Zit de sleur er een beetje in? Staat jullie intimiteit op een laag pitje? Beland je steeds weer in gekibbel? Verleg deze negatieve focus door met een kleine moeite je relatie weer nieuw leven in te blazen.

Het is soms lastig om waardering of liefde te uiten, als je zelf het gevoel hebt dat je iets tekort komt. Juist als je veel ballen in de lucht moet houden, er op je stress-knopjes gedrukt wordt en je snakt naar meer ontspanning, zekerheid en aandacht…

Je zou misschien wel eens gemasseerd willen worden, of geholpen worden bij alle dingen die je moet regelen, weer eens genieten van een onbezorgde vrijpartij of juist wat meer ruimte voor jezelf krijgen. Er is niks mis met deze behoeften en het is ook goed om dit kenbaar te maken bij je partner.

investeren in relatie waardering

Mijn persoonlijke én professionele ervaring is dat we vaak eerst naar onze partner kijken. Zo van: kom jij maar in beweging, dan kom ik ook. Als jij mij geeft wat ik nodig heb, dan heb ik ook weer wat om aan jou te geven. En voordat je het weet zit je op elkaars liefde te wachten, vol zelfmedelijden en slachtofferschap. Of misschien zit je er niet per se op te wachten, maar hebben jullie het gewoon niet meer zo gezellig.

Ik wil je uitdagen om het anders te doen.

Let vandaag eens extra op je partner. Waar is hij of zij vooral druk mee? Kinderen, werk, mantelzorg, andere zorgen? Wat waardeer je in je partner? Wat vind je leuk? Waar ben je trots op? Waardoor voel je je aangetrokken?

Leg een schrift of notitieboekje apart, of open een app in je telefoon waar je de komende tijd aantekeningen in kunt maken. Neem elke dag kort de tijd om voor jezelf op te schrijven wat je aan je partner waardeert (en deel dat ergens die dag ook!) en wat jij vandaag kunt doen om te investeren in je partner (niet delen, gewoon doen). Bijvoorbeeld:

  • je partner ruimte geven om wat werk af te ronden
  • raak je partner regelmatig even aan vandaag
  • bied een massage aan
  • neem een taak over in het huishouden
  • geef je partner complimenten
  • toon respect of begrip

Het gaat niet om vanaf nu alles anders te doen. Het gaat om de focus die je door de dag heen meeneemt om te investeren in je partner: wat kan ik vandaag voor jou doen zodat jij je geliefd voelt? En morgen is die focus weer een beetje anders.

Wat heeft jouw partner nodig? Waardoor voelt jouw partner zich geliefd?Meer ruimte voor zichzelf of juist meer contact? Hulp of bevestiging? Seksuele bevrediging of juist meer knuffelen en aanraken?

Geef, complimenteer, ondersteun, bedank, verwen…

Er zijn zoveel manieren om je partner geliefd te laten voelen! Maar let op: dat wat jij fijn vindt om te ontvangen, hoeft niet de behoefte te zijn van je partner. Lees meer over liefdestalen.

De positieve focus die je op je partner richt, heeft tot gevolg dat je minder (obsessief) bezig bent met wat jij zelf nodig hebt én je partner ervaart positieve momenten met jou.

Dag sleur en gemopper, hallo gezelligheid!