Met verschillen tussen jou en je partner kun je op 4 manieren omgaan. Drie hiervan zijn schadelijk voor je relatie. Wil je op gezonde manier met verschil omgaan? Kies dan voor de laatste optie!

We vermijden verschillen vaak omdat het bedreigend is. We zijn bang de ander te verliezen of we zijn bang onszelf te verliezen. Dit doen we soms onbewust, soms heel bewust. Maar wat als verschillen geen bedreiging zijn maar iets om te vieren? Het kan je relatie kleur en diepgang geven!

Er zijn 4 manieren om met verschillen om te gaan. In welke herken jij jezelf? En je partner?

4 manieren om met verschillen om te gaan

1. Je past je aan

Door je aan elkaar aan te passen, voel je niet dat jullie verschillend zijn. Het schuurt niet. Hiermee verdwijn je zelf. Wie jij bent en wat jij nodig hebt. Je kiest voor de lieve vrede, want alles is beter dan een conflict. Vraag jezelf eens af waarom je dit doet. Wat gebeurt er met jou of je partner als er een conflict is? Welke risico’s vermijd je? Wat zou een conflict je kunnen opleveren?

2. Je trekt je terug

Door je terug te trekken hoef je ook niet te dealen met de verschillen die er zijn. Je steekt je kop in het zand. Maar je bent daar wel alleen. Wat maakt het voor jou zo lastig om te blijven staan voor wat je wilt of voelt? Wat zou het je kunnen opleveren als je nieuwsgierig zou zijn naar de positie van de ander, zonder daarbij jezelf helemaal te verliezen of aan te passen? Mag het naast elkaar bestaan?

3. Je probeert je partner te veranderen

“Als je écht van me houdt, dan…”

Omdat je de verschillen niet goed kunt verdragen, probeer je je partner te veranderen. Hij moet meer schoonmaken, zodat jij geen last meer hebt van je smetvrees. Zij moet minder praten, zodat jij je niet onder druk gezet voelt. Je bereikt wat je wilt door manipulatie of verwijten te maken. Een manier om je partner te beïnvloeden is ook door te ‘straffen’. Met name seks leent zich hier goed voor: “Nou, dan hoef ik voorlopig ook geen seks meer.”

4. Je verdraagt het verschil

Wat als er nou een brug is waar je elkaar in het midden ontmoet? Geen compromis, want dan zijn er zelden winnaars, maar een echt gesprek over ‘wat wil jij’ en ‘dit wil ik.’ Verdiep je in elkaars beweegredenen. Wat betekent dit voor je partner? Waarom is dit moeilijk, belangrijk, leuk voor hem of haar? Wees nieuwsgierig en open!