“Zorg goed voor jezelf, hè!” zeggen mensen wel eens tegen elkaar. Maar hoe doe je dat? Zeker binnen een relatie of situatie waarin er veel van je wordt gevraagd is dat een hele uitdaging. Als je goed voor jezelf zorgt, gaat je omgeving daar zeker van mee genieten!

Wat is goede zelfzorg?

Goede zelfzorg bestaat uit weten wie je bent, wat er in je leeft en wat je behoeften zijn. Hoe serieus neem je jezelf? Ben je vooral gericht op anderen of kun je ook stilstaan bij jezelf? En hoe ziet dat er dan uit: goede zelfzorg?

goed zorgen voor jezelf zelfzorg

Vraag je eens af in hoeverre jij je in de volgende kenmerken herkent:

 • Ik verzorg mijn uiterlijk
 • Ik zorg voor mijn lichaam qua voeding, hygiëne
 • Ik doe leuke dingen waar ik energie van krijg
 • Ik pak mezelf aan als er iets moet gebeuren
 • Ik geef mezelf comfort (kleding, bed, warmte, ontspanning)

Dit zijn vooral gedragsmatige kenmerken. Veel mensen herkennen zich hierin. Goede zelfzorg zit niet alleen in je gedrag (wat anderen zien) maar ook in je overtuigingen (hoe jij hierover denkt). Hoe je dus voor jezelf zorgt als niemand kijkt. In hoeverre herken je je in de volgende kenmerken?

 • Ik mag ontspannen of niets doen
 • Ik mag om hulp vragen
 • Ik mag keuzes maken die goed voor mij zijn
 • Ik mag een ander teleurstellen
 • Ik mag emoties ervaren

Dan wordt het al lastiger om goed voor jezelf te zorgen, of niet?

Hoe kijk je werkelijk naar jezelf?

Als je het lastig vindt om goed voor jezelf te zorgen, gaat het vaak op een dieper niveau al mis: hoe je naar jezelf kijkt en wat je verwacht van de mensen om je heen. En ook in hoeverre het je lukt om liefdevol met jezelf om te gaan, terwijl je in het leven zoveel deuken oploopt hierin.

Je hebt bijvoorbeeld je ouders hard zien werken, waardoor ontspannen lastig is voor je.

Op jouw emoties werd negatief gereageerd, waardoor het nu ook voor jou zelf heel lastig is om aandacht te geven aan wat je voelt.

Misschien ben je wel bang om alleen gelaten te worden, waardoor je nu alles in het werk stelt om maar te voldoen aan de eisen waarvan je denkt (!) of weet dat een ander ze heeft.

Hoe je naar jezelf kijkt, heeft invloed op de gedachten die je hebt, op de mensen (en de partner) die je uitkiest, en op de dingen die je wel of niet doet. Het kan best confronterend zijn om daar eerlijk naar te kijken.

Goede voor jezelf zorgen levert veel op!

Als je goed voor jezelf zorgt, krijg je over het algemeen wat je nodig hebt. Je zorgt voor je lijf, je hoofd, je ontspanning, je gezondheid, je sociale behoeften, enz. Dan kan het niet anders dan dat je je energieker, waardevoller en tevredener voelt.

Je partner hoeft niet voor jou te denken, te voelen of te zorgen (hoewel dat natuurlijk fijn is af en toe!), want dat doe je zelf. Dat kan heel wat druk van de relatie af halen. Datzelfde geldt voor de verwachtingen die je hebt van je baas, je vrienden en zelfs van je therapeut. Want er is geen betere zorg dan zelfzorg. Het is doodvermoeiend om dat uit te besteden aan een ander. En wees eerlijk: jij weet het allerbeste wat goed en fijn is voor jou toch?

Als je partner zelf problemen heeft of niet zo goed voor zichzelf zorgt, dan kun je geen betere partner zijn dan te zorgen dat je je eigen bedoening op orde hebt. Je bent ten eerste een inspirerend voorbeeld in zelfzorg, en ten tweede heb je heldere grenzen waardoor je veiliger bent voor een ander.

Tips voor een goede zelfzorg

 1. Neem de tijd om alleen te zijn
 2. Laat je gedachten, gevoelens er zijn. Veroordeel jezelf niet.
 3. Pak eens een boek of tijdschrift in plaats van een serie op Netflix.
 4. Zet je telefoon af en toe op stil.
 5. Trek comfortabele kleren aan.
 6. Vraag iemand om hulp of advies als je dat nodig hebt
 7. Zeg ‘nee’ tegen alles waar je geen ‘ja’ tegen wil zeggen
 8. Negeer de neiging om direct te reageren op een appèl dat je voelt.
 9. Maak keuzes die bijdragen aan je emotionele of lichamelijke welzijn.
 10. Waar word jij blij van? Plan dat nu.

Wil jij aan de slag met wie jij bent van binnen en hoe je dit vormgeeft in je leven? Wil je beter voor jezelf leren zorgen? Maak dan een afspraak voor een paar individuele sessies in mijn praktijk. Ik help je graag verder op weg!