Eindelijk vakantie! Uit de sleur en de stress en hop, de zon in. Tijd voor elkaar, lekker naar buiten, genieten van je familie, nieuwe ervaringen opdoen. De werkelijkheid is dat je juist tijdens de vakantie makkelijk samen vastloopt. Hoe komt dat en hoe overleeft je relatie de vakantie?

We idealiseren onze vakantie

We vinden het meestal maar lastig om NU te genieten, tijd voor elkaar vrij te maken en ontspannende dingen te doen. Dus we kijken reikhalzend uit naar de vakantie. Dan, ja dan pas, kunnen we loslaten en opladen.

relatie vakantie therapie

Dat kan niet anders dan gepaard gaan met te hoge verwachtingen! En dus teleurstellingen. Want ook in de vakantie voelen we stress. We zitten nog steeds vast aan onze schermpjes, moeten nog steeds huishoudelijke taken verrichten (lees: met tomatenpasta besmeurde bordjes afwassen met koud water in de brandende zon), de kinderen zijn afschuwelijk vroeg wakker en we ervaren gebrek aan privacy.

TIP: Bespreek je verwachtingen vooraf. Ben je al weg? Bespreek dan je teleurstelling achteraf. Niet als een verwijt of klaagzang, maar als iets dat je mist. Hoe zou je in het hier en nu kunnen genieten? Wat heb je daarvoor nodig? Lach samen om de rommel, de insecten, de vaat, de jetlag, de veel te dure ijsjes. Het leven is te kort om dat niet te doen. Sta stil bij kleine, kneuterige dingen die je vakantie zo de moeite waard kunnen maken.

 

We hebben verschillende verwachtingen

We hebben verschillende ervaringen in het vieren van vakantie. Als kind voelde dat misschien ook echt als ‘vieren’. Zou daar het romantiseren en idealiseren van vakantie vandaan komen? Je ouders vochten elkaar de tent uit (grapje), jij ging op avontuur met andere kinderen. We hebben verschillende verwachtingen. Wat is vakantie voor jou? Wil je stadjes bezoeken of je boek nou eindelijk eens uitlezen? Wil je investeren in je kinderen of ben je vooral blij als ze zichzelf ein-de-lijk vermaken (en dat zonder Netflix)? Gaan we uit eten of zelf ingewikkeld staan koken? Naar het bos of naar de zee? Doen we alles samen of is er ook ruimte voor alleen-zijn? Net als thuis hebben we op vakantie te maken met verschillende verwachtingen en behoeften. Als je daar thuis niet over praat, is de kans niet groot dat je er op vakantie wel over gaat praten. De irritaties lopen op vakantie alleen wat sneller op…

TIP: Bespreek met elkaar wat jullie verwachtingen en behoeften zijn, voor de hele vakantie maar zeker ook voor vandaag. Wat heb ik nodig om een leuke partner te zijn voor jou? Praktisch kan dat betekenen dat je afspreekt elke ochtend je eigen gang te gaan en ’s middags samen op te trekken. Of de ene dag thuis blijven, de andere dag een activiteit plannen.

 

We hebben te weinig ruimte voor onszelf

In een volgepropte ruimte op vakantie, soms wel uren onderweg. In een gehorig tentje dicht tegen elkaar aanliggen op een veel te klein luchtbed. Je partner die eindelijk blij is dat je volledig beschikbaar bent. Ahem. Op vakantie trek je meer met elkaar op dan thuis en zit je soms letterlijk met weinig ruimte. Dat levert irritatie op. Thuis heb je meer balans in samen versus alleen zijn. Op vakantie moet je dat weer bijna opnieuw uitvinden. Als je samen niet zo makkelijk onderhandelt en snel in een ruzie belandt, dan kan een nieuwe omgeving best wat druk op je relatie leggen.

TIP: Zoek die nieuwe balans in samen dingen doen en je terugtrekken. Dat betekent over en weer concessies doen. Elkaar de ruimte gunnen. En jezelf ook. Uit je waardering als je partner iets voor je doet (of je even met rust laat).

 

We maken nog steeds geen tijd voor elkaar

Ook op vakantie heeft je relatie tijd en aandacht nodig. Als we ons blindstaren op activiteiten of tijd voor onszelf nemen, lopen we onze partner ook op vakantie mis. We verdiepen ons contact niet. Als dit thuis je neiging is, valt dit op vakantie nog meer op omdat er minder afleiding is. Want als je zo druk bent met je werk, is het begrijpelijk dat je elkaar niet dagelijks diep in de ogen kijkt en doorvraagt hoe het nou werkelijk gaat.

TIP: Stel eens een leuke vraag aan je partner en laat je verrassen door het antwoord. Help elkaar met klusjes waarvan je weet dat je partner ze vervelend vindt. Zoek elkaar elke dag een paar keer op om elkaar even vast te houden, de 6-seconden-kus te geven, of te vragen hoe het vandaag gaat.

 

Ik ga op vakantie en neem mee…

Ook dat is een stresspunt waar veel stellen ruzie door krijgen: al dat geregel rondom op vakantie gaan! Inpakken, uitpakken, wat neem je mee, schoonmaken, vrij vragen, inchecken, enzovoorts.

TIP: Adem in, adem uit. Straks mag je weer aan het werk!