“Ik snap dat ze het me niet vertelde uit schaamte, maar ik weet niet of ik haar ooit nog 100% kan vertrouwen.” Als je partner liegt, kan dat je vertrouwen behoorlijk beschadigen. Zeker als het vaker gebeurt. Wat kun je doen als er sprake is van ontrouw in je relatie? Is herstel van vertrouwen mogelijk?
Wanneer is je partner ontrouw?
Je kunt ontrouw lijnrecht tegenover trouw en ‘vertrouwen’ zetten. Je partner is ontrouw wanneer hij of zij zich niet houdt aan afspraken die jullie expliciet of impliciet overeen zijn gekomen. Bijvoorbeeld: we hebben een monogame relatie en gaan geen intieme relatie aan met een ander. Of: we zijn eerlijk tegen elkaar over wat we doen.

Waardoor verlies je het vertrouwen in je partner?
- je partner liegt over een verslaving (alcohol, gokken, drugs)
- je partner liegt over geld
- je partner liegt over actuele zaken zoals werk, studie
- je partner liegt over het verleden (familie, relaties)
- je partner porno kijkt (en daar mogelijk ook geregeld over liegt)
- je partner een intieme relatie met een ander heeft
- je partner gaat vreemd
Wat zijn gevolgen van ontrouw?
Als je niet op je partner kunt rekenen, niet weet wat waar is, dan wordt je relatie een onveilige plek. Ik noem een paar uitspraken:
“Dat hij verliefd werd op een ander, vond ik niet het ergste. Maar dat hij loog over wanneer ze contact hadden, dat zorgt ervoor dat ik hem niet meer vertrouw. Ik voel me zo verschrikkelijk afgewezen. Alsof hij met haar heeft zitten lachen om mijn onnozelheid.”
“Ze deed alsof ze naar haar werk ging, maar na maanden kwam ik erachter dat ze daar nooit was aangenomen. Ze hing vaak bij een vriendin of ging naar de bieb. Ik snap dat ze het me niet vertelde uit schaamte, maar ik weet niet of ik haar ooit nog 100% kan vertrouwen.”
“Al die keren dat hij ZEI dat hij de waarheid sprak. Ik vroeg door en hij bleef zo stellig. Díe keren, die hebben mijn vertrouwen kapot gemaakt. Alsof ik de gek was. Hoe haalde ik het in mijn hoofd om zo over hem te denken? Achteraf bleek ik het goed te hebben aangevoeld.”
“Ik wilde het wel eerlijk vertellen, maar durfde gewoon niet. Ik wachtte op een goed moment. Dat goede moment bleek er simpelweg niet te zijn. Het barsten van de bom dat ik zo graag wilde voorkomen, is nu alsnog gebeurd. De schade is nu alleen groter.”
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het kan jaren kosten om zoiets moois als trouw en vertrouwen in elkaar op te bouwen, maar het kan in een seconde verdampen en veranderen in wantrouwen. Een relatie zonder vertrouwen is als een vesting zonder muren. Hoe kun je je geven (emotioneel én lichamelijk) aan iemand als je je niet veilig voelt?
Bij sommige stellen speelt wraak ook een rol. Je denkt dat je het recht hebt om je partner pijn te doen, te vernederen of je gebruikt die breuk in jullie relatie als excuus om zelf vreemd te gaan bijvoorbeeld. En dan beschaam je ook het vertrouwen van je partner.
Dus wat wil je: Bouwen of breken?
Is herstel van vertrouwen mogelijk?
Ja, je kunt het vertrouwen een heel eind herstellen! Maar het is hard werken, voor jullie allebei. Ik werk met het online programma S.A.M.E.N. waarin je stap voor stap kunt leren hoe je het vertrouwen kunt herstellen. Je ontdekt welke valkuilen er zijn, zoals overmatig berichten en internetgeschiedenis controleren of niet lang genoeg stilstaan bij de gevolgen. Je gaat met elkaar de schade onder ogen komen en leren hoe je elkaar hierin tot steun kan zijn. Dat zou ook wel eens een heel mooi proces kunnen worden!
Wat levert herstel na ontrouw in je relatie op?
Wanneer je hier samen uitkomt, krijgt je relatie een gouden randje. Vaak ontdek je samen (met een relatietherapeut bijvoorbeeld) wat onderliggende patronen zijn.
Ontrouw is er niet zomaar!
Welke goede reden heeft jouw partner voor zijn of haar slechte gedrag? Wat gaan jullie samen uit de weg? Wat is jouw aandeel in de situatie en hoe kun je zelf weer regie nemen? Je kunt er persoonlijk en samen als stel enorm van groeien. Je kunt de muren samen herbouwen en een veilig thuis voor elkaar worden. Veiliger dan dat het was vóórdat je partner je vertrouwen beschadigde….
Wanneer je je herkent in dit verhaal, nodig ik je uit om eens te komen praten. Samen of eerst een keer alleen. Of je nou ‘dader’ bent of ‘slachtoffer’ van de ontrouw. Jullie zijn allebei welkom. En jullie hebben allebei werk te verzetten. Geef je relatie nog een kans door dit proces samen aan te gaan!