In een relatie doe je eigenlijk niet anders dan onderhandelen en samen afspraken maken, over grote en kleine dingen. In dit artikel lees je alles over afspraken die je in je relatie bewust en ook onbewust kunt maken.
Waarom is het belangrijk om afspraken te maken? | Waar moet je samen afspraken over maken? | Waarom houden partners zich niet aan afspraken? | Wat doe je als je partner een afspraak niet nakomt? | Hoe maak je samen goede afspraken? | Wat zijn voordelen van afspraken maken met je partner? | Wat zijn nadelen van afspraken maken met je partner? | Kan een relatietherapeut helpen bij het maken van afspraken?
Waarom is het belangrijk om afspraken te maken met je partner?
Als je met je partner afspraken maakt, ben je open over de verwachtingen en verschillen die jullie hebben. Dat voorkomt grote en kleine teleurstellingen. Jullie zijn twee verschillende mensen met een compleet andere achtergrond, andere gevoelens, behoeften en manieren om iets aan te pakken. Zeker als je samenleeft, zul je helder moeten zijn naar elkaar over ‘wat wil ik, wat wil jij’. Dat geeft regelmatig wrijving.
Afspraken maken kun je expliciet doen, zoals huwelijkse voorwaarden of wie er welke dag gaat koken. De meeste afspraken gaan eigenlijk onbewust. Zo ontstaan ongeschreven regels. Verwachtingen waarvan je wel kunt vermoeden dat ze er zijn, maar niemand die er hardop voor uitkomt. Dat voelt niet veilig, want je weet niet precies wanneer je over de grens van je partner gaat en je partner weet uiteraard ook niet waar jouw grenzen liggen.
Maak dus niet alleen afspraken over de dagelijkse beslommeringen en verwachtingen die je hebt van elkaar en van jullie huisje, boompje, beestje of kindje, maar ga ook meer hardop benoemen zodat je beter gaat ontdekken waarin je van elkaar verschilt en wat je van elkaar kunt verwachten. Zo doe je elkaar niet onnodig pijn en word je steeds meer een team samen!
Maak de onbewuste afspraken dus bewust door stil te staan wat je wilt en nieuwsgierig te zijn naar wat je partner wil.
>> Deze 6 dingen móet je weten over je relatie <<
Waar moet je in een relatie afspraken over maken?
Zorg dat je deze onderwerpen in elk geval met elkaar bespreekt, met of zonder harde afspraken:
- hoe je denkt over trouw en ontrouw
- toekomstverwachtingen
- manier van communiceren
- omgaan met geld
- stichten van een gezin
- opvoeding van kinderen
- huwelijkse voorwaarden
- taken in het huishouden
- tijd voor jezelf en tijd samen
- seksuele verlangens
- levensovertuiging/ geloof
Eigenlijk heeft een relatie het nodig dat je alles met elkaar bespreekt dat relevant zou kunnen worden voor jou of jullie samen. Stel, je praat er niet over en je blijkt er achteraf allebei anders over te denken, dan kan je relatie onverwachts een nare wending nemen. Wees dus open over alles wat voor jou belangrijk is en neem niet te snel aan dat je wel weet hoe je partner erover denkt. Stel elkaar heel veel vragen!
en zij eist van niet. Dan is het hard tegen hard en zijn beide partners verliezers. Wanneer de relatietherapeut helpt om iets verder te kijken dan je neus lang is, ontdek je verborgen angsten, verlangens en verwachtingen bij elkaar. Dan is er weer nieuwe ruimte om afspraken te maken, waarbij je oprecht rekening kunt houden met elkaars gevoelens. De relatietherapeut helpt bij het luisteren naar elkaar: waarom is roken zo belangrijk voor je? Hoe voelt het voor jou als ik je beklem met mijn controle of eisen? En ook: hoe voelt dat voor jou als ik iets doe wat jij niet leuk vindt, als ik anders ben dan jij?
Vaak ontstaat er een vecht- of vluchtreactie (overlevingsmodus) wanneer je in je relatie een verschil tegenkomt. Dat is precies waar een relatietherapeut je goed bij kan helpen!
Gratis webinar "Stop het gedoe in je relatie"
Maandag 14 oktober 2024 om 20.00 uur
Hoe zorg je dat je vervelende patronen in je relatie doorbreekt? Door te zorgen dat je weet waar die patronen vandaan komen. Ik vertel je in dit webinar precies:
- welke dynamiek jouw relatie plaagt
- waarom je relatie leuker kan
- welke leugens jij jezelf vertelt
- wat JIJ kunt doen om de relatie te verbeteren
Er is ruimte voor jouw vragen. Zorg dus dat je het niet mist! (géén replay)
Waarom houden partners zich niet aan afspraken?
Partners houden zich niet altijd aan afspraken. Sommigen vergeten de afspraak, anderen zijn gewend hun eigen plan te trekken en soms speelt er iets anders. Zelden is je partner een compleet egoïstisch persoon die geen rekening met jou wil houden. Dus waarom houdt je partner zich dan niet aan de afspraak?
Veel partners passen zich aan in een relatie. Ze zijn bang voor het conflict of weten niet goed wat ze vinden en willen, laat staan dat ze daarvoor uit durven komen. Elke partner heeft behoeften en wil vrijheid ervaren. Het niet houden aan afspraken kan een teken zijn dat je partner vermijdt. Het is te ongemakkelijk of spannend om te komen met een eigen wens. En misschien is je partner zich onvoldoende bewust van zichzelf (wensen, behoeften, grenzen). Dan heeft dat eerst aandacht nodig.
Wat doe je als je partner een afspraak niet nakomt?
Als je partner zich niet aan de afspraak houdt, kun je het beste nieuwsgierig zijn naar de reden ervan. Vaak zorgen verwijten of boosheid voor een grotere afstand en zal je partner nog minder open en eerlijk willen (en durven!) zijn. Wat weerhoudt jouw partner ervan om eerlijk te zijn tegen jou? Wat doe jij waardoor het niet veilig voelt? Hoe is dit een patroon in het leven van je partner?
Veel partners hebben nooit geleerd om open en eerlijk naar hun eigen behoeften en verlangens te kijken, laat staan dat ze daar open over zijn. Nodig je partner dus uit om te kijken naar die diepere laag. En blijf je wel (geweldloos) verzetten tegen het verbreken van de afspraak: blijf trouw aan wat belangrijk is voor jou en wat jij nodig hebt om je veilig en goed te voelen in deze relatie.
>> Online relatiecursus ‘Stop het gedoe in je relatie!’
Hoe maak je goede afspraken met je partner?
Praat veel met elkaar! Zorg dat je begrijpt hebt wat belangrijk is voor jou en voor je partner. Over de verschillen zul je eerst moeten onderhandelen. De meeste afspraken hoef je niet op papier te zetten, maar doe dat wel als dat jullie helpt. Niet om ermee te eisen en te dreigen bij je partner, maar om te checken of je elkaar goed hebt begrepen en elkaar te stimuleren om de afspraken na te komen.
- schrijf elkaar een brief met verwachtingen en gevoelens over een bepaald onderwerp
- maak een (huishoudelijk) schema waarin je de taken per dag kunt verdelen
- blijf met elkaar in gesprek! Je kunt namelijk veranderen en anders over een afspraak gaan denken.
Sommige partners moeten veel afspraken maken, zeker als er sprake is van een samengesteld gezin. Wees niet bang om er een professional bij te betrekken, zoals een coach of mediator. Beter goed geregeld dan achteraf gekwetst en schade opruimen.
Wat zijn voordelen van afspraken maken met je partner?
Het geeft rust om met je partner afspraken te maken. Je weet waar je aan toe bent en dat geeft een veilig en opgeruimd gevoel. Een ander voordeel is dat je minder ruzie hoeft te maken omdat je niet meer hoeft te onderhandelen over het verschil tussen jullie dat kan opspelen in je relatie.
Wat zijn nadelen van afspraken maken met je partner?
Het kan een beklemd gevoel geven om veel afspraken en regels te hebben in je relatie. Over veel dingen kun je niet keihard onderhandelen, omdat er een gevoel zoals angst of verdriet meespeelt. Een ander nadeel in het maken van afspraken, is dat dat misschien niet het werkelijke gedoe in je relatie oplost. Wanneer je bijvoorbeeld erg gericht bent op controle, dan moet je geen afspraken maken maar juist leren loslaten en open zijn over hoe iets voor je voelt.
Kan een relatietherapeut helpen bij het maken van afspraken?
Een relatietherapeut kan je laten zien waaróm iets belangrijk voor je is. Vaak is dat iets anders dan dat je zelf dacht. Zo ontstaat er vaak miscommunicatie tussen partners. Bijvoorbeeld: hij wil roken