Alles over passie in je relatie: wat, waarom en hoe?

Als je een langdurige relatie hebt, is het niet makkelijk om de passie in je relatie te behouden. Iedereen wil veiligheid en verbondenheid in een relatie, maar niemand wil de passie kwijt. Gelukkig is het wel mogelijk. In dit artikel lees je alles over passie in je relatie en hoe je dat kunt vinden én houden in een duurzame relatie.

Wat is passie in je relatie? | Waarom is passie in je relatie belangrijk? | Waardoor verdwijnt de passie in een relatie? | Kan een relatie zonder passie? | Hoe krijg je meer passie in je relatie?

Wat is passie in je relatie?

Bij passie in je relatie kun je denken aan romantiek, spanning, vurigheid, erotiek. Passie gaat over je partner van een afstand bekijken en verlangen naar hem of haar. De passie roept begeerte op. Je wilt iets met je partner!

Waarom is passie in je relatie zo belangrijk?

Passie roept verlangen op naar je partner. Daardoor reik je uit, raak je je partner meer aan en is er ruimte voor spanning en avontuur in je relatie. Passie is eigenlijk het tegenovergestelde van sleur en voorspelbaarheid.

Passie geeft je een gevoel van verliefdheid, erotische spanning en het gevoel dat je leeft. Je staat meer open voor nieuwe dingen in je relatie, voor plezier, samen ontdekken en lachen.

Waardoor verdwijnt de passie in een relatie?

De passie verdwijnt wanneer je partner op een te grote afstand staat en jullie onbereikbaar zijn voor elkaar óf als je partner zo dicht op je huid zit, waardoor je geen kans krijgt om te verlangen. Bij partners die elkaar emotioneel kwijt zijn of juist te samengesmolten zijn, verdwijnt de passie als sneeuw voor dez zon.

Kan een relatie zonder passie?

Een relatie zonder passie kan heel goed gaan. Er is dan weinig ruimte voor romantiek, seksualiteit en het gevoel dat je relatie ‘als nieuw’ voelt. Bij te weinig passie voel je je meer huisgenoten dan geliefden. Een risico van een relatie zonder passie is dat ontrouw op de loer ligt: je zoekt de passie buiten je relatie.

We hebben een aangeboren neiging om op onderzoek uit te gaan, avonturen op te zoeken. Zorg dus dat deze behoefte binnen je relatie een plek krijgt. Dat kan letterlijk zijn (op reis gaan) maar ook emotioneel (ik onderneem dingen zonder jou, ik neem risico’s).

Hoe krijg je meer passie in je relatie?

Investeren in passie vraagt om investeren in je relatie: meer verbinding met elkaar, meer intimiteit maar mogelijk ook meer ‘eigenheid’. Passie leeft op van de juiste balans tussen autonomie (ik ben iemand anders dan jij) en verbondenheid (ik kan op je rekenen).

Onderzoek dus waar jouw uitdaging zit: meer los van je partner durven zijn of je juist meer openstellen voor kwetsbaarheid en intimiteit?

Wil je meer passie in je relatie?

Laat mij je helpen om te bouwen aan een gelukkige, duurzame relatie. Een relatie vol vriendschap, verbinding, vrijheid en passie. Ik leer je niet wat je moet veranderen, maar hoe je elkaar beter kunt begrijpen en samen kunt groeien. Ik leer je wat echt werkt!

Download hieronder mijn gratis e-book “6 dingen die je móet weten over je relatie”.

de grote relatiecursus willeke van voorst