Soms kan een time-out helpen. Het voelt echter al gauw als ‘het begin van het einde’. Niet geheel onterecht. Toch is het soms noodzakelijk om tot jezelf te komen. Om rust te krijgen van het gedoe in je relatie en te onderzoeken of en hoe je verder wilt met je partner. Overweeg je een time-out? Maak dan gebruik van deze tips.
Waarom een time-out?
Je hebt alles geprobeerd, maar je blijft elkaar ’triggeren’. Je raakt elkaar en dat zorgt voor veel boosheid, verdriet en afstand. Je weet simpelweg niet meer hoe je hier samen uit moet komen. Dan kan een time-out voor lucht in je relatie zorgen. Als er afstand is, kun je elkaar minder makkelijk raken en kun je tot jezelf komen.
Wat levert een time-out op?
Door afstand, rust en afleiding, komt je stress-systeem weer tot rust. Hierdoor kun je weer helder nadenken en gaan reflecteren op wat er aan jouw kant van de lijn nou mis ging in de relatie. Wanneer je de time-out gebruikt om over deze dingen na te denken, kun je het gesprek met je partner rustiger en eerlijker voortzetten. Samen maak je de balans opnieuw: willen we samen verder en zo ja, hoe dan? Wat hebben we nodig om weer leven in onze relatie te brengen?
Welke afspraken maak je in een time-out van je relatie?
Maak duidelijke afspraken zodat je allebei weet waar je aan toe bent. Als je dit gesprek moeilijk samen kunt voeren, doe dit dan met een relatietherapeut erbij. Zorg dat je deze onderdelen zeker met elkaar bespreekt:
1. Wat heb jij nodig?
De belangrijkste vraag. Gebruik deze bij alle onderstaande tips.
2. Hoe lang nemen we een time-out?
Dus hier: hoeveel tijd heb jij nodig om weer helder te kunnen denken en op te laden? Dat kan dus verschillen tussen partners. Respecteer elkaars behoeften hierin.
3. Communicatie
Hoe communiceren we met elkaar over praktische zaken? Welke do’s en don’ts spreken we af?
4. Omgeving betrekken
Wie is er bij ons proces betrokken en op welke manier?
5. Rustplek
Waar verblijf je tijdens deze time-out? Zoek allebei een zo neutraal mogelijke plek waar je goed alleen kunt zijn en tot rust kunt komen. Bij familie kan een optie zijn, maar maak dan ook met hen heldere afspraken over dat jij de ruimte nodig hebt om zonder verplichtingen tot jezelf te kunnen komen. Het mooie aan allebei je eigen plek zoeken is dat je ook afstand neemt van het huis waarin je zo vaak getriggerd bent door je partner.
6. Opvang kinderen
Wie zorgt er op welke dagen voor de kinderen? Wanneer en hoe laat los je elkaar af? Blijven de kinderen in huis? Zorg dan dat je elkaar aflost en houd je aan alle gemaakte afspraken omwille van de kinderen.
7. Hoe vertellen we het de kinderen?
Formuleer samen een kernboodschap en wees daarin een team. Bijvoorbeeld: “Papa en mama gaan om beurten ergens anders logeren om tot rust te komen. Om de beurt gaan we voor jullie zorgen. Het is niet jouw schuld, papa en mama lossen dit samen op met andere grote mensen. Dat we van je houden blijft altijd hetzelfde.” Bij alle vragen van je kind(eren) kun je terugvallen op deze kernboodschap. Doe geen uitspraken over scheiding, de periode of het proces waar jullie in zitten. Benoem wel wat je bij je kind ziet gebeuren: “Ik kan me voorstellen dat je schrikt / dat je je zorgen maakt / dat je hier verdrietig van wordt”. Blijf bij je kernboodschap (“we houden van jou”) en knuffel je kind. Zoek daarna ook weer afleiding met je kind.
8. Bedenk een overgangsritueel
Bedenk samen een ritueel zodat je niet te lang maar wel aandachtig aanwezig bent bij de overdracht van kinderen. Drink nog een kopje thee samen, doe een knuffelsessie, zing een standaard liedje. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn. Dat geeft rust in een periode die ook voor hen pittig is, bewust of onbewust.
9. Vervoer
Wie neemt welk vervoersmiddel mee? Kun je nog fatsoenlijk op je werk of naar huis komen? Is hier een tijdelijke oplossing nodig?
10. Therapie
Hoe werken we tijdens deze time-out aan onszelf en aan onze relatie? Wie gaat ons hierin begeleiden? Een derde erbij betrekken kan een mooie stok achter de deur zijn om te blijven reflecteren, communiceren en je aan de afspraken houden.
Houd rekening met verschil in tempo en behoefte aan duidelijkheid. De een kan er angstig of onrustig van worden, de ander voelt zich helemaal opgelucht en ontspannen. Geef jezelf (en elkaar!) de tijd om in balans te komen.
Blijf ondertussen met je relatie aan de slag. Anders is een time-out inderdaad het begin van het einde. Blijf met elkaar communiceren en aan het werk. Bijvoorbeeld door in relatietherapie te leren praten over gevoelens, verlangens, verschillende verwachtingen, de toekomst en het verleden.
Hoe werk je aan jezelf tijdens een time-out?
Zorg dat je altijd individueel aan de slag blijft. Balans krijg je door rust én door je eigen patronen onder de loep te nemen. Onderzoek jezelf:
- wat heeft mij op dit punt gebracht?
- wat deed ik in deze relatie wat niet werkte?
- waar verlang ik naar voor mijzelf?
- waar verlang ik naar voor mijn partner?
- waar mag ik meer verantwoordelijkheid voor nemen: dingen die je gezegd of gedaan hebt die niet oké waren
- wat doet me verdriet of maakt me bang
- houd een dagboek bij
- werk aan je eigen triggers in individuele therapie, door middel van brainspotting, EMDR, psychosociale hulp
- zoek steun van een zo neutraal mogelijk iemand in je eigen netwerk
Blijf met elkaar in gesprek. Als iets niet werkt voor jou of voor je partner, zoek dan naar een alternatief. Maak bespreekbaar waar je tegenaanloopt op een rustig moment, eventueel bij de relatietherapeut.
Een time-out in je relatie kan je veel opleveren als je hetzelfde doel hebt: rust en herstel van het gesprek dat nu niet meer lukt.
Heb je hier hulp bij nodig? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan. Dan kijken we samen wat ik voor jullie kan betekenen.