Ga het nieuwe jaar knallend in met goede voornemens voor je relatie! Waar ligt jullie uitdaging? Ontdek het in 5 stappen en zet de champagne maar vast koud. Zo wordt het een topjaar!

Stap 1: Plan een avond samen

Blokkeer een avond voor jullie samen. Tijdens deze avond gaan jullie verkennen waar jullie nu staan met je relatie, waar je in zou willen investeren en hoe je dat wil gaan doen.

Tip voor tijdens de avond: laat die champagne nog even koud staan. Zorg dat je eerst dit gesprek helder en aanwezig kunt voeren samen. Vergeet ook je telefoon niet uit te zetten. En de tv. En de kinderen…

voornemens relatie relatietips

Stap 2: Doe de APK relatietest

Maak los van elkaar de APK relatietest en bewaar de antwoorden voor de geplande avond.

Stap 3: Bedenk wat jij zou willen

Markeer of schrijf bij jouw testresultaten wat je hierover zou willen bespreken met je partner. Waar verlang je naar? Wat zou je los willen laten? Wat heb je nodig? Schrijf ook op wat jij denkt dat jou/jullie helpt om te samen te groeien als stel. Maak het zo concreet mogelijk.

Stap 4: Date Night!

Ga er rustig voor zitten, liefst tegenover elkaar zodat je elkaar in de ogen kunt kijken. Vergelijk de uitslagen met elkaar. Waar zitten de verschillen? Wees vooral nieuwsgierig naar elkaar. Hoe komt het dat jij dat anders ervaart dan ik? Waar verlang jij naar dan? Wat vind je lastig of wat mis je? Wat zou ik kunnen doen om jou te helpen? Wat zou je mij gunnen? Laat je niet verleiden tot discussies of geraaktheden. Houd het bij jezelf (die ik-boodschap) en geef elkaar de ruimte om te zeggen wat er gezegd moet worden. Jullie zijn een team. Wees dus steunend en positief naar elkaar. Jullie willen uiteindelijk hetzelfde: samen gelukkig zijn.

Stap 5: Maak samen goede voornemens

Maak op basis van de APK relatietest, jullie eigen bevindingen en de Date Night samen een lijst(je) met goede voornemens. Maak ze zo concreet mogelijk.

  • Investeren in tijd samen? Maak afspraken. Plan die tijd in. Maak er geld voor vrij. Een drankje hier, een picknick daar, of een avondje wandelen. Het hoeft niet veel te kosten.
  • Beter leren communiceren? Werk samen een boek door of volg een online relatiecursus.
  • Investeren in jullie seksualiteit? Maak tijd vrij. Plan dat weekendje weg. Koop dat leuke setje. Bel een seksuoloog of relatietherapeut.
  • Meer tijd voor jezelf nodig om een leukere partner te zijn? Maak die afspraken concreet. Wat ga je doen om op te laden? Wanneer?
  • Leren kwetsbaar te zijn bij elkaar? Ga eens op gesprek bij de relatietherapeut en ervaar zelf hoe goed dat is voor je relatie!
  • Werken aan jullie rol als ouders? Boek een leuke cursus of maak keuzes in hoe jullie omgaan met je kind.
  • Aan de slag met pijnpunten uit jouw/jullie verleden zodat er minder druk op je relatie staat? Kies een dag dat je een therapeut gaat bellen. Of dat je je voor die ene cursus gaat aanmelden. De rest gaat vanzelf.