fbpx

“Na vijftien jaar huwelijk – waaronder ruim zeven moeizame jaren, vier therapeuten, twee therapiegroepen, drie relatieweekenden, vele boeken en een studie van vier jaar tot (relatie)therapeut – kan ik zeggen dat ik een hele sterke relatie met mijn man heb. Ja, je mag even lachen. Ik vind het ook bizar. We made it. Maar onze relatie heeft heel wat stormen doorstaan.” 

Dit zijn de eerste woorden uit mijn e-book ‘6 dingen die je móet weten over je relatie‘. En de reden dat ik keihard gewerkt heb om alles wat ik heb geleerd om te zetten in een online cursus voor stellen die meer uit hun relatie willen halen. 

Ik deel graag mijn 6 inzichten met jou. Wil je liever alle ins en outs weten? Download dan gewoon hieronder het gratis e-book met 13 pagina’s vol verhalen, voorbeelden, tips en vragen om over door te praten.

 

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang direct het e-book
'6 dingen die je móet weten over je relatie'

Geen spam, wel inspiratie voor je relatie. 😉
Zie ook het privacy statement van deze website.

1. Waar je nu bent, zegt veel over waar je vandaan komt

Hoe je gehecht bent en hoe je hebt geleerd om met pijn en stress om te gaan, zegt alles over hoe je nu wel of juist geen ruzie maakt. Zorg dus dat je weet waar je vandaan komt. Ik riep ook altijd dat ik zo’n fijne jeugd heb gehad. In mijn e-book beschrijf ik hoe dat in werkelijkheid toch een beetje anders was. Het vraagt moed om zo naar je geschiedenis te kijken. En je weet niet beter dan wat je kreeg, want dat vond je ‘normaal’. Leer jezelf daarin beter kennen.

Het gaat niet om iemand de schuld te geven, zoals je ouders. Het gaat om erkenning van wat je hebt meegemaakt, wat je hebt gemist en wat je nog steeds zoekt nu je in een volwassen hechtingsrelatie zit.

2. Ontdek je blauwe plekken

Als je zicht hebt op wat je allemaal hebt meegemaakt, vooral als kind maar ook later natuurlijk, zou je ‘blauwe plekken’ kunnen aanwijzen. Pijnpunten. Als iemand je daar raakt, voel je een heftige reactie. Meestal eerst in je lichaam, als een opgebouwde energie of spanning. De reactie die je vervolgens aan je partner geeft, is meer overdreven dan achteraf nodig was in die situatie.

Als je weinig van iets goeds hebt gehad, zal het extra gevoelig liggen als je dat nu weer niet krijgt.

Als je negatieve ervaringen kreeg, zul je nu extra gevoelig reageren als er iets gebeurt wat daarop lijkt.

3. Doorbreek patronen zo snel mogelijk

De meeste patronen ontstaan al in je jeugd. Met je partner ontwikkel je een (vaak vergelijkbare) dynamiek, patronen, stilzwijgende afspraken over hoe jullie met situaties omgaan. Onbewust.

Hoe eerder jullie patronen herkennen, hoe minder vastgeroest je relatie is. Wanneer er dan tegenslagen komen in je leven (en die komen altijd vroeg of laat) zijn jullie veel flexibeler en creatiever in het vinden van oplossingen. Je weet al hoe je kleine dingen samen oplost. Je hebt al gewerkt aan je communicatie en intimiteit. Een grote crisis gaat jullie dan ook beter af. Dat moet je niet pas gaan leren in een crisis. Dan ben je vaak te laat.

Wil je weten welk patroon er onder het gedoe in jouw relatie zit? Volg dan de mini-relatiecursus ‘Patronen doorbreken’.

4. Kies voor kwetsbaarheid

Zonder kwetsbaarheid geen intimiteit. Zonder kwetsbaarheid geen creativiteit en flexibiliteit. Ik dacht dat ik best open en kwetsbaar was. Later ontdekte ik dat emotioneel zijn niet hetzelfde is als kwetsbaar zijn. We zijn allemaal geneigd om kwetsbaarheid uit de weg te gaan, onbewust. Het geeft ons een ongemakkelijk of zelfs onveilig gevoel.

Als je betrokkenheid en verbondenheid wilt ervaren in je relatie, zul je je kwetsbaar moeten opstellen. Dan moet je gevoelens van schaamte leren verdragen, want die weerhouden ons ervan om tevoorschijn te komen met wie we zijn en wat we willen. Als die gevoelens er niet mogen zijn, word je bang, wat leidt tot risicomijding, wat je ervan zal weerhouden iets nieuws te proberen.

Kwetsbaarheid tonen en de kwetsbaarheid van je partner verdragen, is een noodzaak voor een sterke relatie. Misschien wel een noodzaak voor het leven.

5. Maak het veilig voor elkaar

Weet je waarom een relatie veilig moet zijn? Zodat je kunt herstellen en op adem komen. Als het veilig is in jezelf en in je relatie, wordt de wereld een minder ‘bedreigende’ plek. Je durft ook buiten je relatie meer risico te nemen. Je maakt meer mooie dingen mee. Die ervaringen neem je vervolgens weer mee terug je relatie in, om met je partner te delen van alles waar jij zo van genoten en geleerd hebt. En je partner doet hetzelfde. Zo worden jullie een stel dat rijk is aan mooie ervaringen.

6. Blijf in je relatie investeren

Je relatie moet je onderhouden. Echt. Voor je het weet heb je weer een patroon aan je broek hangen. Het leven is altijd in beweging, je relatie dus ook. Want jij verandert, je partner verandert.

Veel stellen in mijn praktijk zeggen het volgende tegen mij: “Het komt er niet van. We waren zo druk.” En de waarheid is: Je gaf er geen prioriteit aan. En dat mag. Maar als je meer verbinding en geluk in je relatie wilt, zul je je relatie op nummer 1 moeten zetten. Veel stellen wachten tot ze per ongeluk tijd samen hebben. Alsof het je overkomt. Weet je nog dat we geneigd zijn om kwetsbaarheid te omzeilen? Precies. Zonder kwetsbaarheid en tijd samen, simpelweg geen intimiteit, geen goede communicatie en uiteindelijk ook geen relatie.

In mijn e-book beschrijf ik deze 6 inzichten uitgebreid, met verhalen uit mijn eigen leven en mijn praktijk voor relatietherapie. Schrijf je in en krijg direct toegang tot het hele e-book!

ebook 6 dingen die je moet weten over je relatie investeren communicatie ruzie verbinding

GRATIS E-BOOK:

“6 dingen die je móet weten over je relatie”

  • Wil jij meer diepgang in je relatie?
  • Wil jij meer verbondenheid met je partner?
  • Wil jij minder ruzies en meer plezier?
  • Wil jij gewoon een fijnere relatie zonder gedoe?

Download gratis het e-book “6 dingen die je móet weten over je relatie”.

Ik vertel je wat de kracht is van een sterke relatie én hoe je daar (samen) aan kunt bouwen. Ontdek hoe je een levendige, gezonde, veilige relatie kunt krijgen!

Laat hieronder je gegevens achter en je krijgt direct toegang tot het gratis e-book. 

Veel leesplezier!