Als je relatie een zetje nodig heeft, zijn er vele relatietherapeuten die jullie op weg kunnen helpen. Met deze tips vind je een goede relatietherapeut die ook nog eens bij jullie past!

Is er een klik?

De belangrijkste vraag is of er een klik is. Dat bepaalt namelijk in hoeverre jij je veilig voelt bij deze relatietherapeut en dus hoe open je bent over jezelf, jullie relatie en in hoeverre je openstaat voor feedback? In een veilige relatie durf je jezelf nou eenmaal meer bloot te geven.

Hoe weet je of er een klik is?

goede relatietherapeut relatie relatietherapie

Het helpt als je al de kans hebt gehad op een eerste indruk van de relatietherapeut. Bijvoorbeeld tijdens een kennismakingsgesprek, aan de telefoon of wat je online van die relatietherapeut kan vinden. Wat voor gevoel krijg je bij die persoon? Lijkt hij of zij bekwaam, betrokken, leuk, veilig? Wat is belangrijk daarin voor jou?

Wat is je relatie je waard?

Wat hebben jullie over voor een goede relatietherapeut? Relatietherapie wordt niet meer vergoed. De kosten per uur kunnen tot wel € 100 oplopen. Soms moet je een eindje reizen. Je moet tijd, geld en energie investeren. Wat is haalbaar voor jullie? Soms is een gereduceerd tarief bespreekbaar, bijvoorbeeld wanneer je een uitkering ontvangt of student bent.

Vaak vinden we het zo moeilijk om geld apart te zetten voor iets als relatietherapie. Als je aan ontspanning toe bent, spaar je voor een vakantie. Daar geven we vaak veel geld aan uit. Als er apparatuur kapot is, willen we dat graag snel vervangen. We kunnen niet zonder wasmachine, telefoon, laptop… Maar kun je wel zonder goede zorg en inspiratie voor je relatie? Wat is een goede relatie je waard? En nog iets: moet je eigenlijk pas investeren als het (bijna) kapot is of zou je ook preventief je relatie kunnen versterken met relatie APK?

Veel stellen vinden het ook lastig om het praktisch te regelen. Sommigen willen er liever geen vrij voor nemen van werk. Of we vragen niet graag oppas voor onze kinderen. Maar wat als het jullie samen of jullie als gezin nou eens superveel oplevert? Voor de tandarts of de dokter neem je ook vrij, dat is voor je eigen gezondheid en welzijn. Is het met je relatie niet net zo?

Heb je specifieke voorwaarden?

Voel je je prettiger bij een man of een vrouw als relatietherapeut? Of liever een echtpaar? Wil je iemand die al wat ouder is en (hopelijk) meer levenservaring heeft of liever iemand met (hopelijk) veel nieuwe inzichten en energie? Praat hier eerst met je partner over. Zoek naar wat voor jullie beiden past.

Je kunt online en anders tijdens een kennismaking een beeld krijgen van de relatietherapeut. Hoe kijkt deze therapeut naar relaties, de wereld, jullie specifieke situatie, jouw cultuur of religieuze overtuiging?

Misschien vind je het doodeng om bij een relatietherapeut in de praktijk te komen. Of je partner durft het echt niet aan. Kijk dan eens of online therapie iets voor je is. Is de relatietherapeut bereid om eerst telefonisch een paar keer af te spreken, via skype, de mail of chat?

Bespreek samen welke specifieke voorwaarden jullie hebben. Soms moet je zoeken naar een middenweg, maar als je merkt dat de relatietherapeut niet aansluit bij een van jullie, weet dan dat de relatietherapie weinig effect zal hebben. Er is vast iemand bij wie jullie je allebei prettig voelen!

Welke soorten relatietherapie zijn er?

  • EFT relatietherapie
  • Familieopstellingen
  • Systeemtherapie
  • Huwelijkstherapie
  • Partnercommunicatie therapie
  • Relatiecoaching
  • Gestalt gezinstherapie
  • ….

Veel van deze therapieën overlappen. EFT heeft wel een eenduidige manier van werken die ook bewezen succesvol is, dankzij Sue Johnson. Er zijn ook boeken en cursussen waardoor je thuis samen aan de slag kunt.

Als er sprake is van ontrouw, trauma, geweld of andere specifieke thema’s, dan is het verstandig om een relatietherapeut te zoeken die hier ervaring mee heeft.

Zelf ben ik gestalt gezinstherapeut. Gestalt heeft een holistisch uitgangspunt, dus ik kijk naar jou als geheel (lichaam en geest) maar ook naar jullie als geheel (een eenheid). Door jullie bewust te maken van de manier waarop jullie contact met jezelf en met elkaar maken, ga je ontdekken wat wel en wat juist niet werkt aan deze manier. Het mooie hieraan vind ik dat je leert door nieuwe ervaringen op te doen in contact. Aan de basis van vrijwel alle relatieproblemen ligt hoe partners omgaan met verschillen. Welke onuitgesproken patronen zijn er bij jullie ingeslopen? Wat willen jullie daarmee? Wat gebeurt er als je iets anders probeert? Een fantastische ontdekkingstocht waarin er oog is voor jullie allebei. Een relatietherapeut moet altijd meerzijdig partijdig zijn. Evenveel investeren in jullie allebei en geen kant kiezen.

Mijn werkwijze is persoonlijk en betrokken. Ik denk ook praktisch met jullie mee, vanuit mijn expertise én vanuit mijn eigen ervaring. Ik houd ervan om verschillende manieren van werken in te zetten, zodat jullie je relatie versterken op een manier die bij jullie past!

Ik vind het altijd weer een voorrecht als stellen me een kijkje in hun relatie geven. Ik ontdek ook steeds vaker: er is niets nieuws onder de zon. Wat jullie meemaken is niet uniek, veel stellen zullen het herkennen! Je bent echt niet gek als je in therapie gaat.

Zoek je een goede relatietherapeut?

Hopelijk hebben bovenstaande tips jullie op weg geholpen. Je bent uiteraard ook welkom in mijn praktijk. Een kennismakingsgesprek is gratis. Weet je meteen of er een klik is. 😉