Communiceren in je relatie is nodig om je verbonden met elkaar te voelen. In dit artikel lees je alles over de verschillende vormen van communicatie en waarom het belangrijk is om beter te leren communiceren met je partner.

Wat is communicatie in je relatie? | Welke manier van communiceren is goed in een relatie? | Hoe kun je beter leren communiceren in je relatie? | Wat doe je als je partner niet wil praten? | Waarom is communicatie belangrijk in een relatie? | Welke vormen van communicatie zijn er in een relatie? | Waar leer je beter communiceren? | Wat is gezonde communicatie in een relatie? | Wat is ongezonde communicatie in een relatie? | Hoe doorbreek je negatieve communicatie?

Wat is communicatie in je relatie?

Communicatie gaat over het verzenden en ontvangen van verbale en non-verbale boodschappen. Praten en fronsen zijn allebei vormen van communicatie. Onbedoeld zenden we dus ook vaak informatie naar onze partner. Die communicatie zegt dan meer iets over hoe we ons van binnen voelen of waar we aan denken. Op meerdere momenten in de communicatie kan er iets mis gaan. Dan ontstaat er ‘ruis’ en begrijp je elkaar verkeerd.

Welke manier van communiceren is goed in een relatie?

Stellen die goed communiceren met elkaar, hebben weinig last van ruis, zoals verwarring en onbegrip. Daarvoor moet je dus goed begrijpen waar jullie communicatie hapert, waardoor dat komt en hoe je dat kunt oplossen. Goede communicatie zorgt ervoor dat jullie contact ‘stroomt’: je voelt je gekend en je komt je partner ook echt tegen. Dat geeft een gevoel van verbondenheid.

In een gezonde relatie is het belangrijk om te begrijpen wat de stijl van communiceren is van je partner. Zodat je weet wanneer een boodschap anders bedoeld is, of misschien niet eens voor jou bedoeld is. Het helpt als je weet wat je partner heeft meegemaakt, wat zijn of haar lichaamstaal is of met welke taal van de liefde je partner jou wil laten weten dat je geliefd bent. Het is ook handig als je dat van jezelf weet. Hoe gezond is jouw manier van communiceren? Hoeveel ruis zit er op de lijn door wat jij voelt, doet en verkeerd interpreteert? Vaak geeft onze partner de meest ongezouten feedback. Zie dat als een kans om meer te leren, ook over jezelf!

Lees ook: Wat is jouw taal van de liefde?

Hoe kun je beter leren communiceren in je relatie?

Er zijn twee dingen nodig om beter te leren communiceren: bewustzijn en nieuwsgierigheid. Zorg dat je begrijpt hoe jullie communicatie nu verloopt en waar het hapert.

Beter leren communiceren doe je in de eerste plaats door je bewust te zijn van hoe jij je voelt en wat je zintuigelijk waarneemt. Dat kun je ‘gewaarzijn’ of bewustzijn noemen. Je kunt pas echt contact maken, echt communiceren, als jij er helemaal bent. Onderzoek waar jouw persoonlijke blokkades zitten en waar die van jouw partner zitten. Wie trekt zich als eerste terug? Wie betrekt elke boodschap op zichzelf? Wie voelt zich snel aangevallen en waardoor komt dat? Wees nieuwsgierig. Je partner is een totaal ander persoon dan jij, met andere gedachten, behoeften, verlangens en blauwe plekken. Je verbetert jullie communicatie door hier eindeloos nieuwsgierig naar te zijn.

6 tips om je relatie te verbeteren

Gratis webinar "Stop het gedoe in je relatie"

Maandag 14 oktober 2024 om 20.00 uur

Hoe zorg je dat je vervelende patronen in je relatie doorbreekt? Door te zorgen dat je weet waar die patronen vandaan komen. Ik vertel je in dit webinar precies:

  • welke dynamiek jouw relatie plaagt
  • waarom je relatie leuker kan
  • welke leugens jij jezelf vertelt
  • wat JIJ kunt doen om de relatie te verbeteren

Er is ruimte voor jouw vragen. Zorg dus dat je het niet mist! (géén replay)

 

 

Wat doe je als je partner niet wil praten?

Een partner die niet wil praten kan je wanhopig maken. Het geeft meer begrip als je weet hoe het komt. Vaak hebben dit soort partners niet geleerd om te praten, om woorden te geven aan wat ze voelen. Ook vinden ze het lastig om openlijk uit te komen voor hun behoeften of mening. Wat jij kunt doen, is het veiliger maken voor je partner. Wat doe jij waardoor je partner minder makkelijk praat? Voelt hij of zij zich snel aangevallen? Heeft je partner meer tijd nodig om na te denken? Wees hier nieuwsgierig naar en denk niet te snel: ik weet het wel. Blijf wel bij je eigen positie: dat je samen wilt leren communiceren. Dat kun je ook duidelijk maken aan je partner zonder klagen en verwijten.

Een relatietherapeut kan vaak de ‘diepere laag’ herkennen en jullie helpen om met elkaar te communiceren op een tempo en manier waar jullie je allebei in kunnen vinden.

Lees ook: Duik de diepte in voor meer verbinding in je relatie!

Waarom is communicatie belangrijk in een relatie?

Zonder communicatie is er geen verbinding, geen contact. Op termijn gaat dat voor problemen zorgen. Iedereen wil bij iemand helemaal zichzelf kunnen zijn én in verbondenheid met de ander leven. Iedereen is uniek, dus je komt elkaar tegen. Goed leren communiceren kan helpen om beter om te gaan met de verschillen tussen jullie. Wanneer je niet communiceert, kunnen er drie problemen ontstaan:

  1. Veel ruzie met je partner
  2. Eenzaamheid in je relatie
  3. Gebrek aan passie

Deze drie oorzaken zorgen ervoor dat je relatie vastloopt. Dus wat zit er onder het gedoe in jouw relatie? Waarover moeten jullie dringend gaan praten samen? Volg de mini-relatiecursus ‘Patronen doorbreken’ en ga hiermee aan de slag!

Welke vormen van communicatie zijn er in een relatie?

Er zijn veel manieren van communicatie met je partner, bewust en onbewust:

  • Praten
  • Oogcontact
  • Lichamelijke aanraking
  • Elkaar helpen
  • Met aandacht bij elkaar zijn
  • Brieven of berichtjes sturen
  • Een cadeau geven

Lees ook: Spreekt je partner jouw taal van de liefde?

Waar leer je beter communiceren?

Je leert beter communiceren door je bewust te worden van wat er in jou en in je partner leeft. Relatiecoaching of relatietherapie kan hierbij helpen. Een online cursus met praktische handvatten helpt je ook verder op weg. Soms helpt het om individueel hulp te zoeken, zodat je je beter kunt leren uiten. Bijvoorbeeld een lichaamsgerichte therapie of ervaringsgerichte therapie. Want dat er veel in je leeft, is zeker. Het is nu nog de kunst om dit naar buiten te brengen!

Lees ook: Meer weten over (online) relatietherapie? | Ga zelfstandig aan de slag met een online cursus voor je relatie

Wat is gezonde communicatie in een relatie?

In gezonde communicatie loopt het contact tussen jouw en je partner soepel. Je begrijpt elkaar en interpreteert de boodschappen meestal goed. Hierdoor voorkom je miscommunicatie die ruzie of verwijdering tot gevolg hebben. Gezonde communicatie nodigt uit tot meer en nog intiemer contact. Je durft nog meer van jezelf te laten zien als de rest ook al goed is ontvangen door je partner!

Wat is ongezonde communicatie in een relatie?

Ongezonde communicatie zorgt ervoor dat je elkaar niet bereikt. Het contact loopt uit de hand, verloopt stroef of je gaat allebei het contact vermijden uit angst voor gedoe. Ongezonde communicatie heeft vele gezichten:

  • Je betrekt alles op jezelf
  • Verwijten maken
  • Klagen in plaats van met een behoefte komen
  • De ander verantwoordelijk maken voor het effect die zijn/haar boodschap op jou heeft
  • Niet luisteren naar elkaar
  • Je partner onderbreken
  • Invullen wat je denkt dat je partner bedoelt
  • Gebrek aan nieuwsgierigheid
  • Over elkaars grenzen gaan: emotioneel en fysiek
  • Alle ruimte innemen om zelf aan het woord te zijn
  • Niks prijsgeven van jezelf

Hoe doorbreek je negatieve communicatie?

Je herkent negatieve of ongezonde communicatie door het patroon eerst te herkennen en te stoppen. Volgens Mentalisation Based Treatment zijn er 3 stappen: stop, rewind, explore. Geef storingen altijd voorrang en kijk waar de ruis zit. Pauzeer, ga terug naar waar het contact moeizaam was (de ruis) en onderzoek wat daar de oorzaak van was. Vaak ligt de oorzaak deels in jezelf en deels in je partner. Je raakt elkaar in een blauwe plek. Belangrijk dus om elkaars blauwe plekken te leren kennen. Zorg dat je stopt zodra de communicatie negatief wordt en ga pas verder als je dat met een open en nieuwsgierige houding kunt doen.