Ze zijn een goed team. Alles loopt op rolletjes. Hun werk, de kinderen, het huishouden. Hoe is het mogelijk dat een ooit zo verliefd stel, elkaar helemaal kwijt is en naast elkaar leeft als huisgenoten?

“Ik ben mijn gevoel voor haar kwijt.” zegt de man over zijn vrouw. Hij lacht er zelfs bij. Zij lacht een beetje ongemakkelijk mee. Ze zou wel meer contact willen, meer verbonden zijn met elkaar. Ik kreeg het wel even benauwd van dit stel in mijn praktijk, maar realiseerde me ook meteen dat ik ze niet weer verliefd op elkaar kan laten worden. Ik kan ze alleen het gesprek laten voeren dat er gevoerd moet worden.

Wat gaat er schuil onder deze dynamiek?

Onder deze joviale maar ook – zo lijkt het – afstandelijke man, gaat een gekwetste, bange jongen schuil. Hij weet niet hoe hij moet omgaan met zijn eigen gevoelens, laat staan met de kwetsbaarheid van zijn vrouw. De vrouw is onzeker en geneigd zich aan te passen aan haar man. We verkennen met elkaar waarom ze doen zoals ze doen. Welke gevoelens gaan er schuil onder dit gedrag? Welk verlangen? Wat zijn ze tekort gekomen als kind en hoe verhalen ze dat nu op hun partner? In welke dynamiek komen ze samen steeds weer terecht? Deze dynamiek zorgt voor allerlei grote en kleine conflicten. Als je niet uitkijkt, ga je het hebben over gedrag, feiten en gebeurtenissen. In plaats van over de dans in je relatie waar je steeds weer in terecht komt.

Hoe groeit het gevoel van verbinding?

Ik vind het prachtig om een stel zo te zien werken. Ze verkennen moedig een voor hen onbekend land. Ze stellen zich weer een beetje open voor elkaar. Misschien ook wel voor zichzelf, voor wat er werkelijk onder de oppervlakte leeft. Ze erkennen waarin ze elkaar tekort doen en ook waarin ze zelf tekort komen. Zo kan er ruimte komen voor kwetsbaarheid en groeit het gevoel van verbinding vanzelf. Snoeien doet wel een beetje zeer, maar het gaat zeker mooie vruchten opleveren.

Toon moed en maak een wilsbesluit

Als je naast elkaar leeft als huisgenoten, mist de verbondenheid. Je hebt elkaar nooit helemaal ‘gevonden’ of je bent elkaar ergens onderweg kwijtgeraakt. Misschien na de komst van een kind, een ontslag of misschien gewoon door de waan van de dag. Misschien zaten jullie samen in een patroon dat ‘werkte’ voor de relatie, maar is de koek nu op. En moet je je relatie weer opnieuw uitvinden. Er is moed voor nodig om weer opnieuw te kiezen voor elkaar. Om jezelf weer te laten zien, terwijl je bang bent dat je niet goed genoeg zal zijn voor je partner.

Het begint met een wilsbesluit: wil ik dit avontuur aangaan met jou?

Het stel in mijn praktijk heeft ervoor gekozen dit avontuur samen aan te gaan. Gelukkig maar. Twee mensen met een beschadigd hart én met goede intenties, daar heb ik altijd hoop voor.

Foto: Alex Bocharov

Wil je meer verbinding met je partner?

Ga samen het avontuur aan!