We vinden onszelf vaak heel communicatief en sociaal. Misschien vind jij jezelf stiekem de ideale partner. Maar is dat wel echt zo? Hoe lekker loopt de communicatie met je partner werkelijk? Ontdek hoe je hier samen in kunt groeien!
Zou je wel fijnere communicatie met je partner willen? Je bent niet de de enige! Volgens 66% van de 689 deelnemers van de APK relatietest (oktober 2021) is er behoefte aan betere communicatie in hun relatie.
Wat kenmerkt goede communicatie?
- Rustig blijven tijdens een ruzie
- Luisteren naar elkaar
- Respect bij verschil van mening
- Geen conflicten vermijden
- Geen eindeloze ruzies en discussies
- Delen van emoties en ervaringen
- Interesses delen
- Elkaar begrijpen
- Gevoel van connectie met elkaar
Waarom is communicatie zo belangrijk in een relatie?
Goede communicatie zorgt voor meer begrip en een betere samenwerking. Als communicatie lekker loopt, voel je je gezien door je partner en het geeft een gevoel van verbondenheid. Moeizame communicatie zorgt voor onbegrip, afstand, eenzaamheid en gedoe zoals veel verwijten en klagen in je relatie.
Negatieve patronen zoals eindeloos ruziemaken of juist radiostilte (zwijgen, negeren) kunnen destructief zijn voor je relatie. Het vertrouwen in je partner en in wat jullie samen hebben opgebouwd wordt minder en uiteindelijk kun je je echt heel wanhopig gaan voelen. Je bent toch in deze relatie gestapt om je te verbinden aan iemand, samen door het leven te gaan? Als dat niet lekker loopt, is dat pijnlijk.
Kom tevoorschijn zoals je werkelijk bent
Belangrijk bij goede communicatie is jezelf zichtbaar maken én oog blijven houden voor je partner. Je komt als het ware tevoorschijn zoals je echt bent.
- Wie ben jij als niemand kijkt? Hoe goed ken jij jezelf?
- Welke rol speelt schaamte als je partner stukjes van jou ziet?
- Hoe snel voel je je bedreigd als je partner niet alles verwelkomt van jou?
- Wat doe je als je je niet veilig voelt? Ga je (bek)vechten of trek je je liever terug?
Bij goede communicatie blijf je in je positie staan. Met alles wat je wil en voelt.
Heb aandacht voor wie je partner werkelijk is
Maar je partner mag ook blijven staan. Je kunt kijken naar hoe anders je partner is zonder dat jij daarvan in de stress raakt. Er is een bepaalde afstand tussen jullie en dat is oké. Je hoeft niet samen te smelten en het overal over eens te zijn, je hoeft je ook niet terug te trekken omdat jij er niet zou mogen zijn.
In een gezonde relatie zijn jullie allebei welkom.
Zo kun je beter leren communiceren
Je kunt beter leren communiceren door je deze vaardigheden eigen te maken:
- Luisteren naar je partner
- Interesse tonen
- Nieuwsgierig zijn naar diepere lagen en beweegredenen
- Bekend zijn met je eigen ‘blauwe plekken’
- Zorgen voor je eigen geraaktheid
- Je bewust zijn van patronen en valkuilen in je relatie
Als je denkt: ja, dit is precies wat ik zoek! Maar je weet niet hoe…
Wat doe je als je goed wilt leren voetballen? Je kunt heel veel voetbalwedstrijden kijken, maar dat maakt je nog geen goede speler. Je moet werken aan je conditie, voeding en samenwerken in je team. Dat doe je door regelmatig te oefenen, liefst in het bijzijn van een goede coach of trainer. Je valt en je staat weer op.
Bij relaties werkt dat net zo. Je leert door te doen. Een onafhankelijke derde zoals een relatietherapeut kan dan heel veel toevoegen. Je hoeft geen relatiecrisis te hebben om aan je relatie te werken. Elke relatie heeft onderhoud nodig. En kun je eenmaal goed communiceren, dan verdwijnen veel problemen als sneeuw voor de zon!
Investeer in betere communicatie met een online traject
In De Grote Relatiecursus ga je direct aan de slag met alle belangrijke onderdelen van je relatie, waaronder ‘communicatie’. In 8 modules met vele video’s deel ik je mijn inzichten en persoonlijke ervaringen. Bij elke video krijg je gespreksvragen om met je partner te oefenen en elkaar beter te leren kennen. Ook bevat de cursus veel werkbladen, oefeningen en praktische tips. Dus wil je samen investeren in betere communicatie, dan is dit online traject ideaal voor stellen die geen therapie nodig hebben maar wel meer diepgang, verbondenheid en passie in hun relatie willen!