Vertrouwen in je relatie: wat, waarom en hoe?

Elkaar kunnen vertrouwen is belangrijk in een relatie. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, helaas. Een leugentje om eigen bestwil, de waarheid verzwijgen, beloften niet nakomen, vreemdgaan en andere manieren van ontrouw… In dit artikel lees je alles over het vertrouwen in je relatie behouden of weer terugkrijgen.

Welke rol speelt vertrouwen in een relatie? | Kun je zonder vertrouwen in je relatie? | Waardoor raak je het vertrouwen in je relatie kwijt? | Wat zijn nadelen van weinig vertrouwen in je relatie? | Waarom is elkaar vertrouwen zo belangrijk? | Hoe kun je elkaar leren vertrouwen in een relatie?

Welke rol speelt vertrouwen in een relatie?

In een relatie moet je elkaar kunnen vertrouwen om je veilig te kunnen voelen. Als je 100% voor je partner gaat, wil je er zeker van kunnen zijn dat je op je partner kunt rekenen.

Kun je zonder vertrouwen in je relatie?

Vertrouwen is de smeerolie in een relatie. Je kunt niet zonder vertrouwen, anders loopt de motor vast. Zonder vertrouwen weet je niet waar je aan toe bent.

Vertrouwen zorgt ervoor dat je rekent op goede intenties van je partner. Hierdoor kun je je openstellen voor intimiteit en positieve communicatie.

Waardoor raak je het vertrouwen in je relatie kwijt?

Vertrouwen in je relatie of in je partner raak je kwijt doordat je vertrouwen beschaamd wordt. Bijvoorbeeld door ontrouw, leugens of een opeenstapeling van onvervulde behoeften. Ben je het vertrouwen kwijt, dan heb je een optimistische mindset nodig én heel veel positieve ervaringen in je relatie.

Hoe vaker je vertrouwen beschaamd is, hoe moeilijker het is om weer te gaan vertrouwen.

Het kan ook zijn dat je vertrouwen door anderen al is beschaamd. Toen je kind was en je je veilig had moeten hechten, of later in relaties met mensen uit je omgeving. Dan reageer je heftiger op een breuk(je) in het vertrouwen in je relatie.

Wat zijn nadelen van weinig vertrouwen in je relatie?

De nadelen van weinig vertrouwen in je relatie is dat je onbewust met een angst leeft. Je weet niet precies waar je aan toe bent en die twijfel geeft (onbewust) veel ruimte aan angst die al in je leeft. Hoe erg dat is is ook afhankelijk van hoe je bent opgegroeid en wat je hebt meegemaakt.

Door de twijfel en angst die je kunt voelen, kom je makkelijker in een patroon terecht waarin jij je partner gaat controleren en je partner zich meer terugtrekt en dus minder betrouwbaar overkomt. Uiteindelijk gebeurt er waar je zo bang voor was, een ‘self fulfilling prophecy’.

Waarom is elkaar vertrouwen zo belangrijk?

Elkaar vertrouwen zorgt ervoor dat je als een team werkt. Je weet wat je aan elkaar hebt en je rekent op elkaar. Dus zoek je naar hoe je elkaars behoeften kunt vervullen, hoe je allebei tot je recht komt. Vertrouwen kan je relatie laten opbloeien, omdat je vanuit vertrouwen kunt ontspannen, spelen, ontdekken, groeien.

Vertrouwen in je relatie geeft veel ontspanning. Je relatie wordt een veilige haven.

Hoe kun je elkaar leren vertrouwen in een relatie?

Vertrouwen is niet alleen een gevoel, maar ook een keuze. Je kunt elkaar meer leren vertrouwen door op zoek te gaan naar positieve ervaringen. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Openheid, communicatie en betrokkenheid op elkaar zijn daarbij heel belangrijk. De angst neemt af, het vertrouwen neemt toe.

Wanneer je – ook door ervaringen uit je verleden – veel wantrouwen voelt, is het belangrijk om hier zelf ook mee aan de slag te gaan. Jouw angst hoeft niet gegrond te zijn, maar je gedrag dat daaruit voortkomt zal ervoor zorgen dat je partner zich minder veilig bij je voelt en uiteindelijk toch dingen gaat achterhouden. Dag vertrouwen!

Willen jullie er 100% voor gaan? Alle kaarten op tafel? Schrijf je in voor De Grote Relatiecursus en begin direct!

Samen investeren in meer vertrouwen in je relatie?

Laat mij je helpen om te bouwen aan een gelukkige, duurzame relatie. Een relatie vol vriendschap, verbinding, vrijheid en passie. Ik leer je niet wat je moet veranderen, maar hoe je elkaar beter kunt begrijpen en samen kunt groeien. Ik leer je wat echt werkt!

Download hieronder mijn gratis e-book “6 dingen die je móet weten over je relatie”.

de grote relatiecursus willeke van voorst