Stellen die in relatietherapie gaan, doen dat omdat ze niet meer op dezelfde manier verder kunnen of willen. Daar gaat vaak al een heel proces aan vooraf, zonder dat ze het doorhebben. Waar sta jij met je relatie? Hoeveel stappen voordat je een relatietherapeut om hulp vraagt?

Misschien kun je na het lezen van deze blog zelfs wel een paar stappen overslaan. 😉

Stap 1: de ontdekking

Je komt tot de conclusie dat er iets niet meer ‘werkt’ in je relatie. Op de een of andere manier komen jullie steeds in hetzelfde patroon terecht. Je ontdekt dat het verdacht veel lijkt op die vorige ruzie of radiostilte in je relatie. 

investeren in relatie relatietherapeut

Stap 2: de ontkenning

Je hoopt dat het vanzelf over gaat, dus je kijkt het nog een paar maanden of zelfs jaren aan. Eigenlijk is het een vorm van ontkenning. Het zal wel meevallen, het lost zich vanzelf wel op. En de waarheid is dat dat niet zo is. Er komt een punt dat je verlangen om het gedoe in je relatie aan te gaan grote wordt dan de angst ervoor…

Stap 3: de opstapeling

Ondertussen stapelt de pijn en frustratie zich op, en wordt het patroon hardnekkiger. Steeds meer raak je ervan overtuigd dat dit gedoe niet werkt. Je wilt dit niet meer. De relatiestress wordt groter, je raakt elkaar dieper en bent steeds meer teleurgesteld in wat er van je relatie is geworden.

Stap 4: het besluit

Je besluit dat je er iets mee wil. Zo kan het niet langer. Maar wat? Hoe vind je een goede therapeut? En is dat niet wat zwaar? Wat zijn alternatieven?

Veel van mijn klanten zijn opgelucht als ik plek heb in mijn praktijk. Of zelfs als ik ze maar even te woord staan. Als je de knoop hebt doorgehakt dat je iets moet, dan wil je er ook zo snel mogelijk een oplossing voor. Veel klanten vinden ’therapieland’ overweldigend en verwarrend.

Stap 5: de strijd

Je probeert je partner te overtuigen, soms jarenlang en zonder resultaat. Sommigen gaan uit wanhoop dan maar alleen in therapie, en dat kan ook heel waardevol zijn. Maar wat je relatie nodig heeft, is een onafhankelijke derde die jullie laat zien in welk patroon je precies terecht bent gekomen en wie welke verantwoordelijkheid daarin kan nemen. Zodat er weer beweging komt.

Stap 6: het akkoord

En dan komt die dag dat je samen de knoop doorhakt. Waar vinden we een goede relatietherapeut? Via de huisarts of niet? (niet) Bellen we of sturen we een mail? Of stellen we het nog even uit?

Veel stellen blijven hangen in stap 4, 5 en 6: uitstellen, vermijden, denken dat het toch wel meevalt, bang zijn dat de therapeut ze een aansteller vindt, enzovoorts.

Mag ik het je even makkelijker maken hier? In mijn Grote Relatiecursus hoef je niet in relatietherapie, maar kun je samen met je partner stappen maken. Met video’s, gespreksvragen, werkbladen en veel aanvullende tips.

Stap 7: de offers

Als het zover is, voel je wat het je gaat kosten:

  • Blijkt dat je er vrij voor moet nemen van je werk.
  • Dat je behoorlijk wat geld moet betalen.
  • Dat je een eind moet rijden.
  • Oppas regelen.
  • Als je vrienden er maar niet achter komen.
  • Dat je tegen een vreemde moet gaan praten.

Kunnen we dit echt niet zelf oplossen? Zullen we het nog even aankijken?

Stap 8: de kaarten op tafel

Eenmaal bij de relatietherapeut verzamel je de moed om al je kaarten op tafel te leggen. En om de kaarten van je partner onder ogen te komen. Het gaat ineens echt over wie je bent, wat je werkelijk wil, wat je nodig hebt van je partner. En ook waarmee je je partner tekort doet. Je voelt hoe kwetsbaar je bent. Durf je dat te laten zien?

Wil je weten hoe het verder gaat? Over 2 stappen mag je alweer afscheid nemen van de relatietherapeut! Weet je wat de meeste cliënten tegen me zeggen (eigenlijk al na het eerste gesprek hoor):

“Het viel reuze mee! Ik ben zo blij dat we eindelijk met elkaar kunnen praten!”

 

BONUS Stap 9: de anticlimax

In het gesprek ging het zo goed, maar thuis verval je makkelijk in oude patronen. Nu komt het erop aan. Risico’s nemen, oefenen, je open stellen, iets nieuws proberen.

BONUS Stap 10: de overwinning

En dan eindelijk doe je samen thuis (zonder hulp van de relatietherapeut) nieuwe, positieve ervaringen op. Er komt ruimte voor iets nieuws. Je gaat je eigen valkuilen steeds beter herkennen, en je helpt zelfs je partner overeind als hij of zij onderuit gaat. Nu pas voel je hoe veel sterker je relatie is geworden, na het nemen van al die hobbels. Je relatie zal nooit meer hetzelfde zijn!

Een granaat zou je misschien niet vangen. En naar het einde van de wereld lopen is ook geen doen. Maar misschien kun je het opbrengen om naar je partner te luisteren? Om te vragen of hij/zij ook alle kaarten op tafel wil leggen? En om samen hulp te vragen als het even niet lekker gaat? Misschien is relatietherapie toch zo’n slecht idee niet?

Welkom in mijn praktijk voor relatietherapie in Barneveld!

Of kies voor een online traject voor je relatie, met intensieve begeleiding van mij als relatietherapeut. Alleen voor stellen die er 100% voor willen gaan!