Alles over ruzie in je relatie

Sommige stellen zijn er heel goed in: veel ruzie maken in hun relatie. Helaas zorgt ruzie voor veel afstand, onbegrip, eenzaamheid en pijn. In dit artikel lees je alles over ruzie maken in je relatie en hoe je dit destructieve patroon kunt doorbreken.

Wat is ruzie in een relatie? | Waardoor krijg je ruzie in je relatie? | Wat zijn nadelen van ruzie maken? | Wat zijn voordelen van ruzie maken? | Wat zijn gevolgen van veel ruzie maken? | Kun je een relatie hebben zonder ruzie? | Hoe kun je stoppen met ruzie maken in je relatie?

Wat is ruzie in een relatie?

Een ruzie gaat meestal over verschillen. Je loopt er tegenaan dat je partner iets anders denkt, voelt of wil dan jij. In een ruzie kun je gaan strijden (verwijten, eisen) of je juist terugtrekken (zwijgen, weglopen).

Waardoor krijg je ruzie in je relatie?

Een verschil in je relatie hoeft niet erg te zijn, integendeel! Een ruzie ontstaat doordat je elkaar raakt: je roept angst of pijn bij elkaar op. Vaak gaat dit onbewust en is het helemaal niet je bedoeling. In een ruzie versterk je elkaars destructieve gedrag.

Lees ook: Stoppen met ruziemaken

Wat zijn nadelen van ruzie maken?

In een relatie met veel ruzie, doe je elkaar onnodig veel pijn. Juist als je probeert verschillen te negeren of weg te poetsen, kun je niet jezelf zijn bij je partner en elkaar geen veilige basis bieden. Een ander nadeel is dat negatieve patronen steeds sterker worden.

Wat zijn voordelen van ruzie maken?

Een voordeel van ruzie maken is dat het de lucht kan klaren. Je komt elkaar weer even tegen en ontdekt dat jullie allebei anders en uniek zijn. Dit kan even voor extra verbinding en passie zorgen. Ruzie maken is niet erg, als je het maar weer goed maakt en er allebei van leert.

Wat zijn gevolgen van veel ruzie maken?

De negatieve patronen in het maken van ruzie worden sterker als je er niets mee doet. Je komt met je relatie in een vicieuze cirkel terecht: meer verwijten, meer stilzwijgen, meer onbegrip en uiteindelijk ook meer afstand.

Stellen die stoppen met ruziemaken, hebben het eigenlijk opgegeven. Een relatie heeft nodig dat je contact maakt met elkaar, al is ruziemaken misschien niet de beste manier. Veel ruziemaken is een ongezond patroon maar stoppen met investeren in je relatie is nog erger.

Ontdek wat er onder het gedoe in je relatie zit met de mini-relatiecursus ‘Patronen doorbreken’!

Kun je een relatie hebben zonder ruzie?

Je kunt een relatie hebben zonder ruzie, maar dat betekent niet dat je relatie goed is. Elkaar negeren of vermijden is ook een vorm van ruzie maken. Een relatie zonder ruzie kan wijzen op een patroon waarin beide partners zich terugtrekken en uiteindelijk uit elkaar groeien.

Hoe kun je stoppen met ruzie maken in je relatie?

Je kunt stoppen met ruzie maken door te praten over wat er onder de oppervlakte speelt: waaróm je je terugtrekt of juist beschuldigd? De ruzies stoppen alleen als jullie gaan samenwerken: “Daar heb je ons patroon weer.” En dan praten over wat je echt denkt en voelt en waar je bang voor bent.

Lees ook: Stoppen met ruziemaken