Hoe fijn zou het zijn als je partner alles van je weet en je nog steeds geweldig vindt? Daarvoor zul je jezelf moeten laten zien in een relatie. En de grote vraag is: weet je wel wie je zelf bent? Soms heeft dat eerst aandacht nodig. In dit artikel geef ik je 3 tips om jezelf beter te leren kennen.

De meeste mensen weten echt wel een wat hen kenmerkt, waar ze blij of boos van worden, wat ze zouden willen. Als ze er bij stil zouden staan.

Maar als je ergens onderweg hebt geleerd dat niet alles van jou welkom is, dan leer je het af om het te laten zien. En dan mag je er als het ware maar een beetje zijn. De rest stop je weg, wil je onbewust vergeten. En dan raak je vervreemd van jezelf. En raakt je partner ook vervreemd van jou. Want je bent er niet helemaal. 

3 tips om jezelf beter te leren kennen

Dus als je meer wilt laten zien wie jij bent en wat je nog meer in huis hebt, zul je moeten stilstaan bij jezelf. Zodat je weer vertrouwd raakt met wat bij jou hoort. Zodat je weer bewust wordt van wat je allemaal voelt en welke behoeften je ervaart.

1. Luister naar je lichaam

Je lichaam kan prikkels zenden en ontvangen. Zenden houdt in dat je lichamelijke sensaties voelt, zoals honger, dorst, zin in seks maar ook nare herinneringen en spanning. Sta je wel eens stil bij je lichaam? Wat ‘vertelt’ je lichaam jou over hoe het met jou gaat en wat jij nodig hebt? En in hoeverre luister je daar ook naar?

Vaak zitten hier (onbewuste) overtuigingen, zoals dat je iets niet mag of juist iets zou moeten. Terwijl je lichaam het nodig heeft dat je luistert. Je leert als het ware je lichaam beter kennen.

Je lichaam kan ook prikkels ontvangen, die komen meer van buitenaf. Je lichaam registreert zintuigelijke ervaringen en die doen iets met jou. Zo is er een wisselwerking tussen jouw lichaam en de omgeving.

De kunst is om vertrouwd te raken met je lichaam. Wat het wil vertellen maar ook wat er binnenkomt. Dat gaat over ‘gewaarzijn’, dat je je bewust bent van wat er in en om je heen leeft. En vervolgens: wat wil je daarmee?

2. Sta stil bij wat je wil

Sta vaker stil bij wat je wilt. Als er iets gebeurt, vraag je dan af: vind ik dit prettig of niet prettig? We zijn vaak zo geneigd om die stap over te slaan. Terwijl je juist door hierbij stil te staan heel echt, heel ‘werkelijk’ tevoorschijn komt. In plaats van je maar aan te passen of jezelf te overschreeuwen, kun je ook eerst even stilstaan bij wat je wilt. Leer jezelf daarin beter kennen, ook je automatische en onbewuste neigingen. Zodra je weet wat je doet (en waarom), kun je een bewustere keuze maken.

Daarnaast hoeft je partner dan niet meer voor jou te zorgen, omdat je dat zelf al doet. Je partner weet dus precies wat hij of zij aan je heeft. Dat geeft helderheid en veiligheid. En je leert elkaar écht steeds beter kennen.

3. Houd een dagboek bij

Wat leeft er in je? Daar kom je makkelijker achter met een dagboek. Al schrijvend verwerk je wat je hebt meegemaakt en zie je ook wat je positief of negatief heeft geraakt. Schrijf op hoe je je voelt, waar je dat voelt in je lichaam (zie tip 1) en waar je naar verlangt (zie tip 2). Zo leer je jezelf steeds beter kennen.

Ik wens je toe dat je steeds meer jezelf mag laten zien in je relatie. Helemaal jij.