We zaten in de auto, op weg naar een Escape Room. We wilden een avontuurlijk feestje op de dag dat we 15 jaar getrouwd waren. Ik vroeg hem: “Wat zou je nou iedereen adviseren die een relatie heeft?” Is er zoiets als een gouden tip? Samen bedachten we deze 3 relatietips.

#Tip 1: Verschil moet er zijn

Het eerste dat mijn man zei was: “Verschil, dat mag er zijn. Nee dat móet er zijn.” Ik moest er even over nadenken. Verschil zorgt soms ook voor onbegrip, afstand, ruzie. Maar het levert ook verlangen op, bewondering, of dat je van elkaar kunt leren. Verschil ís er misschien wel gewoon altijd, maar kunnen we er vaak niet goed mee omgaan.

3 gouden relatietips

Soms verbergen we stukjes van onszelf uit angst voor afwijzing, soms heel subtiel, soms heel bewust. Wat is het mooiste dat je je partner kunt geven? Dat je jouw anders-zijn deelt met je partner en je zijn of haar anders-zijn verwelkomt.

#Tip 2: Wees altijd eerlijk

Hier moest ik meteen aan denken. Dit heeft ook te maken met anders durven zijn. Want waarom zou je iets geheim houden voor je partner? Of jezelf niet helemaal durven laten zien?

In de afgelopen jaren hebben mijn man en ik ontdekt hoe verschillend we zijn en hoeveel we dat probeerden te verbergen. Ik had geen idee! Het is even wennen, want ik zit niet altijd op zijn eerlijkheid te wachten. Het confronteert want het laat zien dat hij ergens anders over denkt (en ik mijn zin dus niet krijg). Maar het voelt wel veel veiliger. En ik mag ook tevoorschijn komen met wat ik denk, voel en wil. Ook als dat niet leuk is. “Allebei zo werkelijk, zo authentiek mogelijk zijn” vulde hij aan.

Durf jij alles te delen met je partner? Kun je het verdragen als je partner iets laat zien dat je misschien niet zo fraai vindt?

#Tip 3: Investeer in vriendschap

Uit onderzoek blijkt hoe belangrijk vriendschap voor je relatie is. Uit eigen ervaring kan ik dat inmiddels beamen. Vriendschap zorgt voor meer gelijkwaardigheid, minder vijandige gevoelens, plezier maken en elkaar niet als vanzelfsprekend zien.

Moet je daarvoor veel gemeen hebben? Nee hoor, mijn man en ik hebben zeer weinig gemeen. Toch zijn we ooit als vrienden begonnen. Juist toen we ‘verkering’ kregen, voelden we de druk om van alles te doen of te laten voor elkaar. Dat komt ook door het beeld dat de maatschappij en je eigen omgeving geeft van wat een relatie moet zijn. Soms moeten we bewust weer even terugvallen op hoe we ooit zijn begonnen: contact opnemen met elkaar om te horen hoe het gaat, gekke berichtjes sturen, samen lachen, discussiëren tot diep in de nacht, stoeien, een omweg maken langs de Mc Drive, en onverantwoord laat gaan slapen omdat het nog te gezellig is. Of samen naar de Escape Room, dat was ook een mooie zet. Ik hield er geen romantische gevoelens aan over, maar heb genoten van wie mijn partner is en hoe we samen tijd door kunnen brengen.

Hoe brengen je partner en jij graag samen tijd door? En neem eens een goede vriendschap in gedachten. Wat doe jij in die vriendschap wat je mee zou kunnen nemen in je relatie?

Willen jullie samen investeren in meer diepgang in je relatie of leren hoe je samen verschillend van elkaar kunt zijn? Zijn jullie elkaar kwijtgeraakt? Of heeft oneerlijkheid jullie relatie beschadigd? Maak dan eens een afspraak in mijn praktijk. Van harte welkom!