Om het samen goed te houden, zijn er vier valkuilen waar je niet in moet trappen. Zorg dat je ze op tijd herkent en doorbreek het patroon. Deze vier valkuilen zijn funest voor je relatie! En dit kun je eraan doen.

Valkuil 1: onverschilligheid

“Het maakt me niet uit wat je vindt. Ik trek mijn eigen plan.”
“Doe maar wat je wilt, het is jouw leven.”
“Ik weet niet waar mijn partner precies mee bezig is.”

Waar ligt je focus in de relatie? Op je eigen leven of die van jullie samen? Het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven naar elkaar. Interesse tonen, betrokken zijn, open staan.

4 valkuilen in je relatie

Valkuil 2: verwaarlozing

“Ze is drukker met haar vriendinnen dan met mij.”
“Bij anderen is hij heel sociaal en is hij geïnteresseerd. Ik zou willen dat hij die tijd en aandacht ook voor mij had.”
“Ik wil zo graag dat ze op MIJ leunt. Ik voel me gewoon niet meer nodig.”

Ik heb mannen zien huilen om deze valkuil. Hun vrouw die zich ontwikkelde tot sociaal en hardwerkend persoon, maar vergat aandacht te geven aan haar man. Klinkt niet cool, maar het is toch zo. Hoe pijnlijk als een man niet meer ‘nodig’ is. Hoe pijnlijk als hij niet meer wordt gezien voor wie hij is en wat hij nodig heeft. Vaak is dit ook nog een herhaling van wat hij al kent van vroeger.

Ook vrouwen kunnen zich verwaarloosd voelen. Een man denkt het juiste te doen door hard te werken. Zijn offer voor het thuisfront. Maar hij vergeet daarbij dat verbinding en communicatie belangrijker voor zijn partner is, dan een dak boven haar hoofd.

Valkuil 3: agressie

Fysieke agressie ondermijnt natuurlijk direct alle veiligheid en het vertrouwen dat je in je partner kunt hebben. Zoek hier hulp bij!

We vergeten soms ook wat de impact is van verbale agressie.

“Hoe kun je nou zo stom zijn?!”
“Ik had nooit met je moeten trouwen!”

“Waarom denk je alleen maar aan jezelf. Als je echt van me houdt zou je wel weten dat….”
“De buurvrouw ziet er altijd zo leuk uit. Waarom kun jij niet wat meer moeite doen?”

Verwijten, sneren, steken onder water, schelden. Deze dingen dragen niet bij aan een veilige relatie. Je partner voelt zich lamgeslagen en waardeloos, of vecht terug en raakt jou net zo hard. Niemand groeit van vernedering of gezeik, om het maar even zo te zeggen.

Valkuil 4: minachting

Elkaar geen vertrouwen geven, rollen met je ogen als je partner iets zegt, zuchten en steunen, uitlachen. Als je je partner niet serieus neemt, schenk je hem of haar niet het vertrouwen dat nodig is in een relatie. Als ik dit in mijn praktijk zie, daalt ook mijn vertrouwen in de relatie in rap tempo. Het is niet erg om ruzie te maken, hoe heftig ook, als je maar weet hoe je de relatie moet herstellen. Elke keer als je elkaar pijn doet, komen er kleine scheurtjes in je relatie. Als je die niet samen repareert, geef ik je relatie weinig kans. Uit onderzoek blijkt dat stellen die goed zijn in herstelpogingen, een sterke relatie hebben.

Wat kun je doen tegen deze valkuilen?

Elk van deze vier valkuilen zijn funest voor je relatie. Wat kun je hier nou aan doen?

  • Investeer in elkaar: tijd, aandacht, positieve woorden, aanraking, focus op elkaar en niet op werk/vriendschap/kinderen
  • Bijt op je tong. Denk minstens een minuut na voordat je wilt gaan zeggen wat je van plan was. Draagt het bij aan de sfeer? Is het waar wat je wilt zeggen?
  • Houd je handen thuis. Geen fysiek contact als je boos bent. Tenzij je elkaars handen vasthoudt. Schijnt sowieso een positief effect te hebben op een ruzie. De positieve aanraking kalmeert je hersenen.
  • Zorg voor je eigen geraaktheid. Dat je uithaalt of vernederend, is alleen maar omdat je zelf ‘oerpaniek’ ervaart. Ergens diep van binnen ervaar je geen veiligheid of vertrouwen in je relatie. En dan ga je onredelijk worden. Maar ook schadelijk. Dus onderzoek waarom je doet zoals je doet. Zodat je er invloed op kunt uitoefenen. Grote kans dat je dan eerder krijgt van je partner waar je naar verlangt dan nu…
  • Oefen je in respect. Ga uit van het beste van je partner. Misschien begrijp je niet alles, misschien vind je het heel heftig dat je partner ergens anders over denkt. Misschien geloof je niet eens wat hij of zij zegt. En toch: dat is de verantwoordelijkheid van de ander. Toon respect.
  • Zoek hulp als je relatie zorg en aandacht nodig heeft en je weet niet goed waar je moet beginnen!