Alles over je relatie herstellen

Ieder stel dat samen lang en gelukkig wil leven, weet dat er onderweg altijd tegenslagen zijn. Je partner verandert, wordt ziek, depressief of gaat vreemd. In dit artikel lees je alles over het herstellen van je relatie en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Waardoor gaat het mis in een relatie? | Op welke manier kun je je relatie herstellen? | Welke stellen overleven een relatieprobleem? | Waarom is het belangrijk om je relatie te herstellen? | Welke voordelen heeft het om te blijven en je relatie te herstellen? | Kan een relatie herstellen na ontrouw? |
Hoe herstel ik mijn relatie?

Waardoor gaat het mis in een relatie?

Het gaat mis in een relatie door verschillen tussen partners en hoe ze hiermee omgaan. Door verschillen ga je vechten of vluchten: je probeert je partner te veranderen of je cijfert jezelf helemaal weg. In beide gevallen gaat het mis, omdat één van beide partners als het ware verdwijnt uit de relatie. Je relatie groeit scheef, je krijgt ruzie of radiostilte. De passie en de liefde dooft uit, vreemdgaan wordt een aantrekkelijke optie of je kunt elkaar gewoon niet meer verdragen.

Op welke manier kun je je relatie herstellen?

Je relatie herstellen begint bij je relatie tot de hoogste prioriteit maken. Dat betekent tijd vrijmaken voor elkaar en samen onderzoeken waar het is misgegaan. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat hebben we nu nodig? Veel stellen zoeken hulp bij het herstel, door middel van een relatietraject of relatietherapie.

Lees ook: 27 tips om je relatie een boost te geven

Welke stellen overleven een relatieprobleem?

Stellen die om kunnen gaan met veranderingen overleven de meeste relatieproblemen. Elk stel komt wel eens in een relatiecrisis terecht. Je kunt dit overleven door te (blijven) investeren in goede communicatie, kwetsbaarheid ruimte te geven, aandacht te geven aan seksualiteit en intimiteit, samen leren omgaan met verschillen en positieve ervaringen opdoen samen. Hierbij geldt: voorkomen van een relatieprobleem is beter dan genezen!

Lees ook: 7 bouwstenen van een sterke relatie

Waarom is het belangrijk om je relatie te herstellen?

Door te kiezen voor het oplossen van relatieproblemen of gedoe in je relatie, herstel je niet alleen wat er mis ging maar je bouwt ook aan een sterke relatie. Herstellen van je relatie levert een hechtere relatie op. Je groeit er ook persoonlijk van. Wanneer je wegloopt voor het echte werk, neem je je problemen mee naar een volgende relatie. Je bent namelijk altijd onderdeel van je relatieprobleem en je hebt er dus ook invloed op.

Ga aan de slag met jullie patronen in de mini-relatiecursus ‘patronen doorbreken’

Welke voordelen heeft het om te blijven en je relatie te herstellen?

Wanneer je samen door de crisis heen werkt, levert je dat een relatie 2.0 op. Het wordt anders, maar beter. Boeiender, spannender, diepgaand en met een grotere betrokkenheid op elkaar. Je groeit als individu en als stel. Je relatie kan hels of hemels zijn. Hemels wordt het alleen als je je door grote en kleine relatieproblemen heen worstelt. Samen. Daar groei je van als team. Ook een mooi voorbeeld voor je eventuele kinderen: wat er ook gebeurt, je kunt van ons op aan – kijk maar hoe wij op elkaar kunnen en durven rekenen. Kinderen krijgen een gezond, veilig en realistisch wereldbeeld mee van ouders die knokken voor hun relatie.

Kan een relatie herstellen na ontrouw?

Ontrouw door vreemd te gaan of liegen tegen je partner levert een vertrouwensbreuk op. Je relatie herstellen na zo’n gebeurtenis is een hele klus maar het is wel mogelijk. Het vraagt van beide partners geduld en doorzettingsvermogen. Herstel van vertrouwen is alleen mogelijk als je er allebei 100% voor gaat. Ontrouw, vreemdgaan of bedrog mag geen ruimte meer krijgen in je relatie. Daar moet je radicaal mee breken. Daarna ga je werken aan herstel van vertrouwen en dat gaat met ups en downs. Uiteindelijk komt er ook ruimte om te kijken naar de oorzaak van ontrouw: hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Lees ook: Herstellen van ontrouw in je relatie

Hoe herstel ik mijn relatie?

  1. Erken dat je relatie is vastgelopen
  2. Onderzoek wat oorzaken en invloeden zijn (weet waar je mee dealt)
  3. Bespreek mogelijke oplossingen met elkaar (wat is er nodig?)
  4. Zoek hulp bij een relatietherapeut
  5. Wees zo eerlijk en open mogelijk
  6. Vergeef elkaar
  7. Blijf investeren in je relatie

Meer weten over (online) relatietherapie?