Zou je wel meer tijd met en aandacht voor je partner willen hebben, maar gaat alles op aan je kinderen, activiteiten en verplichtingen? Loop je elkaar steeds mis? Ben je meer collega’s of huisgenoten dan geliefden? Hoog tijd om te investeren in je relatie! Hierbij 10 tips om tijd en aandacht voor elkaar te maken, naast een druk gezin.

#1 Zet een streep door de agenda

Plan bewust tijd voor elkaar. Dat hoeft niet meteen een weekend te zijn waarvoor je oppas moet regelen, maar een avond samen zijn doet al wonderen. Mijn man en ik plannen om de week een avondwandeling, waardoor we maar kort oppas nodig hebben. We gaan pas weg als de kinderen slapen. Tijdens het wandelen gaat het gewoon over onze dag, maar het is heerlijk om samen buiten te zijn zonder de aandacht te moeten verdelen of een gesprek met onderbrekingen te moeten voeren (vind je dat ook zo irritant?).

10x aandacht voor elkaar naast een druk gezin

#2 Maak oogcontact

Kijk elkaar aan wanneer je praat. Of wanneer je stil bent. Dat klinkt zo logisch, maar gesprekken tussen partners met een gezin gaan vaak over de kinderen. Als je een beetje efficiënt bent (en dat moet met een gezin), vouw je ondertussen de was of werk je je mail bij. Leg weg wat je aan het doen bent en zoek elkaars blik bewust even op. Knipogen mag natuurlijk ook. Vluchtig, maar toch even ‘samen’. Het kost echt niet zoveel tijd!

#3 Raak elkaar aan

Houd elkaar even vast voordat je de deur uitgaat of wanneer je weer thuiskomt. Ook hier gaat het om bewust contact maken. Voetjevrijen tijdens het eten terwijl je kind honderduit praat. Beetje stiekem, maar ook bewust de ander opzoeken. Even een hand op je rug als je langsloopt. Tegen elkaar aan zitten als je nog even allebei je eigen ding doet ’s avonds op de bank.

#4 Kook samen

Elke zondagavond koken mijn man en ik samen. Meestal iets speciaals. De kinderen eten een makkelijke maaltijd en gaan op tijd naar bed. Goed begin van de schoolweek ook. De oudste twee gaan niet meer zo vroeg slapen, dus die doen op zolder een spelletje of kijken een filmpje. Mijn man en ik koken samen en dekken de tafel voor ons alleen. Wijntje erbij. Geen onderbrekingen in ons gesprek. Soms zijn we wat stiller, maar dat is ook ontspannen. Een speciaal gerecht waar we lang mee bezig zijn, is leuk en gezellig. Speciaal koken doe ik al heel lang niet meer, de kinderen vinden het toch vaak niet lekker. Dus: een Jamie Oliver avondje samen, of gewoon een makkelijke hap. Als je maar niet gestoord wordt. Een fijn begin van de avond.

#5 Stuur een lief bericht

“Hoi, even contact maken!” was het berichtje dat ik van mijn man vandaag kreeg, met een gek plaatje erbij. Even contact maken is precies wat het is. Stuur een gekke foto, een limerick, een grapje of gewoon een uitgebreide liefdesverklaring. Maar als-je-blieft even niet over iets praktisch. Ik zie jou, dat is eigenlijk wat je ermee zegt. En dat is toch altijd fijn?

#6 Ga tegelijk naar bed

Je hoeft niet tegelijk te slapen om wel tegelijk naar boven te gaan. Kruip nog even tegen elkaar. Misschien wil de een snel slapen en de ander nog even lezen. Dat kan prima samen gaan. Ook ’s ochtends voor de hectiek begint, kun je nog even tegen elkaar aan liggen. Waarom meteen op de automatische piloot? Eerst even knuffelen.

#7 Neem de tijd voor een kus

Ken je de 6-seconden-regel al? Dat is lang! Probeer maar. Een kus is dan niet meer vluchtig. Je moet letterlijk even stilstaan. Geeft net dat beetje meer contact en aandacht dan je gewend bent. En het is wel grappig. De kinderen moeten er ook elke keer weer om lachen. Moet heerlijk zijn voor kinderen om te zien dat papa en mama van elkaar houden en bij elkaar willen zijn.

 

#8 Plan een weekend vrij

Oké, als het even kan moet je het doen. Minstens één keer per jaar. Bedenk creatieve oplossingen voor de kinderen. Pas een weekend op de kinderen van vrienden of familie, zodat zij samen weg kunnen, en ruil daarna om. Heb je een fijne oppas of grootouders in de buurt? Nog beter. Geniet ervan. Maar plan het wel in. Meestal vergeten we letterlijk tijd in onze relatie te steken omdat alles naar de kinderen gaat. Lukt een weekend weg niet? Misschien een nachtje. Of een dagje iets samen ondernemen. Maar plan het in!

#9 Leg die telefoon weg!

Need I say more? Wanneer je met je telefoon bezig bent, ben je écht niet beschikbaar voor je partner. Ook al denk je van wel. Wanneer je leest of iets anders doet, ben je makkelijker te onderbreken. Multitasken schijnt niet te kunnen, dus doe het ook niet. Leg je telefoon even opzij als je partner wat vraagt. Of als hij of zij niets vraagt. Weg met dat ding. Wees beschikbaar en bereikbaar voor elkaar. Meteen een goed voorbeeld voor je kinderen.

#10 Volg samen een relatiecursus!

Om het leuk te houden samen, moet je tijd en aandacht voor elkaar maken. Als laatste tip wil ik je aanraden om samen een online relatiecursus te volgen. Kijk hier voor meer informatie!