Heeft je relatie een zetje nodig? Je zou een goed gesprek kunnen voeren. Als je liever een knallende ruzie wilt, dan heb ik 10 tips voor je.

#1 Laat je partner niet uitpraten

Onderbreek je partner zo vaak mogelijk. Let op wanneer hij of zij iets zegt dat je persoonlijk op zou kunnen vatten, al weet je dat dat niet zo is natuurlijk, en ga dan direct in de tegenaanval.

#2 Praat luid en duidelijk

Als je harder praat, komt er vanzelf een moment dat je partner je tot stilte maant of – heel subtiel – een raam sluit zodat de buren het maar niet horen. Dat geeft je direct een nieuwe reden om je niet serieus genomen te voelen. En dat vervolgens luid kenbaar te maken uiteraard.

#3 Maak verwijten

Verwijt je partner wat je het meest vervelend vindt op dit moment. Zodra hij of zij hier tegenin gaat, kom je met een verwijt dat er nauwelijks mee te maken heeft, om je partner in verwarring te brengen.

#4 Verander regelmatig van onderwerp

Spring van ‘ruim je vuile sokken op’ naar ‘je bent ook nooit op tijd thuis’, en van ‘ik wil niet dat je ouders komen logeren’ naar ‘ik ben liever bij mijn vrienden’.

#5 Zet je emoties in

Net zo lang huilen (brullen mag ook) zodat je partner zich steeds ongemakkelijker gaat voelen. Of ongeremd schreeuwen als je boos bent. Je emoties inzetten kan de ruzie binnen afzienbare tijd doen escaleren.

#6 Loop weg uit het gesprek

Laat je partner af en toe gefrustreerd achter door even weg te lopen (slaan met die deur!) en terug te komen met nog meer verwijten. Dat geeft je de kans om met nieuwe energie het gevecht weer aan te gaan.

#7 Haal je vader of moeder erbij

Niet letterlijk, maar zinnen als ‘je lijkt nu net je vader’ of ‘je doet me denken aan mijn moeder’ is gegarandeerd olie op het vuur. Zoek naar de kwetsbaarheid van je partner en probeer dit zonder genade te raken.

#8 Toon zo min mogelijk begrip

Ook al is je partner nog zo gevoelig, laat je niet kennen! We hebben het allemaal wel eens moeilijk, dat geeft je partner nog geen reden om het jou moeilijker te maken dan je het al hebt. Wat jij voelt en denkt, is nu het enige dat telt.

#9 Vermijd contact

Doe net alsof je je partner niet hoort. Keihard negeren. En raak je partner ook niet aan, dat zou de boel alleen maar kunnen kalmeren. Houd lichamelijk en emotioneel afstand en vermijd elk werkelijke contact.

#10 Ontken alles

Wat je ook naar je hoofd geslingerd krijgt, ontken alles. Verbuig de verwijten zo, dat ze als een boemerang weer bij je partner terugkomen. Maak duidelijk dat de reden voor jouw gedrag enkel en alleen veroorzaakt wordt door wat je partner doet of laat. Hoe jij je voelt is volledig de verantwoordelijkheid van je partner, andersom geldt die regel natuurlijk niet.

Succes!

 

Wil je weten hoe je dit soort vervelende patronen doorbreekt? Download hieronder mijn gratis e-book.