Staan jullie als woestelingen tegenover elkaar tijdens een ruzie? Grote kans dat je dingen doet of zegt waar je later spijt van hebt. Hoe blijf je nou rustig in zo’n situatie? Hier enkele tips.
1. Pauzeer
Pauzeer je ruzie. Dat is heel moeilijk, maar maak hier samen afspraken over. Kies een neutraal teken of ondertitel wat je doet, bijvoorbeeld: “Ik ga even boven zitten om tot mezelf te komen. Ik kom er straks weer op terug.” Dat laatste wel doen dus. Door op tijd een pauze (time out) te nemen, voorkom je dat de ruzie destructief wordt.
2. Kalmeer jezelf
De reden dat de gemoederen zo hoog zijn opgelopen, is omdat je geraakt bent. Je verandert daardoor in een soort kind. Stampvoetend, alleen al voor je gevoel, eis je dat je NU gehoord wordt of NU gelijk krijgt. Dus leer om jezelf te kalmeren in zulke situaties. Dit doe je door alleen te zijn, te focussen op je ademhaling (leg daarbij bijvoorbeeld je hand op je borst), jezelf gerust stellen met gedachten die relativeren. Stel jezelf voor op een plek waar je rustig van wordt. Luister naar muziek of ga een rondje lopen. Doe wat werkt voor jou. Als je merkt dat de ergste opwinding voorbij is, kun je weer contact met je partner aangaan. Kom eerst in die volwassen modus terug.
Soms kan een partner helpen om je te kalmeren wanneer je dat in je eentje lastig vindt. In mijn praktijk besteed ik hier ook altijd aandacht aan. De andere kant is dat dat niet altijd lukt tijdens een ruzie. Ik je wil uitdagen om dit jezelf te leren geven. Hoe vaker je het doet, hoe beter het zal gaan. Wees als een goede moeder voor jezelf!
3. Blijf in het hier en nu
Oude koeien uit de sloot halen? Beter niet. Blijf in het hier en nu. Anders komen er steeds nieuwe onderwerpen op tafel.
Soms kun je zo geraakt worden door je partner, dat er een hele lading ‘oude pijn’ meekomt. Een voorbeeld: als mijn man te lang in zijn eigen cocon zit, voel ik me niet alleen geïrriteerd, maar komt er een heftig gevoel van verlatenheid bij. Ik kan mezelf betrappen door mijn gedachten te checken. “Hij heeft gewoon schijt aan me” of “Hij zit altijd in zijn eigen wereld” zijn niet reëel. Je bent niet meer in het hier en nu als je woorden gebruikt als ‘altijd’ of ‘nooit’. Als je iets traumatisch meegemaakt hebt, is het extra lastig om in het hier en nu te blijven. Dus hoe doe je dat dan?
Kijk om je heen. Zoek vijf dingen in de kamer die je erbij bepalen dat je op dit moment in een (van de vele) gesprekken met je partner zit, dat het 2019 is, dat er niks verschrikkelijks gebeurt. Het is maar een ruzie. Jullie zijn het nu gewoon even niet eens met elkaar. Big deal. (lees hier hoe je met verschillen om kunt gaan)
Maak oogcontact met elkaar. De beste manier om in het hier en nu te blijven. Kijk desnoods om je heen als oogcontact te lastig is. Als je naar beneden kijkt en helemaal in elkaar duikt, ben je je in jezelf aan het keren en ‘ben je er niet’ helemaal meer.
Span je spieren aan en ontspan ze weer. Focus je op je lichaam en merk op waar je gespannen bent.
Adem rustig in en blaas de lucht uit tot het punt dat je echt niet verder kunt uitblazen. Doe dit drie keer.
4. Ga uit van de beste intenties
Ja, je partner is die persoon voor wie jij de wereld betekent. Die persoon met wie je graag oud wil worden. Dus plak niet je eigen ideeën en angsten op je partner. Ga uit van de beste intenties. Twijfel je of jouw idee klopt? Check het gewoon. “Waarom zeg je dat?” in plaats van “Dat zeg je gewoon om…”
5. Evalueer samen
Waar ging het nou mis tussen ons? Wat zat er onder jouw boosheid/ stille woede/ teruggetrokken houding? Hoe kwam het dat je zo moest huilen? Waarom maakte dat je zo boos? Wat heb je op zo’n moment nodig? Wees nieuwsgierig en zorgzaam. Dit is meestal makkelijker na de ruzie dan als je er midden in zit. Maak het weer goed en leer van deze ervaring. De volgende keer gaat het vast beter!
Blijf je samen in destructieve ruzies zitten? Zoek daar gewoon hulp bij! Mijn man en ik hebben 7 jaar lang knallende ruzie gemaakt, soms tot diep in de nacht. Wat zou het ons geholpen hebben als iemand ons toen had laten zien waar het misging tussen ons, waar we elkaar verkeerd begrepen en ook: waar we elkaar pijn deden. Soms kan één gesprek bij een therapeut al nuttig zijn.
Wees er op tijd bij, investeer in jullie communicatie, zodat je relatie er sterker van wordt!