Wist je dat 70% van de stellen na de komst van hun eerste kind ontevreden zijn met hun relatie? En dat de helft daarvan in een relatiecrisis komt? Blijkbaar vinden we het heel lastig om met zulke veranderingen om te gaan. We verliezen elkaar uit het oog. Hoe komt dat en hoe houden we het leuk?
Haar hormoonhuishouding verandert voor altijd
Zodra een vrouw zwanger is, verandert haar hormoonhuishouding voor altijd. Deze man herkent dat: “Ze is sinds de geboorte alleen maar met ons zoontje bezig. Dat vind ik heel mooi, maar ik mis onze avonden samen, de ontspanning, het vrij-zijn. Zij lijkt daar niet zo erg onder te lijden, maar ik wel. Soms vraag ik me af of ze me nog wel nodig heeft.”
De vrouw raakt meer afgestemd op de zorg voor jullie kindje, dus dat is op zich een goede zaak. Het kost echter ook veel energie en kan voor verwarring tussen jullie zorgen. Ze is sneller emotioneel, minder voor rede vatbaar, ze waakt als een leeuwin over het welzijn van jullie kindje. Niet altijd prettig om als partner naast te staan. Ook de partner moet een nieuwe balans zoeken in zijn (of haar) rol als ouder. Tegenwoordig is er gelukkig steeds meer aandacht wat het effect van een kind is op de hormoonhuishouding van de vader.
Kortom: die hormonen zetten alles op z’n kop en op scherp!
Doen: Bespreek wat je nodig hebt, wat je mist. Wees geduldig met elkaar. Toon begrip voor de positie van de ander.
We slapen niet meer!
Gebroken nachten door voeden, verschonen en gewoon soms niet in slaap kunnen komen. Sommige kinderen maken er een sport van om hun ouders zo vaak mogelijk uit de slaap te halen. Hoe kun je dan overdag nog functioneren? Je relatie komt onder grotere druk te staan door een slaaptekort van minstens één uur per nacht, if you’re lucky. Onderzoeken wijzen uit dat het slaaptekort minstens 6 jaar duurt.
Door zoveel (chronisch) slaaptekort ben je niet de beste versie van jezelf. Je zelfinzicht heeft eronder te lijden en je vergroot de kans op allerlei
Kortom: met zoveel (chronisch) slaaptekort ben je niet de beste versie van jezelf!
Doen: Doe een powernap van maximaal een half uur. Gun elkaar die momenten. Wees geduldig met elkaar. Help elkaar relativeren, want het gaat écht vanzelf weer voorbij.
Seks moet je plannen
“Ik was ’s avonds zo moe, dan viel ik als een blok in slaap. Seks? Daar was ik dus totaal niet meer mee bezig,” aldus een jonge moeder. Seks gaat van passie en lust over naar praktisch en vlug, want de baby kan elk moment weer gaan huilen. ALS je al zin hebt in seks, na het veranderen van je hormonen, de gebroken nachten en überhaupt het feit dat je (en je partner!) een bevalling hebt meegemaakt. Ineens moet je seks gaan plannen. Of er misschien wel over gaan praten…
Kortom: ook de seks veranderd. Het kan een hele uitdaging zijn om elkaar weer (terug) te vinden!
Doen: Ga het gesprek aan over seks. Plan momenten waarop jullie intiem zijn samen, dat kan ook door massage of elkaar strelen. Seks komt vanzelf wel weer. No pressure.
Samen ouders zijn
Hoe zorg je nou dat je geliefden blijft wanneer je samen ouders wordt? Door de tropenjaren die volgen (voeden, wassen, werken, rijden, helpen met huiswerk, enz) kun je elkaar makkelijk kwijt raken.
“We zijn soms meer huisgenoten dan een stel. We overleggen, zitten qua opvoeding vaak wel op één lijn en zijn in die zin een goed team. Maar we zijn geen romantisch setje meer.”
Kun je je de laatste keer herinneren dat jullie samen – zonder kroost – op pad waren? Dat jullie elkaar langer dan drie seconden aankeken? Dat jullie samen ouderwets gelachen hebben? Weer eens een goed gesprek over het leven hebben gevoerd?
Daarnaast moet je het eens worden over hoe jullie opvoeden. Die verschillen kom je al tegen zodra de baby er is!
Kortom: Het is een hele kunst om samen ouders te zijn!
Doen: Investeer in jullie als team, dus hoe willen we jullie samen ouders zijn? Investeer daarnaast in jullie als geliefden, dus wat hebben wij nodig om weer van elkaar te genieten, plezier te maken, doelloos samen te hangen. En kus elkaar elke dag 6 seconden!
Oké. Dus hoe houd je het leuk?
Investeer in je relatie! Direct, vanaf de geboorte. Neem de tijd om samen te genieten. Bespreek de dag en deel je gedachten en gevoelens. Maak tijd vrij voor elkaar. Luister aandachtig en vraag door. Waardeer elkaar. Leg die telefoon weg, stop je kind in bed en schenk een drankje in. Ga samen naar een relatieweekend of volg een relatiecursus. Zorg dat je de verbinding houdt met elkaar! Een mooier cadeau kun je je kersverse baby niet geven, toch?