Alles over relatievragen: wat, waarom en hoe?

Je wilt meer diepgang en betere communicatie. Kunnen relatievragen daarbij helpen en waar moet je op letten? In dit artikel ontdek je alles over relatievragen, inclusief praktische voorbeelden.

Wat kenmerkt een goede relatievraag? | Waarom is het belangrijk om elkaar vragen te stellen in een relatie? | Welke voordelen heeft het om relatievragen te stellen aan elkaar? | Welke relatievragen kun je aan elkaar stellen? | Waar moet je op letten bij het stellen van relatievragen?

Wat kenmerkt een goede relatievraag?

Een goede relatievraag prikkelt je nieuwsgierigheid en is leuk of waardevol voor je partner om te beantwoorden. Een goede relatievraag is een open vraag en heeft een onderzoekend karakter. Een relatievraag stel je namelijk om je partner beter te leren kennen. Een gesloten vraag waar je alleen ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden, zorgt niet echt voor een diepgaand gesprek.

Waarom is het belangrijk om elkaar vragen te stellen in een relatie?

Om met elkaar verbonden te blijven, moet je op de hoogte blijven van elkaars ‘love map’ zoals John Gottman dat noemt. Relatievragen helpen om te ontdekken wat er in je partners leeft, zijn of haar lievelingseten, prikkels voor seksuele opwinding, favoriete activiteiten buiten de deur, meest indrukwekkende levenservaring, enzovoorts.

Vaak denken we elkaar te kennen in een relatie. Onze partner laat natuurlijk niet alles zien, je kunt niet in elkaars brein en gevoelstoestand kijken. Deze ‘zwarte gaten’ vullen we in met het beeld dat we van onze partner hebben. Je vult dus enorm veel in! Relatievragen helpen je om je partner te zien zoals hij of zij werkelijk is.

Welke voordelen heeft het om relatievragen te stellen aan elkaar?

Als je veel vragen stelt in je relatie, leer je elkaar beter kennen en dat zorgt automatisch voor meer begrip én een gevoel van verbinding. Als iemand oprecht geïnteresseerd is in belangrijke én onbelangrijke dingen in jouw leven, voel je je gezien en waardevol. Het versterkt een gevoel van vriendschap in jullie relatie. En het voorkomt destructieve patronen, omdat je simpelweg beter weet wie je partner werkelijk is.

Welke relatievragen kun je aan elkaar stellen?

Je kunt vragen over diepere, emotionele zaken vragen, maar ook luchtige vragen.

 1. Waar zou je vaker met mij over willen praten?
 2. Wanneer voel jij je het meest ontspannen bij mij?
 3. Hoe vind je het om alleen te zijn?
 4. Wat drink je het liefst als we een avondje uit zijn?
 5. Hoe voel jij je na de seks?
 6. Zijn er dingen die je moeilijk met me deelt en waarom is dat?
 7. Als je één dag met me mocht ruilen, wat zou je dan willen ontdekken?
 8. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
 9. Welke sportieve activiteit lijkt je leuk om te doen en met wie?
 10. Hoe vind je het om alleen te zijn?
 11. Wie van ons neemt volgens jou de meeste beslissingen?
 12. Wat is voor jou romantiek?
 13. Als je ons huis een make-over zou geven, wat zou je dan doen?
 14. Welke gebeurtenis in onze relatie heeft veel impact op jou gehad?
 15. Welk land of welke stad zou je graag nog eens met mij bezoeken?
 16. Wie in onze omgeving bewonder je en waarom?
 17. Wat is voor jou romantiek?
 18. Welke grap is jou nog lang bijgebleven?
 19. Heb je wel eens een droom meer dan één keer gehad?

Lees meer: 26 vragen om je partner nog beter te leren kennen

Waar moet je op letten bij het stellen van relatievragen?

Let er bij het stellen van relatievragen op dat je aandachtig aanwezig bent: focus je met je lichaam en emotie op je partner. Stel je open voor wat je partner zegt. Als het je ontroert of raakt, deel dat dan. Zo voelt je partner zich echt begrepen. Doet het antwoord je zeer? Parkeer dat dan even. Het gaat er nu om dat je partner zich gehoord en gezien voelt.

Als je partner liever geen antwoord geeft, respecteer dat. Maar misschien kun je iets vragen over wat het voor hem of haar zo lastig maakt om hierover te praten? Zo krijg je toch meer begrip voor je partner.

Meer samen praten? In De Grote Relatiecursus krijg je naast video’s, oefeningen en werkbladen ook gespreksvragen. Om zo dieper in te gaan op wat er allemaal leeft in jou en in je relatie. Dit soort relatievragen zorgen voor veel verbinding en diepgang in je relatie!