Partners die elkaar waarderen versterken hun relatie. Het is een belangrijke vaardigheid die je kunt leren. Om elkaar te bevestigen, te steunen en liefdevol op te bouwen. Een bijkomend voordeel is dat je partner het ook beter kunt horen als je feedback geeft. Voor als de wc-bril weer eens omhoog staat bijvoorbeeld…
“Ik kan echt geen complimenten geven” zei ze tegen me. “Ik vind dat zo ingewikkeld. Het zijn toch normale dingen die we allebei doen in huis? Wat is daar zo bijzonder aan? Ik denk zelfs dat ik veel meer doe dan hij.”
Je partner is niet perfect
Waardering is nodig in een relatie, ook al is je partner niet perfect. Het betekent ook niet dat je het overal over eens zou moeten zijn.
Maar in elke situatie kun je wel iets vinden dat iets positiefs laat zien van je partner. Of van wie dan ook. Maar het is een bepaalde mindset die je jezelf moet aanwennen. Hoe meer je het doet, hoe makkelijker het gaat!
Toevallig ben ik hiermee aan het oefenen bij de kinderen. Ik merkte dat ik veel kritiek op ze had en daar werd niemand gelukkig van. Ondertussen had ik wel degelijk last van dingen die ze niet of juist wel deden. Samen met mijn man ben ik gaan oefenen om het mooie te zien in het moeilijke, en ze meer te waarderen om wie ze zijn:
- Zoon (12) die blijft drammen om meer game-tijd. “Het is wel een doorzetter en hij weet goed wat hij wil.”
- Dochter (9) die alle emoties uit de kast trekt als ze zich niet fijn voelt. “Wat een rijk gevoelsleven. En wat fijn dat ze daarover contact maakt met ons in plaats van zich terug te trekken.”
- Zoon (6) die 80% van de dag afgeleid is. “Ik ben zo benieuwd wat er in zijn hoofd omgaat. Hij neemt in elk geval alles in zich op. Zo’n nieuwsgierig en leergierig kind!”
- Zoon (3) die stuitert als hij te lang binnen zit. “Wat een energiek kind en een buitenmens!”
Anders voelen zorgt voor anders reageren
Je lacht misschien als je dit leest. Is het niet wat overdreven? Dat voelde voor mij wel zo in het begin. Ik moest echt heel veel moeite doen om deze dingen te bedenken en mezelf te dwingen om in iets ‘lelijks’ datgene te zien wat waardering verdient. Maar ik VOELDE me vervolgens anders over het kind in kwestie en ging dus ook anders REAGEREN.
Ik focuste eerst meer op het negatieve omdat ik er last van had en niet goed wist hoe ik het kon begrenzen. Dus ik vatte hun gedrag heel persoonlijk op. En dan ging ik mopperen, klagen of zelfs schreeuwen (sorry buren!). En ik kreeg niet wat ik wilde.
Nu ik ook het mooie zie (ja zelfs als mijn zoon staat te schelden tegen me) merk ik dat de angel eruit is. En dat voelen ze! Ik voel me kalmer en positiever en schiet minder snel uit mijn slof. Mijn hersenen reageren ook op deze positiviteit en ontspanning dus mijn autonome zenuwstelsel blijft in rust. Ik hoef niet te vechten of te vluchten. Het gevolg is dat ik helderder kan denken en rustiger kan blijven. Ik overzie de situatie veel beter nu. En wat gebeurt er? Ik begrens ineens vanuit mezelf: “Dit vind ik niet prettig” En ik klink een stuk minder heftig dan eerst. Zijn de buren ook blij mee.
Haal de angel uit je relatie
Het gaat om aan de ene kant jezelf uitdagen om iets te vinden dat waardering verdient. Vervolgens dat aan je partner teruggeven.
Aan de andere kant je grens aangeven als er iets gebeurt wat je niet prettig vindt. Feedback geven op wat er niet lekker loopt dus.
- Hij is altijd aan het werk => hij voelt zich verantwoordelijk voor ons inkomen (en daarnaast heb je behoefte aan meer contact)
- Zij wil geen seks => zij durft haar grens aan te geven bij mij (en daarnaast wil je graag meer intimiteit)
- Hij maakt verwijten => hij wil iets anders voor onze relatie (en daarnaast wil ik graag dat hij op een andere manier met me praat)
- Zij trekt zich terug => zij wil iets anders voor onze relatie (en daarnaast wil ik graag contact blijven houden)
- Hij laat zijn rommel slingeren => hij is creatief en neemt initiatief voor nieuwe projecten (en ik heb behoefte aan meer structuur)
- Zij zit veel op haar telefoon => ze onderhoudt haar contacten (en ik zou willen dat ze met haar aandacht meer bij mij is)
Waardeer niet alleen het resultaat
Eigenlijk kun je in deze dingen een waardevolle eigenschap van je partner terugvinden. Het is ook veel krachtiger om een compliment te geven voor wie iemand is dan te zeggen wat iemand goed heeft gedaan. Waardeer de creativiteit, betrokkenheid, de bereidheid, de vaardigheid, de positiviteit, de moeite het doorzettingsvermogen, enz. En niet alleen het resultaat.
Oefening in waardering
Dus ga voor jezelf eens na wat je zou kunnen waarderen aan je partner. Schrijf elke dag 3 dingen op om jezelf te trainen. Kies juist die dingen die je zo irritant vindt. Waar je al tijden last van hebt. Kun je dat ombuigen naar iets positiefs? En kun je daar iets opbouwends over zeggen?