Zo kies je er heel bewust voor om je in deze relatie met hart en lichaam aan je partner over te geven. Wanneer jullie daar allebei helemaal aan toe zijn, emotioneel én lichamelijk.

Hoe kun je leren praten over seks en intimiteit?

Wanneer je praat over seks en intimiteit, kan dat heel kwetsbaar voelen. Je veilig voelen is dus heel belangrijk, en dat hangt samen met hoe jullie praten over andere zaken in je relatie. Seks en intimiteit gaat over verlangens en gevoelens die soms lastig onder woorden te brengen zijn. Misschien ben je je er niet eens bewust van!

Leren praten over seks en intimiteit is een kwestie van veel doen en elkaar goed leren kennen. Merk je dat je in die gesprekken met je partner elkaar per ongeluk raakt of je komt steeds in een pijnlijke discussie terecht, wacht dan niet en vraag een relatietherapeut om met jullie mee te kijken. In relatietherapie ontdek je meer over jezelf en over je partner, ook wat seks en intimiteit betreft, en wordt je geholpen in het onder woorden brengen van dat wat voor jou zo belangrijk is en voelt.